Geçmişi Unutmadan Geleceği İnşa Etmek

Kafkas Dernekleri Federasyonu Nart Akademi bünyesinde 2 Mayıs 2021 tarihinde “Meşe Altı Toplantıları”nın dördüncüsü düzenlendi. Bu toplantıda gündem maddesi 21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı oldu. Bizler katılımcılar olarak “soykırımın” geçmişinden ziyade geleceğinin ne yönde olacağı ve evrilebileceği boyutları tartıştık ve bu konu bağlamında bazı sonuçlara varıp yapılması gerekenlerin değerlendirmesini yaptık.

Çerkes Soykırımı’nın üstünden 157 yıl geçmiş bulunmakta. Bu süre zarfında toplum, 157 yıl boyunca kültür ve değerlerini kaybetmeme savaşı verdi. Bu savaş kısmi anlamda başarılı olsa da maalesef objektif olarak baktığımızda Çerkes halkından götürdükleri de oldu.

157 yıldır devam eden ve önlem alınmadıkça hızını arttırarak devam edecek asimilasyon süreci, toplumun toplum vasfını kaybetmesine neden olacaktır. Bu konuda yapılması gereken, asimilasyonun hızını azaltmak, mümkün olan noktalarda da etkisini tersine çevirmek amaçlı çalışmak ve geçmişi de hiçbir zaman unutmamak olacaktır. Çünkü geçmişini kaybeden toplumların geleceği, hiçbir manada olmayacaktır.

Bu bağlamda üzerimize düşen bazı görevler bulunmaktadır. Bu anlamda en büyük görevimiz Çerkes Soykırımını dünya kamuoyunda tanıtmak olmalıdır lakin...

Dünya, günümüze kadar yaşanan önemli bazı olaylardan ötürü “Soykırımın” anlamını çok iyi bilirken maalesef ki “Çerkes Kimdir?”, “Çerkesler Nerede Yaşar?” gibi soruların cevabını yani kısacası “Çerkes”in ne olduğunu bilmemektedir. İlk olarak dünya kamuoyunda Çerkes tanıtılmalıdır ki 21 Mayıs 1864 Çerkes Sooykırımının dünyaca bilinmesi ve tanınması süreci daha da hızlansın. Çünkü halkının bilinmediği soykırımın tanımlanması sadece etkili olmayacaktır. Lakin bu tanıtmalar maalesef sıradan insanlarla yeterince etkili olmamaktadır. Bu bakımdan bir diğer görevimiz ise gür sesleriyle, makam ve vasıflarıyla dünyaya “Çerkes”i ve “Çerkes Soykırımını” tanıtacak ve bilinmesini sağlayacak insanlar yetiştirmemiz olacaktır. Günümüzde ancak bu şekilde haklar kazanılmaktadır.

Tabi ki tüm bunları yapmaya çalışırken toplumun kronik sorunu olan “bireysel siyasi fikirlere bağlı olarak yaşanan ayrışmaları” önlememiz ve şahsi problemlerimizi arka planda bırakarak bizleri biz yapan, ana tema olan ‘’Çerkeslik’’ için tek bir yol altında birleşerek toplum ve kültür için çalışmalıyız. Bu yolda 5 parmak olarak ayrı ayrı değil, tek yumruk olarak bir arada mücadele etmeliyiz.


nan



Trapsh Alperen Bayar

Share