Yaşamkent Sosyal Tesisleri ile ilgili yaşanan soruna ilişkin süreç ve çözüm alternatifleri konusunda dernek üyelerini bilgilendirmek amacıyla Ankara Çerkes Derneği (AÇD) tarafından 7 Aralık 2024 Cumartesi günü düzenlenen toplantıya Yaşamkent Komisyonu’nda KAFFED’i temsilen yer alan Genel Başkan Yardımcımız Turhan Yılmaz ve Genel Sekreterimiz Ömer Atalar ile Ankara’daki yönetim kurulu üyelerimiz katıldılar.
Prof. Dr. Erol Taymaz tarafından moderatörlüğü üstlenilen toplantıda, Dernek Başkanı Yusuf Hatuk, Turhan Yılmaz, Ömer Atalar ve diğer komisyon üyeleri siyasi ve hukuki süreçler ve seçenekler hakkında bilgilendirdiler. Toplantıda katılımcılar, komisyonda yer alan temsilcilerimiz tarafından süreçle ve KAFFED tarafından yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdiler.
Toplantıda AÇD Başkanı Yusuf Hatuk, Yaşamkent Komisyonu’nun lağvedildiğini ve sürece ilişkin yeni bir yapılanmaya gideceklerini açıkladı.
Bu süreçte başta AÇD Başkanı Yusuf Hatuk ve Yönetim Kurulu üyeleri ile komisyon üyeleri, KAFFED üye dernekleri ve diğer STK larımız özverili bir şekilde bu haksızlığa karşı çalıştılar. Bu kapsamda KAFFED tarafından yapılan katkılar ise özetle şu şekildedir:
– AÇD Başkanı Yusuf Hatuk ve yönetiminin, soruna ilişkin çözüm sürecinin tıkanması, Çankaya Belediye Başkanının da randevu vermemesi nedeni ile CHP Genel Merkezi nezdinde sorunun çözümü için girişimlerde bulunulması talebi ile KAFFED sürece dahil oldu. Bu çerçevede 29 Ağustos 2024 tarihinde KAFFED eski Yönetim Kurulu Üyesi ve CHP Genel Sekreter Yardımcısı S. Tarık Balyalı ile bir görüşme sağlandı.
– Bu talep doğrultusunda resmi yazı ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel’den randevu talep edildi, parti yönetimi nezdinde randevunun sağlanması ve sorunun çözümü konularında girişimlere başlandı. AÇD Başkanı Yusuf Hatuk’un Genel Başkan Ünal Uluçay’a, 7 Eylül 2024 tarihinde bir sosyal ortamda Mamak Belediyesi üzerinden başka bir kanalı denediklerine, CHP Genel Başkanı Özgür Özel randevusuna bu aşamada artık öncelik vermediklerine ilişkin ilettiği bilgi üzerine bu girişime ara verildi.
– Daha sonra denenen bu kanaldan sonuç alınamadığının bildirilmesi üzerine randevu konusunda yeniden çalışmalara başlandı. AÇD tarafından düzenlenen geniş katılımlı bir toplantıda; konuya ilişkin siyasi süreçler, hukuki süreçler ve toplumsal dayanışma alanlarında çalışmalar yapılması için bir Yaşamkent Komisyonu oluşturuldu, bu komisyona 27 Ekim 2024 tarihinde KAFFED adına Turhan Yılmaz ve Ömer Atalar katıldı.
– Söz konusu toplantıda siyasi çözüm için; Yenimahalle Belediyesi tarafından 2013 yılında yapılan ilk ihalede olduğu gibi “Kafkas kültürüne hizmet” ibaresi ile 10 yıllık kiralama ihalesi yapılması veya Belediye Kanununun 75/c maddesinde yer alan “ortak sosyal proje” kapsamında bir protokol yapılması şeklinde iki seçenek kabul edildi; bu seçeneklerin Belediye tarafından kabul edilmemesi halinde ise yargı yoluna gidilerek Derneğin haklarının aranmasına karar verildi.
– Parti yönetimindeki soydaşlarımız ile soydaş vekillerimizin yanı sıra önceki dönemlerde önemli görevler üstlenmiş soydaşlarımızın da katkıları ile birçok kanaldan yapılan lobi çalışmaları sonucu Genel Başkan Özgür Özel’den randevu alındı; ayrıca partinin önemli isimleri Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş ve Selin Sayek Böke ile diğer parti üst düzey yöneticileri süreç hakkında bilgilendirilerek taleplerimiz doğrultusunda bir çözüm için görüşmeler yapıldı.
– Konunun yerel boyuttan ulusal boyuta taşınması ve bu yönünün görünür kılınması için AÇD Başkanı Yusuf Hatuk tarafından KAFFED Tüzük Çalıştayı’nda üye derneklere bilgilendirme yapıldı.
