[DHA] Kartal Belediyesi ve Kafkas Dernekleri Federasyonu’nun ortaklaşa düzenlediği ‘’Abhazya Kültür Günleri’’ yoğun ilgi gördü. Resim, el sanatları, fotoğraf sergileri, Abhaz mutfağından ikramlar, fotoğraf sanatçısı Ersin Alok’un Objektifinden Abhazya, panel ve konferansların sunulduğu etkinlik sayesinde Kartal’lılar Abhazya’yı tanıma, Abhaz kültür ve sanatını tüm güzelliğiyle paylaşma olanağı buldu.
p>
Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde düzenlenen kültür gecesine Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, eşi Feray Öz, CHP Genel Başkan Yardımcısı Samsun milletvekili Haluk Koç, Sakarya milletvekili Engin Koç, İstanbul Milletvekilleri Celal Dincer, Kadir Gökmen Öğüt, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, Abhazya Kültür Bakanı Badra Gumba, Abhazya Parlamentosu Başkan Yardımcısı Fazılbey Ayüzba ve Abhaz parlamenterler, Kartal Belediye Başkan yardımcıları, belediye birim müdürleri, belediye çalışanları çok sayıda davetli ve Abhaz vatandaşlar katıldı.
Resim ve el sanatları sergi açılışı sonrası Abhaz mutfağından ikramlar ile devam eden programda konuşması için sahneye davet edilen Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Türkiye’nin her yerinden Kartal’da bulunan insanlar kendini temsil edebilmeli, kendini sergileyebilmeli, kültürünü Kartallı ile buluşturabilmelidir. Şu anda bunlardan birisini gerçekleştirmiş olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Geçen yıl Akyazı’nın Akbalık köyünde Kafkas kültür derneğinin düzenlediği Abhazya etkinliğinde bu kültürü tanıdık, yemeklerini tattık, folklorunu gördük. Ama benim bu kültürle tanışmama vesile olan bir hastam vardı. 1988 yılında karaciğer ameliyatı yaptığım kişinin daha sonraki zamanlarda 1992’li yıllarda yorgunluğunun aşırı olması, benim ameliyatımı sorgulatır hale getirdi. Niye derken; nedeni işte o 1992-1994 sırasında Abhazya’ya yapmak istediği yardımlaşmanın verdiği yorgunluk olduğu ortaya çıktı. O zaman bende ne oluyor diye sorguladım ve öğrendim. Bu topraklar birçok kültürün kaynaşmasıyla oluşmuş bir toprak. Dolayısıyla Kafkaslarda, Efelerde, Egelilerde, Zeybeklerde, Seymenler’de, bütün kültürler Kartal meydanında kendini sergileyebilmeli. Bu toprakların adı Anadolu ise eğer, bu topraklar Bosna’da sıkıntıya düşen kardeşlerimize kucak açıyorsa, Belene kampına gitmeyenlere kucak açıyorsa, bu topraklar bu yüzyılın başındaki sıkıntılarından dolayı Abhaz’lara kucak açıyorsa onun için anayurt anavatan deniyorsa ve bu topraklarda bu insanlar bu kültürlerde varsa kimsenin bize bu insanları yok sayma, yok deme, hakkı olamaz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anmadan geçmeyeceğim. Sınırlarımızın dışındaki soydaşlarımız veya bıraktıklarımız bizlerin oradaki temsilcileridir. Onun için evinize anavatanınıza hoş geldiniz. Kartal halkı adına sizleri burada ağırlamaktan büyük onur duyduğumu ifade ediyorum. Bu kültürlerin kaynaşması sadece yerel yönetimler olarak değil, halklar bazında da, dernekler bazında da kalıcı olabilmesinin yolu insanların birbirini tanımasından geçiyor. Biz sizleri tanıyor, sizler de bizleri tanıyorsunuz. Hepinize saygılarımı sevgilerimi sunuyorum” dedi.
Sohum Belediye Başkan Yardımcısı Auzar Porto’da yaptığı konuşmada, “Sayın Kartal Belediye Başkanımızın sözlerine katılıyorum. Kültürler birleştiricidir, bütünleştiricidir. Bizimde başlattığımız Sohum ile Kartal arasında bir kültürel işbirliği köprüsüdür bunun temelini attık . Bundan sonrada bu köprüyü geliştirecek genişletecek adımlar atacağız. Bu organizasyon için bu etkinlik için bu davet için elindeki imkânları ve bütün çalışma arkadaşlarını seferber ederek bizim yolumuzu açan ve adım atmamıza vesile olan Başkana ve Belediye ailesine teşekkür ediyorum dedi.
