Diaspora tarihinde ilk kez resmi heyeti ile Adıgey Cumhuriyeti Başkanı ağırlandı. Başkan KUMPIL Murat’a Başkan yardımcıları, Bakanlar, Maykop Belediye Meclis Başkanı, Üniversite Rektörleri, basın danışmanları ve iş insanları eşlik etti. Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) ve Kafkas İşadamları Derneği (KAFİAD) işbirliği ile organize edilen bu program, resmi niteliği nedeniyle Rusya Federasyonu Büyükelçiliği/Ankara ve Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosluğu ile birlikte oluşturuldu.
KAFFED 2019 yılını, “Anavatan ile İlişkiler ve Dönüş Yılı” ilan etmişti. Buradan hareketle, Diaspora buluşmasına davet için Mart ayında KAFFED ve KAFİAD olarak Adıgey Cumhuriyeti ziyaret edilmiş, Adıgey Cumhuriyeti Başkanı KUMPIL Murat ve resmi heyet ile yapılan toplantıda ziyaret programlanmıştı.
2019 yılının Türkiye- Rusya arasında karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı ilan edilmesi, iki ülke arasında dostluk ilişkilerinin gelişmesi bizim çalışmalarımızda kolaylık sağlamıştır.
Bizleri onurlandıran bu büyük buluşmanın genişleyerek devam etmesi ve daha güzel çalışmalara temel olmasını diliyoruz.
23 Nisan Salı Günü başlayan program; ekonomik, sosyal ve kültürel alanları kapsayan çok yoğun bir tempo ile gerçekleşti. KAFİAD Başkanı Sayın Yusuf Taymaz ve Yönetim Kurulu Üyeleri ve KAFFED Yönetim Kurulu Üyeleri toplantılarda ve her aşamada iş birliği içinde heyetin yanında oldu.
İlk gün Ankara’da gerçekleştirilen programda;
Heyet, TOBB Üniversitesi’nde Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (KAFSAM) Başkanı Prof. Dr. Erol TAYMAZ organizasyonu ile TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güven SAK başkanlığında geniş katılımlı bir toplantıda üniversitelerden akademisyenlerle buluşturuldu. Karşılıklı bilgi alışverişi yapılarak öğrenci ve akademisyen değişimi ile akademik işbirliği konularında görüşmeler yapıldı.
Ardından Çağdaş Sanatlar Merkezinde verilen bir resepsiyon ile Başkan Kumpıl Murat ve beraberindeki heyet Ankara’daki STK larımızın yöneticileri ve soydaşlarımızla buluşturuldu.
Akşam KAFİAD’ın Sheraton Otelde verdiği iş yemeği ile günlük program tamamlandı.
24 Nisan Çarşamba günü öğleden önce heyet birlikte veya gruplar halinde farklı programlara katıldılar.
Adıgey Cumhuriyet Ekonomi ve Kalkınma Bakanı ile Adıgey Sanayi Bölgesi Başkanı Sincan Organize Sanayi Bölgesini ziyaret etti.
İlgili Bakanlar ve beraberlerindeki heyet üyeleri gruplar halinde, Tarım ve Orman Bakanlığını, TC Kültür ve Turizm Bakanlığını ve Milli Eğitim Bakanlığını ziyaret etti. Karşılıklı işbirliği imkanları üzerinde ele alındı.
Kumpıl Murat ve yardımcılarından oluşan bir heyet Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçiliğini ziyaret ederek Büyükelçi Aleksey Yerkhov ile görüştü.
Ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne geçildi. Önce, Türkiye-Rusya Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Sayın Murat Baybatur başkanlığında ilgili milletvekillerinin de katıldığı bir toplantı gerçekleştirildi. Sayın Baybatur grubun amacını anlattı ve karşılıklı atılabilecek somut adımlar hakkında görüşüldü.
Toplantı sonrası Meclis Başkanı Sayın Mustafa SENTOP heyete Şeref Salonunda tüm partilerden Çerkes milletvekillerimizin de katıldığı bir yemek verdi.