– Özgür Özel ile görüşme randevusu sürecinde Çankaya Belediye Başkanı’ndan iki defa randevu geldi; ilkinde Belediye Başkanı 1-2 saat içerisinde görüşmeye çağırdığı için görüşme gerçekleşmedi; ikinci randevu ise Genel Başkan Özgür Özel görüşmesinden bir gün önce 11 Kasım 2024 Pazartesi günü gerçekleştirildi. Dernek Yöneticileri ve önceki yöneticileri ile KAFFED Genel Başkan Yardımcısı Turhan Yılmaz’ın komisyon adına katıldığı ve 2 saati aşan toplantıda heyetimiz tarafından önerilen özel şart ile ihale ve “ortak sosyal proje” hususları Belediye Başkanı tarafından reddedildi. Toplantı sonunda oluşan gerilimli atmosferde Belediye Başkanı tesisin tahliyesine ilişkin resmi süreci Kaymakamlık nezdinde başlatacaklarını belirtti.
– CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile 12 Kasım 2024 Salı günü yapılan görüşmede, çözüm önerilerimiz iletildi; ağırlıklı olarak AÇD nin burs programına da değinilerek “ortak sosyal proje” ekseninde bir çözüm konusunda Genel Merkezin katkı vereceği dile getirildi. Görüşme sonrası Genel Merkezin iki tarafı çözüm için bir araya getireceğine ilişkin bilgi alındı.
– Bu süreçte tahliyeye ilişkin resmi yazı Çankaya Kaymakamlığına yazıldı ve 2 Aralık 2024 Pazartesi sabahı saat 10.00 da kolluk nezaretinde gerçekleştirilecek tahliyeye ilişkin tebligat 29 Kasım 2024 Cuma öğleden sonra Yaşamkent Muhtarlığına iletildi.
– AÇD tarafından KAFFED yöneticilerinin de katılımı ile, 1 Aralık 2024 Pazar günü dernek üyelerine ve topluma yönelik konuya ilişkin bir bilgilendirme ve istişare toplantısı yapıldı. Yaşanan haksızlık karşısında tüm katılımcılar AÇD ile dayanışma içerisinde olduklarını ve bu haksızlığa karşı mücadele edilmesi gerektiğini belirttiler. Aynı günün akşamı sosyal medyada yapılan çalışma da Türkiye gündeminde etkili şekilde yer aldı. Halkımıza destekleri için teşekkür ediyoruz.
– Federasyonumuz tarafından hazırlanan ve konuyu tüm yönleri ile ortaya koyan bir metne KAFFED üyesi dernekler ile diğer Kafkas/Çerkes üst örgütleri ve federasyonumuza üye olmayan derneklerden bir günde 107 imza toplanarak 2 Aralık 2024 Pazartesi günü CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e iletildi ve metin kamuoyuna açıklandı. Ayrıca tüm derneklerimize, konuyu kendi illerindeki CHP teşkilatları ve milletvekillerine bu metin eşliğinde iletmelerini ve yapılan haksızlığın sadece yerel düzeyde olmadığını ulusal ölçekte tüm toplumumuzu rencide ettiğini dile getirmelerini rica ettik. Bu çerçevede bir çok derneğimiz girişimlerde bulunarak sonuçlarını Federasyonumuzla ve AÇD Başkanımızla paylaştılar. Destek veren tüm kuruluşlara tekrar teşekkür ediyoruz.
– 2 Aralık 2024 Pazar sabahı soğuk havaya karşın yüzlerce soydaşımız Yaşamkent Sosyal Tesisi önünde toplandı. Ankara’daki yönetim kurulu üyelerimizin yanı sıra Genel Başkanımız Ünal Uluçay da İstanbul’dan gelerek destek verdi. Tahliye için gelen Belediye ekibinin başında olan Belediye Başkan Yardımcısı ve kolluk kuvvetlerinin amirleri ile yapılan müzakereler sonucu saat 10:00 da işlem yapılmaması ve yapılan başvuruların sonucunun beklenmesi hususunda mutabakat sağlandı.
– AÇD Yönetim Kurulu Üyesi Av. Elif Sarıhan’ın koordinesinde çalışan ve Genel Sekreterimiz Av. Ömer Atalar’ın da yer aldığı Yaşamkent Hukuk Ekibi hızlı bir ön hazırlıktan sonra; 2 Aralık 2024 Pazartesi sabahı mesai saati başlar başlamaz Kaymakamlığın tahliye işlemine karşı hem Kaymakamlık nezdinde resmi itiraz dilekçesi ile hem de İdare Mahkemesinde yürütmeyi durdurma talepli dava açarak girişimlerde bulundular. Saat 10:30 gibi İdare Mahkemesinin verdiği yürütmeyi durdurma kararı ile tahliye işlemi engellendi.
– Basının da yoğun ilgi gösterdiği basın açıklamasında AÇD Başkanı Yusuf Hatuk yaşanan haksızlığı dile getirdi. Taleplerimiz doğrultusunda çalışmaya devam edeceklerini belirterek destek verenlere teşekkür etti; dayanışmaya devam etmemizin önemini vurguladı.
