Metodolojik Öneriler

YURT DIŞINDA YAŞAYAN YURTTAŞLARIN

ADIGEY CUMHURİYETİ’NE GÖNÜLLÜ OLARAK TAŞINMASINA YARDIMCI OLMAK İÇİN DEVLET PROGRAMININ UYGULANMASINDA

METODOLOJİK ÖNERİLER

 

Bölüm 1. Temel kavramlar

            “Yurttaşlık” kavramı, 24 Mayıs 1999 tarihli Federal Yasanın 1. maddesi olan 99-FZ sayılı “Rusya Federasyonu’nun yurtdışındaki vatandaşlara yönelik kamu politikası üzerine” tanımlanmaktadır.

  1. Yurttaşlar, aynı devlette doğmuş, ikamet eden veya orada ikamet etmiş, dil, tarih, kültür, gelenek ve görenekler arasında ortak bir işarete sahip olan ve söz konusu kişilerin soyundan gelenlerin soyundan gelen kişilerdir.
  2. Yurtdışındaki yurttaşlar, Rusya Federasyonu topraklarının dışında kalıcı olarak yaşayan Rusya Federasyonu vatandaşlarıdır.
  3. Yurttaşlar, Rusya Federasyonu topraklarının dışında yaşayan ve kural olarak, tarihsel olarak Rusya Federasyonu’nda yaşayan halklara ait olan kişiler ve onların soyundan gelenler tarafından tanınmaktadır, ayrıca akrabaları daha önce Rusya Federasyonu’nda doğrudan yükselen bir soy çizgisinde yaşayan Rusya Federasyonu ile manevi, kültürel ve yasal bağlantı lehine özgür seçimler yapanların yanı sıra, buna dahil olmak üzere:

            – SSCB’nin vatandaşlığına girmiş, SSCB’nin bir parçası olan devletlerde yaşayan, bu devletlerin vatandaşlığını almış veya vatansız hale gelmiş kişiler;

            – Rus Devletinden, Rusya Cumhuriyeti’nden, RSFSR’DEN, SSCB’den ve Rusya Federasyonu’ndan yurttaşlık sahibi olan ve yabancı bir ülkenin vatandaşı olan veya vatansız olan göçmenler (göçmenler).

            Yurt dışında yaşayan yurttaşların Adıgey Cumhuriyeti’ne gönüllü olarak taşınmasına yardımcı olmak için Bölgesel Devlet Programı, Adıgey Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu tarafından 12 Mart 2019 tarihli 61 sayılı (bundan böyle Devlet Programı olarak anılacaktır) tarafından onaylanmıştır.

            Devlet Programının uygulanmasından sorumlu yetkili organ, – Adıgey Cumhuriyeti Milliyetler İşleri, yurttaşlarla ilişkiler ve medya Komitesidir.

            Devlet Programının uygulanmasına ilişkin koordinasyon organı – İçişleri Bakanlığı’nın Adıgey Cumhuriyeti Göç Dairesi’dir.

            Devlet Programı katılımcısı – 18 yaşına ulaşmış, yasal kapasiteye sahip ve Devlet Programı tarafından belirlenen gerekliliklere uygun bir yurttaştır. Vatandaşın Devlet Programına katılımının teyidi, Rusya Federasyonu Hükümeti tarafından sununlan, Devlet programının katılımcı sertifikasının örneğidir.

            Devlet Programı katılımcısının ailesinin bir üyesi – Devlet Programı katılımcısıyla birlikte Rusya Federasyonu’nda daimi ikametgahına taşınan bir kişidir. Devlet Programı katılımcısının aile üyeleri olarak kabul edilenler:

            – eş;

            – Evlat edinilmiş veya vesayet altında olanlar da dahil olmak üzere çocuklar (vesayet);

            – Devlet programına katılan eşin çocukları;

            – Devlet Programı katılımcısının ve eşinin ebeveynleri, Devlet Programı katılımcısının ve eşinin erkek kardeşleri ve kız kardeşleri;

            – Devlet Programı katılımcısının ve eşinin kız kardeşlerinin ve erkek kardeşlerinin çocukları ve evlat edinilmiş veya vesayet altında (vesayet altında), büyükanne, büyükbaba ve torunlar da dahil olmak üzere. Devlet Programı katılımcısının ailesinin yetişkin bir üyesi, onun eşi hariç, Devlet Programına bağımsız olarak katılma hakkına sahiptir.