Saat 16.00 da Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mansur Yavaş makamında bir toplantı gerçekleştirildi. Karşılıklı iyi ilişkiler temennisi içeren verimli bir toplantı oldu.
Kardeş Belediye olması nedeniyle, imzalanan protokol gereği, karşılıklı gerçekleştirilecek kültürel ilişkiler konusunda görüşmek üzere, Adıgey Kültür Bakanı, Maykop Belediyesi Meclis Başkanı ve Xase Başkanı ile Çankaya Belediye Başkanı Sayın Alper TASDELEN ile birlikte ÇANKAYA Belediyesi’ne geçildi.
Her iki belediye görüşmesinde sonuç alabileceğimiz kültürel konularda adımlar atıldı.
Kumpıl Murat ve heyetin kalan kısmı, Ankara Sanayi Odası’nda (ASO) düzenlenen toplantıya katıldı.
Yoğun bir günün ardından KAFFED adına İşadamı Cengiz ATALAR’ın verdiği yemeğe geçildi.
Yemekten sonra Düzce’ye hareket edildi.
Düzce girişinde geç saat olmasına rağmen, ellerinde bayraklarla akordeonlarla müzik eşliğinde kalabalık bir grup karşıladı. Duygu dolu heyecanı yüksek bir karşılama oldu. Ardından otele geçildi. Otelde thamadeler karşıladı. Otel sahibimi ve KAFİAD Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Selahattin Turan’ın misafirler için hazırladığı ikramlarla bir süre thamadelerle sohbet sonrası gün tamamlandı.
25 Nisan Adıge Bayrak Günü Düzce’de kutlandı. Her yer Adıge Bayrağı ile donatıldı. Köy ziyaretleri Bayrak Günü nedeniyle daha anlamlı ve heyecanlı oldu.
Sabah önce Düzce Valisi Dr Zülkif DAĞLI ile ardından Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü ile görüşüldü. Her iki toplantıda karşılıklı kültürel konularda atılacak adımlar konuşuldu. Sayın Vali, kültürel konularda birlikte çalışmak istediklerini, konuşulan konuların bir önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi, KAFFED olarak her konuda işbirliğine hazır olduğumuzu belirttik.
Sayın Belediye Başkanı’na daha önce başlanmış ancak hayata geçirilememiş olan Düzce-Maykop Kardeş Şehir Projesini anlattık ve tamamlamak istediğimizi söyledik. En kısa zamanda gereğininim yapılacağı konusunda söz aldık.
Her iki görüşmede iyi niyetli söylemler içinde ve samimi bir havada geçti.
Düzce’deki resmi görüşmeler, Düzce Üniversitesi Rektörünü ziyaretle tamamlandı. Adıge Heyeti içindeki rektörler ve Eğitimcilerle yapılan toplantıda, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nigar DEMİRCAN Çerkes Dili ve Edebiyatı Bölümünü önemsediğini, bu konuda her türlü desteğe hazır olduğunu belirtti. Üniversitenin Çerkes Dili ile ilgili Eylül ayında düzenlemeyi planladıkları uluslararası festivalden söz edildi. KAFFED olarak her tür desteğe hazır olduğumuzu, Valilik ve Belediyeden aldığımız sözleri belirterek arada köprü olabileceğimizi anlattık.
Bu görüşmeden sonra Üniversitenin Konferans salonunda yapılan konuşmalar ardından Rektörlerimiz Adiğey’deki üniversitelerle ilgili tanıtıcı sunumlar yaptı. Programı tamamlayıp, BINEF’de yenilen yemekten sonra Düzce Köprübaşı köyüne geçildi. Azar Grubu üyesi thamadelerin yaptığı müzik eşliğindeki danslar ve Gülcan Altan konseri ile renklenen toplantı tam bir halk buluşması oldu.
Ardından Sakarya Maksudiye köyüne geçildi. İkinci Halk buluşması kadınlarımızın hazırladığı Çerkes yemekleri ve Çerkes müziği yapan Wored Grubunun sunduğu müzik şöleni ile Sakarya’da gerçekleştirildi.