– Genel Başkan Ünal Uluçay’ın yaptığı girişimler sonucu; CHP de daha önce üst düzey görev yapmış soydaşlarımızın da desteği ve oluşan güçlü kamuoyunun da etkisi ile, CHP Genel Merkezinin talebi ile ani bir gelişme ile 3 Aralık 2024 Salı günü Çankaya Belediye Başkanı ile bir görüşme daha yapıldı. Görüşmeye Yaşamkent Komisyonu üyesi Genel Sekreter Ömer Atalar da katıldı. TBMM den Çankaya Belediyesine geçişin gerçekleştiği yaklaşık 5 dakikalık süreçte AÇD Başkanı Yusuf Hatuk bilgilendirilmiş; görüşmeden çıkıldıktan hemen sonra da hem Başkan hem de Yaşamkent Komisyonuna bilgi verilmiştir.
– Görüşmenin başında Belediye tarafından konuya ilişkin bir gün önce yayınlanan basın açıklamasının gerçeğe aykırı ifadeler içerdiği dile getirilerek toplumumuzda tepki ile karşılandığı belirtildi.
– Sorunun çözümüne ilişkin ise heyetimiz öncelikle “Kafkas kültürüne hizmet” ibaresi ile ihale seçeneğini sundu. Ancak ihalede rekabeti daraltıcı unsurlara yer verilmesine Sayıştay’ın karşı olduğu ve benzeri gerekçeler ile kesin bir şekilde bu öneri Belediye Başkanı tarafından reddedildi. Karşı öneri olarak Belediye şirketi üzerinden bir formül bulunması teklifi ise heyetimiz tarafından konuya dair toplantıda alınan kararlar arasında yer almaması ve sürecin daha da uzayarak belirsizliği artıracağı gerekçeleri ile kabul edilmedi.
– Konuya ilişkin Yaşamkent Komisyonunun kurulduğu toplantıda ikinci siyasi çözüm alternatifi olarak benimsenen ve Belediye Başkanı ile 11 Kasım 2024 tarihinde yapılan görüşmede de heyetimizin çözüm önerisi olarak masaya konulan Belediye Kanunu’nun 75/c maddesi kapsamında “ortak sosyal proje” önerisi dile getirildi. Belediye Başkanı ve heyeti bu teklifi ilk görüşmede olduğu gibi tekrar reddetti. Ancak bir saate yakın süren müzakere sonucu bu yasal düzenleme çerçevesinde bir çözümün müzakere edilebileceği konusunda mutabık kalındı.
– Heyetimiz, konuyu AÇD yönetimine ve toplumumuza ileteceğini, müzakereye ilişkin kararın yetkili kurullar tarafından alınarak belediyeye bildirileceğini dile getirerek görüşmeye ilişkin “sorunun çözüldüğü” yönünde bir haber yapılmaması konusunda Belediye Başkanı ile mutabık kaldı.
– Yine heyetimiz, sözlü garantilere güvenilerek yapılan ilk sözleşmenin tarafların haklarını yeterince korumadığını belirterek ortak sosyal proje kapsamında yapılacak çalışmaların detaylı bir şekilde her iki tarafın da hak ve yükümlülüklerini garanti altına alan bir protokole bağlanması gerektiğini belirtti; bu hususta da Belediye Başkanı mutabık olduğunu dile getirdi.
– Aynı günün akşamında yapılan Yaşamkent Komisyonu toplantısına Genel Başkan Ünal Uluçay da katılarak bilgi vermiştir. Bugüne kadar olduğu gibi Genel Başkan ve Yönetim Kurulu olarak ihtiyaç duyulan her noktada katkı vermeye hazır olduğumuzu dile getirmiştir.
Bu süreçte KAFFED Genel Başkanı Ünal Uluçay, Yönetim Kurulu Üyeleri ve üye dernekleri konuyu bir toplumsal sorumluluk bilinci ile ele alıp tüm güçleri ile Derneğimizin yanında yer almıştır. Anamuhalefet Partisi ve Çankaya Belediyesi nezdinde önemli adımlar atılmasına sağlanan katkı ortadadır. Demokratik ve çözüm odaklı eleştireye açık olmak hem bu süreç hem de tüm kurumsal süreçlerimiz açısından özen gösterdiğimiz bir husustur. Diğer yandan başta kamuoyunun aşina olduğu bazı mahfiller olmak üzere bu süreci her zamanki KAFFED karşıtlıkları için araçsallaştıranları, gerçekleri saptıranları, haksız ithamlar ile kamuoyunu yanıltmaya çalışanları, verilen büyük emeği görünmez kılmaya ve değersizleştirmeye çalışanları da örgütümüzün ve kamuoyumuzun takdirine bırakıyoruz.
Federasyonumuz üyesi Ankara Çerkes Derneği’nin Yaşamkent Sosyal Tesisleri ile ilgili sürecin adil ve hakkaniyetli bir demokratik sonuca ulaşması samimi dileğimizdir. Başkanlar Kurulumuzun da belirttiği üzere bu süreçten çıkartılması gereken en öncelikli iki ders demokratik örgütlülüğümüzün güçlendirilmesi ve siyasete daha etkin katılımımızın sağlanmasıdır.
İstişare toplantısına katılarak yapıcı görüş, eleştiri ve önerileri ile sorunun çözümüne katkı sağlayan tüm halkımıza teşekkür ediyoruz.