Okyanus’ta Bir Kafkas Gemisi

 
Ben bir Kafkasya'lıyım. Türkiye'ye dedemin büyükleri gelmişler. Sivas Kangal Aşağıhüyük köyündenim. Çerkesce adı Babugoey. Kabardeyim  ve Yesengullardanım. Kafkas Dernekleri Federasyon'un düzenlediği II. Gençlik Çalıştayı’na Kocaeli Üniversitesi Kafkas Topluluğu (KOÜKAF) ve Kocaeli Kuzey Kafkas Kültür Derneği adına katılım sağladım.
 
Çalıştayda üniversite öğrencileri ve dernek gençleri ortak projelere adım attı. Alınacak kararlar ve uygulanacak yöntemler tartışılıp sonuçlandırıldı.
 
Günümüzde hem derneklerde hem de üniversite topluluklarında (ÜNİKAF) donanımlı bireylerin katılımı açısından sorunlar yaşanıyor. Bu sorunların başlıcası katılımın sürekli olmamasıdır.
 
Çalıştayda anket araştırması yapan arkadaşlarımızın ortak bulgusu, şu anda derneklerimize ve ÜNİKAF lara gelmesini beklediğimiz sayının beşte birinin katılım sağladığı idi. Katılmayanların sebeplerine baktığımızda bazı arkadaşlarımızın tarihimizi, kültürümüzü, dilimizi, müziklerimizi ve danslarımızı bilmedikleri için utandıklarını ve gelmediklerini görüyoruz. Bu eksiklerde önemli bir faktör büyüklerimizin bilgileri aktarma konusunda gerekli sabır ve titizliği göstermemiş olmasıdır. 
 
Bir ırmakta taşların sürüklenmesini en az su kadar yanındaki taşlar da sağlar. Eğer derneklerde ve üniversite topluluklarında beraber hareket edilmezse ilerlemek zor olacak ama beraber hareket edilirse kolayca yol alınabilir. Bu amaçla dernek gençlerimize ve üniversitedeki gençlerimize Nart Akademi bünyesinde bir arada eğitim sağlayıp, daha sonra onların da etraflarındaki arkadaşlarına yardımcı olmaları ve geçmişte yapılan hataların tekrarına engel olunması hedeflendi. Ayrıca biz üniversite öğrencileri, küçük yaştaki kardeşlerimizi de interaktif yayınlar ile eğitmeye başlamak gerektiğine karar verdik. 
 
“Gençler söz dinlemiyor, bu zamanın gençleri başına buyruk” demek yerine xabzeye aykırı birşey yaptığımızda uygun şekilde uyarmanız hatta gerektiğinde bizlerin kalbini kırmanız daha iyi olacaktır. Aksi takdirde xabze'yi bizler de unutup sizlerin başlatmış olduğu ''Gençtir yapar'' kavramı ile bugünün çocuklarını ve yarının gençlerini kaybedeceğiz. 
 
Derneklerde gençleri ve yaşlıları aynı ortama alabilecek etkinlikler planlanmalıdır. Haftada en az iki üç gün kurslar olmalıdır. Teorik eğitimler dışında pratikleri hayata geçirmeye ortam oluşmalıdır. Teori pratiğe dönmedikçe hiçkimse için fayda vermeyecektir. Yine bu öğretileri uygulamak için farklı sosyal platformlarda buluşmalar yapılmalıdır. Misafirliğe nasıl gidilir, hasta ziyareti nasıl olmalıdır, cenaze evine nasıl gidilir, misafir davet edince nasıl karşılanır gibi bir çok farklı eğitimleri yaşatarak öğretmeliyiz.
 
KOÜKAF'ımızın sloganı ile '' Biz Bir Aileyiz, Kenetlendikçe Büyüyen'' diyorum.
 
Sonuç olarak, önemli olan sadece bir arada olmak değil, bu birliktelikle dışımızdaki gelişmeleri lehimize kullanmaktır. Realist olursak sorunları çözebiliriz, yoksa muhabbet olsun diye konuşmak sorunları çözüm bulmadan tartışmak boşunadır. Öğrenmeyi bilmeyen öğretemez.
 
Mücadele etmekten vazgeçmeyen, engelleri aşıp gelen ve koskoca okyanuslarda toplumca boğulmayalım diye gemiler inşaa eden KAFFED'e, Ünikaflara ve Derneklerimize başarılar diliyorum.

nan



Yesengul Mehmet Taha Boyraz
Share