                        Rusya Federasyonu topraklarında yasal olarak ikamet eden, Rusya Federasyonu topraklarında ikamet iznine sahip sürekli ikamet eden bir vatandaş.

            Rusya Federasyonu topraklarında geçici olarak ikamet etme iznine sahip olan, Rusya Federasyonu topraklarında yasal olarak geçici olarak ikamet eden bir vatandaş.

            Rusya Federasyonu topraklarında geçici bir sığınak – başka bir vatandaşın ve vatansız bir kişinin geçici olarak Rusya topraklarında ikamet etme fırsatıdır. Geçici sığınma hakkı, Rusya Federasyonu’nun düzenleyici yasal düzenlemeleriyle belirlenen şekilde, Adıgey Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı’nın Göç İdaresi tarafından yürütülmektedir.

Bölüm 2. Devlet Programının katılımcısının yasal statüsü, hak ve yükümlülükleri (soru-cevap)

            1) Devlet Programına katılım konusunda kimler başvurabilir?

            Cevap: Devlet Programına katılım başvurusuna bulunma hakkına sahiptir:

            – yabancı vatandaşlar, vatansız kişiler, aycıca yurt dışında ikamet eden Rusya Federasyonu vatandaşları;

            – Rusya Federasyonu topraklarında yasal olarak kalıcı veya geçici olarak ikamet eden yabancı vatandaşlar;

            – Rusya Federasyonu topraklarında geçici sığınma hakkı verilen yabancı vatandaşlar ve vatansız kişiler.

            Ayrıca, Devlet Programına katılabilmek için aşağıdaki koşullara uymanız gerekir:

            – 18 yaşına ulaşmış olmak;

            – yasal kapasiteye sahip olmak;

            – yurttaşın yerleşim için seçtiği Rusya Federasyonu konusunun Devlet Programı tarafından belirlenen gerekliliklere uygun olmak:

            – Rus dilinin (sözlü ve yazılı), ev sahibi topluluk arasında hızlı bir şekilde uyum sağlamak için yeterli düzeyde yetkinliği.

            2) Emekliler, Adıgeya Cumhuriyeti topraklarında Devlet Programına katılabilir mi?

            Cevap: Evet, belirlenen Devlet programının gerekliliklerine uyuyorlarsa.

            3) Devlet Programı katılımcılarının ve ailelerinin varışında ilk faaliyetleri nelerdir?

            Cevap: Devlet Programı katılımcısı ve ailesi üyeleri, Devlet Programı katılımcısının sertifikasını yanında taşıyarak, yerleşim bölgesine kendi başlarına gelirler.

            Maykop kentinden tüm ilçelere otobüs seferleri yapılmaktadır.

            Otobüs durağının istasyon adresi: Maykop şehri, Krasnooktyabrskaya caddesi, 68. Otobüs terminali binası tren istasyonunun yanında yer almaktadır; telefon + 7 (8772) 52-59-60; toplu taşımanın durağı «Otobüs Terminali» dir.

            Yerleşim bölgesine varışta, Devlet Programı katılımcısı ve ailesi onlara danışmanlık, bilgilendirme, yasal ve diğer hizmetler sunmak, yerleşime ve istihdama yardımcı olmak, tehcir ve yerleşimin seyrini denetlemek amacıyla Belediye Yönetimine başvurmaktadır.

            Devlet programının katılımcılarının konut düzenlemesi sorunu aşağıdaki yollarla çözülebilir:

            – Emlak piyasasında kiralık konutlar;

            – otellerde ve yurtlarda konaklama;

            – Birincil ve ikincil konut piyasasında konut satın alınması;

            – Belirli işçi kategorileri için hizmet konutu sağlanması;

            – bireysel konut inşaatı.

