Alan Kültür ve Yardım Vakfı

Alan Vakfı Türkiye'de yaşayan Alan (Asetin) asıllı Kafkasyalılar tarafından 1989'da İstanbul'da kurulmuştur. Daha sonra 1993'de Ankara Şubesi açılmış, 1997 sonlarında ise İzmir şubesi açılışı için Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne gerekli izin başvurusu yapılmıştır.


Alan Kültür ev Yardım Vakfı, Alanlar (Asettinler) tarafından Türkiye'de kurulan ilk kurumdur. Asetinler'in Kafkasya'yı terk ettikleri 1865 yılından 1989 yılına kadar geçen süre içinde kurumlaşma amacıyla bir kaç kez girişimde bulunulmuş ise de bunlar iyi niyetten öte gidememiştir.

1969-70'li yıllarda İstanbul'da yaşayan Alanlar, Çağlayan semtinde bir lokal oluşturarak o günün koşullarında insanları bir araya getirmeyi başarmışlar, Kafkas Halk Dansları çalışmalarını sürdürmüşlerdir. Ancak lokal, bir dönem sonra kumarhane olmaktan yine de kurtaramamışlardır. 1977 yılında yine bir grup Alan gencinin çalışmaları sonucu Kafkas Halk Dansları grubu oluşturulmuş ve yapılan Welibegh Gecesi ile de aileler bir araya getirilmiştir. 1988 yılına kadar da hiçbir şey yapılamamıştır. Zaten salt iyi niyetlerle bir yerlere varmakta mümkün değildi.

1988 yılında ortaya çıkan istekler doğrultusunda bir komite oluşturulmuş, bu komitenin Türkiye genelinde yaptığı çalışmalar sonucunda vakıf düşüncesi ağırlık kazanmış, ve nihayet 1989 yılında vakfın kuruluşu gerçekleştirilmiştir.

Neden yeni bir kurum olan Alan Vakfı?

Türkiye'de birçok Kafkas Kültür dernekleri varken hatta o günlerde kurulmuş bir de Vakıf varken yeni bir vakıf kurma düşüncesi yanlış mıydı?

Doğrusu İstanbul'da böyle bir soruyla hiç karşılaşmadık. Ancak bazı dergilerde çıkan yazılar bu yeni oluşumları Sovyetlerin parçalanmasına bağlamışlardır. Birileri bundan etkilenmiş olabilir, ancak Alan Kültür ve Yardım Vakfı'nın kuruluşunu böyle bir nedene bağlamak, açıkça yazı sahibinin Kafkas Kültür Dernekleri sürecini algılayamadığını gösterir.

Alan Kültü ve Yardım Vakfı'nın kuruluşunda görev alan veya almayan bir çok arkadaşımız ve bizlerden önceki çok değerli büyüklerimizden birçokları diğer mevcut derneklerde faaliyet göstermişler ve hala da göstermektedirler. Bu nedenle Alan Vakfı'nın kuruluşu "Bölücü"olma özelliği kesinlikle göstermemektedir. Mevcut dernekler hiçbir zaman grup olarak Asetin ailelerinin ilgisini çekememişlerdir. Oysa bugün Vakıf faaliyetleri sonucu aileler bir araya getirilebiliyor, aralarında dayanışma ve yardımlaşma sağlanabiliyor.

1997 yılı içinde Şişli-İstanbul'da güzel ve sıcak bir daire alınarak vakfın bina sorunu çözümlenmiş, kısa gelecekte de Ankara Şubemiz yeni bir yuvaya kavuşturulacaktır. Alan Kültür ve Yardım Vakfı, yoksul ve kimsesizlere, hastalara ilaç, yakacak ve nakti yardımlar yapmakta, başarılı öğrenciler burs vermekte, vakıf üyelerinin bir araya gelmelerini sağlamak amacıyla çeşitli toplantılar, yemekli geceler düzenlemekte, diğer kardeş kurumlarla ilişkilerini en üst düzeyde sürdürmektedir.

Vakfımız dayanışmalardan yanadır ve böyle olması da gerekir. Biz vakıf olarak hiçbir kurumdan ne üstte ne de alttayız. Sorunlarımızın çözümü için çalışan herkesle ilkeli ve seviyeli her türlü işbirliğine kapımız hep açık olacaktır.

Remzi YILDIRIM

Alan Kültür ve Yardım Vakfı Başkanı

Merkez Yönetim Kurulu

Remzi YILDIRIM (Başkan)

Ali ŞAHBUDAK (Başkan Yardımcısı)

Esen ÖĞÜN (Genel Sekreter)

Hamlet ARPAT (Muhasip)

Sevgi HOŞKAN

Mutlu ÖĞÜN

Kemal BATIBAY

Ankara Şubesi

Hikmet KANDEMİR (Başkan)

Selahattin OĞUN (Genel Sekreter)

Ahmet KUŞHANOĞLU (Sayman)

Yılmaz BATIBAY

Nezahat GEGAY

Günsal ALPAY

Melek ÖZKAN





Kaffed

Share