Konuşma yapması için kürsüye davet edilen CHP Genel Başkan yardımcısı Haluk Koç, “Sayın Başkanım söyledi; Öyle bir coğrafyadayız ki; Göç nedir? Muhacirlik nedir? En iyi bilen topraklardayız. Çünkü yakın tarihimize baktığımız zaman 1850 ile 1870 yılları arasında Çarlık Rusya’sının Kafkaslarda yürüttüğü politika nedeniyle zulüm nedeniyle, yurtlarından kopan 1 deri 1 kemik bir sandalın, bir mavnanın, bir takanın içinde Karadeniz’in azgın dalgalarında sürüklenerek bu kıyılara ulaşan insanların çok torunları var Türkiye’de. O insanlar bütün anılarını bırakmışlar, atalarının mezarlarını bırakmışlar, yaşadıkları yerleri bırakmışlar. Bu topraklara göçmek zorunda kalmışlar. Tıpkı balkanlardan Osmanlının son döneminde siz gideceksiniz dendiğinde bir bavula bütün eşyasını sığdırıp bir geminin güvertesinde bir trenin soğuk vagonunda bir kağnının terkisinde Anadolu’ya gelenler gibi, burası hepimize yurt olmuş. Coğrafyadaki adı gibi Anadolu sahip çıkmış, burayı vatan bilmişiz. Osmanlının çöküş döneminde Kurtuluş Savaşı’nda Cumhuriyet’in kuruluş döneminde Kafkaslardan gelen insanların torunları o insanların uşakları bu ülkenin birliğine bu ülkenin bütünlüğüne sadakatle hizmet etmişler, sahip çıkmışlar. Birlik beraberliklerini sürdürmüşler. Rusya Federasyonu, Gürcistan Cumhuriyeti, Abhazya Cumhuriyeti, Osetya hep beraber kardeşçe yaşamanın yollarını mutlaka bulacaklar. Türkiye’deki CHP’li Belediyeler özellikle Kartal Belediyesi değerli Başkanı Altınok Öz Kartal’ı sadece Abhaz kardeşlerimize değil. Türkiye’yi kendine vatan kabul etmiş yürek olarak, kültür olarak Kafkaslara bağlı başka ülkelere bağlı her topluluğu her kesimi misafir edecek yücelikte enginlikte bir kişi. Mustafa Kemal Atatürk’ün Önderliğinde kürt kardeşlerimizde dahil hep beraber bu ülkeyi yüceltmek zorundayız hepinize sevgiler saygılar sunuyorum” dedi.
Abhaz kökenli CHP Sakarya Millet vekili Engin Koç’da yaptığı konuşmada, “Bağımsız Abhazya Cumhuriyeti’nin Kültür Bakanı, Meclis Başkan vekili ve değerli vekilleri, Belediye Başkan vekili Cumhuriyet Halk Partisinin Genel Başkan yardımcısı, değerli milletvekilleri, Federasyon Başkanları değerli Abhaz’yalı hemşerilerim. Hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum. Özellikle birisinin ismini söylemedim. Şunu söylemek istiyorum. Ben bir Kartal olsaydım özgürlüğüme son verilmek istenseydi, bu kadar insanların kültürüne değer veren gönlünü ve yüreğini böylesine sevgiyle insanlara açan bir Altınok tarafından vurulmak isterdim. Değerli Başkanımızı saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. Sevgili Başkanım siz bugün yüreğinizi öylesine sevgiyle açtınız ki, burada oturanların dedeleri acıyı çok iyi bilirler. Onlar gerçekten Karadeniz’in azgın dalgalarında çocuklarını kaybettiklerinde ölülerini denize bıraktıklarında yıllarca ölülerimizin etlerini yemişlerdir diye Karadeniz’den çıkan balıkları yemediler. Sizin gibi Anadolu’da yüreklerini açan insanların şevkatlarıyla acılarını unutmaya çalıştılar. Kurtuluş savaşında Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında acılarını tekrarlayarak bu ülkenin var oluşu için kanlarını akıttılar. Bizler Abhazya için Türkiye için tüm dünya için tek bir şey istiyoruz. Barış ve kardeşlik istiyoruz. Bana yaşattığınız bu onur için sizlere şükran borçluyum, saygılarımla” diye konuştu.
Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde gerçekleşen Abhaz Kültür Günleri kapsamında Abhazya’dan gelen Ayhabılar Azar grubu, Nart ekipleri, Gunda müzik grubu, sanatçılar Ramina Zade, Nodar Sagarya, Rafail Gagulya, Ludmila Hitzkurovna, Muşni Lasurya, Gennadi Bebirya ve Lev Avitzba’dan otantik ve klasik Abhaz şarkılarıyla konuklara verdikleri konser ile dinleyicileri Abhazya’ya götürdü. ‘Abaza’ ve ‘Amra’ dans ekipleri konuklara Kafkas danslarından doyumsuz dakikalar yaşattı.
Doğan Haber Ajansı
http://www.dha.com.tr/kartalda-abhaz-kultur-festivali-yogun-ilgi-gordu-son-dakika-haberi_468007.html
p>
nan
Kaffed