İzole Bir Çerkes Yerleşiminde İzolasyon Altında Bir Bayram

Yeni dünya düzeni oluşurken bu dünya düzeninin başrolünü oynadığı çeşitli kesimlerce iddia edilen Covid-19 un etkisinde ikinci dini bayramımızı geride bıraktık. Bu virüs elbette biz Çerkes toplumunu da bir hayli etkiledi. Küçük yerleşim yerlerinden birisinden bayramı aktarmak istedim sizlere. Bölgesinde tek Çerkes yerleşimi olan Kırşehir’in Akçakent ilçesi burası. 
 
Akçakent’in 1990 yılında ilçe olmasından sonra memur, öğretmen vs. atamaları ve göç almasının yanı sıra kendine bağlanan köylerle birlikte ilçede Çerkes olmayan nüfus artmaya başladı. Çerkes kökenli nüfusun toplam nüfusa oranı düştükçe ne yazık ki kültürümüz de çok fazla dayanamadı; adet ve geleneklerimizden çok şey kaybettik. 
 
Her şeye rağmen kaybedilmeyen geleneklerden birisi bayram merasimleriydi. Bayram namazından sonra bayram sabahı ailenin “Thamade”sinin hanesinde herkes toplanır yaş sırasına göre otururlar, bayram günü ne yapılacağını konuşurlardı. Ardından ise her aile hanesine geçer ve konuşulanları uygulamak için beklerlerdi. 
 
Bu yıl Covid-19 salgını bu geleneğin önüne geçti. Özellikle çarşı esnafında görülen Covid-19 vakalarının ardından ilçe içinde korku hâkim oldu. Bayram sabahı cami yerine pazar alanında kılınan bayram namazının ardından herkes hanesine çekildi ve genel olarak hane içerisinde vakit geçirildi. Geçmiş yıllarda kurban ibadeti gerçekleştirildikten sonra gençler toplanıp tüm aile hanelerini gezer, büyüklere hâl hatır sorar, hanelerdeyse kesilen kurbanların etlerinden gelen misafirlere ikram edilirdi. Bu yıl ise gençlerin çoğu bırakın haneleri gezmeyi ilçeye bile gelmediler, gelemediler. Kısacası Covid-19 salgını tüm dünyayı olduğu gibi geleneklerimizi de vurdu. Özellikle büyüklerimizin olmak üzere hepimizin sağlığı göz önünde bulundurularak bu bayram “yeni normal” şartlarında geçirildi. Kısacası toplumumuz bireyleri arasına Covid-19 sosyal mesafesi girdi.
 
Bu virüsün geleceğimizi nasıl etkileyeceğini öngörmek zor görünüyor. Toplumumuzun birbirinden ayrı kaldığı süreler büyüyor. Bunun toplumumuzun geleceğini bir şekilde etkileyeceği aşikâr. Burada ise “Normal düzene döndüğümüzde toplumumuzu nasıl bir gelecek bekliyor?” soruları akla geliyor. Toplumumuzun virüsten önce zaman zaman birlikte kalmakta zorlandığını gözlemliyordum. Birlikte olabilmenin, birlikte zaman geçirebilmenin önemini daha iyi anlayabildiğimiz bu günlerde, normale dönüşümüzün birlik ve beraberliğimize olumlu yansımasını temenni ediyorum.
 
Bir sağlık çalışanı adayı olarak Covid-19’dan bir an önce kurtulmayı, sonraki günlerimiz ve bayramlarımızı sağlıklı ve birliktelik içinde geçmemizi diliyorum.

nan



Janbey Yakup Savaş
Share