Her iki köyde de halkın büyük ilgisi ve sevgisi ile karşılanan Kumpıl Murat, köyün çocukları ile görüştü, köylerin yerel müzelerini gezdi ve her iki köyde de günün anısına birer ağaç dikti.
Programdan sonra heyet İstanbul’a geçti.
İstanbul programı da resmi görüşmelerle başlayıp, akşam Nalmes ve İslamey’in sahne aldığı halk buluşması ile sona erdi.
Sabah ilk toplantı İstanbul Valiliğinde oldu. Sonrasında Rusya Federasyonu kısa bir görüşme sonrası hep birlikte konsolosluğa geçildi.
Konsoloslukla yapılan toplantıda KAFFED’i, Çerkes halkının hakları için mücadele eden insan haklarına saygılı, barışçıl ve gönüllülük esasına göre çalışan hiçbir parti veya ideolojik grupla ilişkisi olmayan bir Sivil Toplum Kuruluşu (STK) olduğunu belirtip, tarihimize, kültürümüze ve kimliğimize sahip çıktığımızı ve halkların barışından yana olduğumuzu belirttik.
Başkonsolos, Türkiye-Rusya ilişkileri konusunda diasporadaki Çerkeslerin önemli bir köprü olduğunu düşündükleri için konuyu önemsediklerini, Adıgey’le karşılıklı yapılacak her tür kültürel etkinliğe ve Adıgey’de başlatılan Anadili konusundaki projenin diaspora ile paylaşımı konusunda destek olmak istediklerini söyledi.
Adıgey Cumhuriyeti Başkanı Kumpıl Murat da düşüncelerinin bu doğrultuda olduğunu belirterek, kendilerini akşam yapılacak Nalmes ve İslamey grubunun gösterisine davet etti.
İş insanları ile yenilen yemek sonrası, DEIK Türkiye Adıgey Komitesi Başkanı Cengiz GÜL başkanlığında gerçekleştirilen DEİK toplantısına geçildi.
Toplantıda Adıgey ile ilgili tanıtıcı sunumlar yapıldı ve ikili görüşmelerle iş insanların buluşması sağlandı.
Akşam Beylikdüzü Belediyesi'nin Çerkes Kültür Evi Derneğimiz için tahsis ettiği dernek binası açılışı sonrası Nalmes ve İslamey’in sahne aldığı halk buluşması ile program tamamlandı ve heyet uğurlandı.
Toplumda heyecan yaratan, son derece yoğun ve içeriği dolu programlarda, KAFFED ve KAFİAD yetkilileri toplantılara katılan heyetlerle birlikte oldu. Toplantılara katılan arkadaşlarımız KAFFED olarak destek olabileceğimiz konular hakkında notlar aldı. Bu notlar daha sonra toparlanıp somut projelere dönüştürülmek üzere Yönetim Kurulumuzda değerlendirilecektir.
KAFFED’in tüm Yönetim Kurulu üyeleri, Ankara, Düzce, Sakarya ve İstanbul Dernek başkanlarımız, üyelerimiz, KAFİAD Başkanı Yusuf TAYMAZ ve KAFIAD yönetim Kurulu üyeleri, APEAS A.Ş. yöneticileri, gönüllü destekçilerimiz ve halkımızla ziyaret boyunca işbirliği ve uyum içinde bir çalışma yürüttük.
Birlikten doğan güce bir kez daha şahit olduk.
Emeği gecen herkese sonsuz teşekkürler.
KAFFED olarak çok yararlı olduğuna inandığımız bu çalışmaların benzerlerini diğer Cumhuriyetlerimizle de yapmayı planlıyoruz.
Yapacağımız çalışmalar için gönüllülerimizden ve halkımızdan destek bekliyoruz. Birlikteysek güçlüyüz.
Дызэкъуэтмэ Дылъэщщ.
Ziyaret ile ilgili çıkan haberler:
div>
{gallery}/haber/federasyon/2019/190423_Kumpil{/gallery}
div>
nan
Kaffed