Geleceği Kim Kuracak? / Prof. Dr. Erol Taymaz

Prof. Dr. Erol Taymaz

Kaffed 4. Gençlik Çalıştayı, Türkiye ve dünyada en iyimser kişiyi bile umutsuzluğa sevk edebilecek kadar bunaltıcı bir dönemde, 26-27 Nisan’da Samsun’da düzenlendi. Çalıştaya, okul döneminde olmasına ve iki gün sürmesine karşın, Türkiye’nin her yerinden 100’den fazla genç katıldı. Ben de çalıştayda “konuşmacı” olarak yer aldım.

Çalıştayda gençlerin bitmeyen enerjisi ve motivasyonu sanırım tüm katılımcıları etkiledi. Gençlerin hemen hepsi cumayı cumartesiye bağlayan gece uzun bir yolculuktan sonra sabahın erken saatlerinde Samsun’a varmalarına karşın açılışta tam kadro hazırdı. Tüm sunuşlara aktif olarak katıldılar, soru ve yorumları ile tartışmaları zenginleştirdiler. Bilgileri, öğrenme ve paylaşma istekleri sınırsızdı.

Çalıştaya Türkiye’nin her bölgesinden, her üniversitesinden, her boydan ve her düşünceden gençler katılmıştı. Bu kadar farklılığa ve ilk kez tanışmalarına karşın, çalışma gruplarında ve toplantılar dışındaki sosyal etkinliklerde sanki birbirlerini hep tanıyorlarmışcasına sıcak ve dostane bir çalışma ortamı oluşturdular. “Farklılıklar zenginliğimizdir” sözünü bir klişe olmaktan çıkarıp, somut bir gerçekliğe dönüştürdüler.

Programda Cumartesi günü sabah ve Pazar günü öğleden sonraki oturumlarda grup çalışmalarının yapılması öngörülmüştü. Çalıştay öncesi iletişim grubunda gelen öneriler doğrultusunda altı konuda çalışma grupları oluşturuldu, neler yapılabileceği tartışıldı. Anadili, Kültürün ve Kimliğin Korunması ve Geliştirilmesi, Anavatan ile İlişkiler, Gençliğin Toplumsal Çalışmalara Katılımı, Siyasete Katılım ve Kariyer-Girişimcilik-Network gruplarında o kadar heyecanlı ve aktif görüşmeler yapıldı ki, pazar günü 15:00’de tamamlanması düşünülen çalıştay 17:30’a kadar devam etti. Grup çalışmalarında pek çok yaratıcı fikir ortaya konuldu, bu fikirlerin projelendirilmesi ve hayata geçirilmesi için grup çalışmalarına devam edilmesi ve en yakın tarihte tekrar yüz yüze bir toplantı düzenlenmesi kararlaştırıldı.

Samsun Çerkes Derneği’nin önceki başkanlarından Julide Erdoğan, çalıştayın ilk günü hep gençlerle birlikte oldu. Julide thamademizin bu zarif davranışı geleneklerimiz ve köklerimizin ne kadar güçlü olduğunu hepimize hatırlattı.

Enerji, motivasyon, çeşitlilik, birliktelik, yaratıcılık ve köklü geleneklerimiz… Kaffed 4. Gençlik Çalıştayı, gençlerimizin geleceğimizi kurmak için gerekli herşeye sahip olduğunu bir kez daha gösterdi. Türkiye ve dünyanın bu bunaltıcı ortamında geleceğe umutla bakıyoruz, çünkü dil, kültür ve kimliğimize sahip çıkmak için yeni bir şeyler söyleyecek gençlerimiz var.

Share