            Devlet Programı katılımcılarına iş imkanı sağlayan bireysel işverenler tarafından, Devlet programına katılanların ailelerinin düzenlenmesi için yurtlar, konut kiralama masraflarının ödenmesi, resmi konut sağlanması önerilmektedir.

            Kalıcı konut düzenlemesi için bir mekanizma olarak, konut koşullarının iyileştirilmesi, mevcut yasaların belirlediği koşullar altında ilgili federal ve bölgesel hedef programlara Rus vatandaşlığı kazandıktan sonra göçmenlerin ve ailelerinin katılımını öngörmektedir.

            Kaldığınız veya ikamet ettiğiniz yerde kayıt İşlemleri.

            Devlet programına katılanların ve Rusya Federasyonu vatandaşı olan ailelerinin üyelerinin ikamet ettikleri yere ve ikamet ettikleri yere kayıt altına alınması için devlet hizmetlerinin sağlanması, 25 Haziran 1993 tarihli Rusya Federasyonu Yasası uyarınca 5242-1 sayılı “Rusya Federasyonu vatandaşlarının hareket özgürlüğü hakkına, Rusya Federasyonu içinde ikamet ettikleri ve ikamet ettikleri yerin seçilmesine ilişkin”, Rusya Federasyonu Hükümetinin 17 Temmuz 1995 tarihli 713 sayılı kararı ile “Rusya Federasyonu vatandaşlarının ikamet ettikleri yerdeki ve ikamet ettikleri yerdeki kayıt defterinden kayıt ve çekilme kurallarının onaylanması üzerine ve Rusya Federasyonu içinde ikamet ettikleri yerde ve ikamet ettikleri yerde Rusya Federasyonu vatandaşlarının kayıt defterinden kayıt ve çekilme belgelerinin kayıt makamlarına kabul edilmesinden ve devredilmesinden sorumlu kişilerin listesi”, Rusya Federasyonu İçişleri Bakanlığı’nın 31 Aralık 2017 tarihli Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın 984 sayılı emriyle onaylanan Rusya Federasyonu vatandaşlarının ikamet ettikleri yerde ve ikamet ettikleri yerde Rusya Federasyonu vatandaşlarının kayıt defterine ilişkin devlet hizmetlerinin sağlanmasına ilişkin idari yönetmelikleri uyarınca yürütülmektedir.

            İkametgahları dışındaki konutlara, 90 günden uzun bir süre boyunca geçici ikamet için gelen vatandaşlar, bu sürenin bitiminden önce, ikamet ettikleri yere ve gerekli belgelere ilişkin kayıt başvurusunda bulunmak için belgelerin kayıt makamlarına kabul edilmesinden ve gönderilmesinden sorumlu kişilere başvurmaları gerekmektedir.

            Kayıt işlemlerin makamları, bir vatandaştan aldıkları tarihten itibaren 3 günlük bir süre içinde veya belgelerin kayıt defterine kabul edilmesinden ve gönderilmesinden sorumlu kişiden, Rusya Federasyonu vatandaşlarını ikametgahları dışındaki konutlarda kaldıkları yere kayıt altına alırlar ve ikamet ettikleri yere kayıt belgesi verirler.

            Vatandaşların otele, hastaneye ve başka bir tesise kaldıkları yere göre kayıt yapmaları, varışlarında bu tesislerin idaresi tarafından kimlik belgelerine göre gerçekleştirilecektir.

            İkamet yerine kayıt yaptırmak için, Rusya Federasyonu vatandaşı olan Devlet Programının katılımcısı, kayıt işleminden sorumlu yetkililere, varış tarihinden itibaren en geç 7 gün içinde gerekli belgeleri ve gerekli belgeleri sunacaktır.

            Kayıt makamı, Rusya Federasyonu vatandaşını, kayıt belgelerini sundukları tarihten itibaren en geç üç gün içinde ikamet ettikleri yere kaydettirmekle yükümlüdür (başvurularını ve belgelerini ona elektronik belgeler şeklinde sunulmasıyla)  .

