Beslan Melekleri Unutulmadı

15 yıl önce, 1 Eylül'de Beslan'daki 1 Numaralı Okul yeni eğitim yılına hazırlanmıştı. İlk derse büyük bir heyecan ve mutluluk ile gelen öğretmenler, öğrenciler ve aileler çağdaş tarihin en büyük trajedilerinden birini yaşayacaklarını bilmiyorlardı.

Tören başladıktan kısa bir süre sonra silahlı bir grup, ateş açarak okula girdi ve yaklaşık 1200 çocuk ve yetişkini okulda rehin aldı. Üç gün boyunca rehinelere su ve yemek verilmedi.

2 Eylül günü saldırganlar İnguşetya eski devlet başkanı Ruslan Aushev ile görüşmeyi kabul etti.  3 Eylül günü görüşmelerin devam etmesi beklenirken, rehinelerin tutulduğu spor salonunda bir bombanın patlaması üzerine ortalık savaş alanına döndü. Çatışma bittiğinde 300'den fazla sivil hayatını kaybetmişti. Ölenlerin yarısından fazlası çocuktu...

Olayın tüm boyutlarının ortaya konulamaması üzerine 400'den fazla kişi Strasbourg'daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) bu sorulara cevap bulmak amacıyla başvurdu. AİHM, Rusya güvenlik güçlerinin baskını sırasında "ciddi hatalar" yaptığına, kurbanların ve sağ kurtulanların ailelerine tazminat ödenmesine karar verdi. AİHM, Rusya'nın bir "terör saldırısı" planlandığına dair haber almasına rağmen, "teröristlerin toplantılarını önlemek adına gerekeni yapmadığına" ve "okuldaki güvenlik önlemlerinin artırılmadığına" hükmetti.

Amacı ne olursa olsun sivillere yönelik tüm saldırıları kınıyor, Beslan faciasında hayatını kaybedenleri rahmet ve saygıyla anıyor ve bu tür acıların hiç bir daha yaşanmamasını diliyoruz.

 

UZAKLARDA BİR YERDE


Sürüden artakalmış
  yolunu şaşırmış
   rengarenk bir kelebek
    uçuyor penceremin önünde.
Telaş içinde,
  bu sonbahar gününde.

Aynı anda,
  Kafkasya’da,
 Beslan sokaklarında
  bir çocuk.
   belli ki geç kalmış,
    sarı saçları taranmamış.
Bir elinde kır çiçekleri
  Kitaplar bir elinde.
Yürüyor soluk soluğa
  Okul yolunda.

Uzaklarda bir yerde
  Ortadoğu’da,
   bir başka çocuk.
Gövdesi cılız
  gözleri Kara.
Fukara mı fukara.
O da düşmüş sokaklara...
Koltuğunun altında
  bezden bir torba.
İçinde Elifba Cüzü,
   O yaşta yaşlanmış yüzü.
Saçları kıvır kıvır
  yanaklarında ter.
Doğum yeri: Telâfer.

Filistin’de, Tiğrit’te, Bağdat’ta...
Islık çalıyor mermiler.
Ölüler, ölüler, ölüler...

Dünyanın bize uzak haritalarında
  Ev Ödevleri yerine,
   korku, gözyaşı...
Ve,
  Çığlıklar taşıyorlar çocuklar
   Beslenme çantalarında.

Çetin ÖNER

p>
nan



Kaffed

Share