            Rusya Federasyonu’na girişleriyle ilgili yabancı uyrukluların ve vatansız kişilerin hareketlerini kayıt esnasında, Rusya Federasyonu sınırları içinde ikamet ettikleri veya ikamet ettikleri yeri seçerken ve değiştirirken Rusya Federasyonu topraklarında hareket ederken ortaya çıkan ilişkiler, 18 Temmuz 2006 tarihli № 109-FZ “Rusya Federasyonu’nda yabancı uyrukluların ve vatansız kişilerin göç muhasebesi hakkında” Federal yasaya göre düzenlenir.

            Rusya Federasyonu’nda yabancı uyrukluların ve vatansız kişilerin göç kayıtları, Rusya Federasyonu Hükümetinin 15 Ocak 2007 tarihli “Rusya Federasyonu’nda yabancı uyrukluların ve vatansız kişilerin göç kayıtlarının uygulanmasına ilişkin prosedür hakkında” 9 sayılı kararı ile öngörülen şekilde yürütülmektedir.

            Rusya Federasyonu’nda geçici olarak ikamet eden yabancı uyrukluların yanı sıra, ikametgahı olmayan bir yerde kaldıklarında, kalıcı veya geçici olarak Rusya Federasyonu’nda ikamet eden yabancı uyrukluların ikamet ettikleri yere göre kayıt altına alınması gerekmektedir.

            Geçici olarak ikamet eden veya geçici olarak Rusya Federasyonu’nda bulunan yabancı bir vatandaşın ikamet ettiği yere vardığına dair bir bildirimi, Adıgey Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı’na bölge düzeyinde bağlı olan Rusya İçişleri Bakanlığı bölge organının İdaresi’ne veya çok işlevli bir merkez aracılığıyla veya varış yerine varışından itibaren en geç 7 iş günü içinde posta yoluyla gönderilecektir.

            Rusya Federasyonu’nda kalıcı olarak ikamet eden yabancı bir vatandaşın ikamet ettiği yere varış bildirimi, Adıgey Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı’na bölge düzeyinde bağlı olan Rusya İçişleri Bakanlığı bölge organının İdaresi’ne veya çok işlevli bir merkez aracılığıyla veya varış yerine varışından itibaren en geç 7 iş günü içinde posta yoluyla gönderilecektir.

            Yabancı bir vatandaşın otele ya da otel hizmetleri veren başka bir kuruluşa, hastaneye ya da başka bir sağlık ya da sosyal hizmet kurumuna varışında, ev sahibi taraf, varış gününden sonraki bir iş günü içinde, Adıgey Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı’na bölge düzeyinde bağlı olan Rusya İçişleri Bakanlığı bölge organının İdaresi’ne, yabancı bir vatandaşın kaldığı yere gelişini bildirmekle yükümlüdür.

            Yabancı bir vatandaşın ikamet yerine kayıt yaptırması için, yabancı bir vatandaş, ev sahibi tarafa kimliğini kanıtlayan ve Rusya Federasyonu tarafından kabul edilen bir belgenin yanı sıra bir göç kartı ibraz eder, ev sahibi tarafın ikamet yerine varışının bildirimini gönderdikten sonra, söz konusu bildirimin formunun bir kısmını ondan alır.

            Ev sahibi tarafın, yabancı bir vatandaşın ikamet ettiği yere varışına ilişkin bildirimi göç birimine kendisi tarafından göndermesini engelleyen belgelenmiş geçerli nedenler varsa, söz konusu bildirimin doğrudan söz konusu yabancı vatandaş tarafından göç birimine sunulması gerekir.

            Ev sahibi tarafın ve/veya yabancı bir vatandaşın ikametgahına kayıt yaptırması için gerekli olan eylemlerin yerine getirilmesinin teyidi, yabancı bir vatandaşın ikamet yerine varışına ilişkin bildirim formunun koparılan kısmında, göç birimi, otel veya federal posta servisi kuruluşu tarafından usulüne uygun olarak koyulan bir işarettir.

            İkamet yerine kayıt yaptırmak için, Rusya Federasyonu’nda ikamet eden, geçici ikamet izni veya ikamet izni alındığı tarihten itibaren 7 iş günü içinde Rusya Federasyonu topraklarında bulunan konutu kullanma hakkına sahip olan, kalıcı veya geçici olarak ikamet eden bir yabancı vatandaş, ya da söz konusu konutun bulunduğu yere varıştan itibaren, Adıgey Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı’na bölge düzeyinde bağlı olan Rusya İçişleri Bakanlığı bölge organının İdaresi’ne, konutun bulunduğu yerdeki ikametgahına ilişkin kayıt beyanı ve gerekli belgeleri gönderir.

            Adıgey Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı’na bölge düzeyinde bağlı olan Rusya İçişleri Bakanlığı bölge organının Göç İdaresi’nin yetkilisi, başvuru ve gerekli belgelerin sunulması üzerine, yabancı uyruklu bir Program katılımcısının ikamet yerine kaydını yaptırmakta ve aynı gün ikamet iznine veya geçici ikamet iznine uygun bir işaret koymaktadır, Rusya Federasyonu Hükümetinin 15 Ocak 2007 tarihli 9 numaralı kararı ile onaylanan Rusya Federasyonu’nda yabancı vatandaşların ve vatansız kişilerin göç kayıtlarının uygulanması Prosedürü tarafından belirlenen durumlar hariç.

            İkamet yerine yabancı bir vatandaşın tescilinin temeli, konut yasalarına uygun olarak konutu kullanma hakkına sahip olmasıdır (18 Temmuz 2006 tarihli 109-FZ sayılı federal yasa, «Yabancı vatandaşların ve Rusya Federasyonu’nda vatansız kişilerin göç Kayıtlarına ilişkin”).

            Adıgey Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi iletişim bilgileri, belgelerin işlenmesi ve kamu hizmetlerinin sağlanması ve bilgi alma bilgi almak için telefon numaraları, Adıgey Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yer almaktadır. (http://01.мвд.рф).

            4) Devlet programının katılımcısının sertifikası ne zamana kadar geçerlidir?

            Cevap: Devlet Programı katılımcısının sertifikası, veriliş tarihinden itibaren üç yıl içinde geçerlidir. Sertifikanın süresi dolduktan sonra, vatandaş Devlet Programına katılımcının statüsünü kaybeder ve sertifikada belirtilen aile üyeleri Devlet Programına katılımcının aile üyelerinin statüsünü kaybeder.

            5) Rusya Federasyonu Hükümeti tarafından yıllık olarak kurulan, Rusya Federasyonu topraklarında belirli ekonomik faaliyetlerde faaliyet gösteren ekonomik özneleri tarafından kullanılan yabancı işçilerin izin verilen payına Devlet programının katılımcılarına ve ailelerinin üyeleri için geçerli midir?

            Cevap: Rusya Federasyonu’nun kurduğu Hükümetinin yabancı işçilerin izin verilen payının, geçici olarak Rusya Federasyonu’nda ikamet eden ve öngörülen şekilde iş faaliyetlerini yürüten yabancı uyruklular için geçerlidir. Rusya Federasyonu’nda geçici ve kalıcı olarak ikamet eden, Devlet Programı katılımcıları ve aileleri de dahil olmak üzere yabancı vatandaşlara, Rusya Federasyonu Hükümeti tarafından belirlenen kısıtlamalar geçerli değildir.

            6) Devlet Programı katılımcıları ve ailelerinin üyeleri tarafından Rusya Federasyonu topraklarında istihdam faaliyetlerinin uygulanması için şartlar nelerdir?

            Cevap: Devlet programına katılanlar ve aileleri, 25 Temmuz 2001 tarihli 115-FZ sayılı «Rusya Federasyonu’ndaki yabancı vatandaşların yasal durumu Hakkında» Federal Yasa tarafından öngörülen izin belgelerini almadan çalışma faaliyetlerini yürütme hakkına sahiptir, , yani çalışma izni veya patenti almadan.

            Buna ek olarak, Devlet programındaki tüm katılımcılar ve aileleri için, emek faaliyetlerinden elde edilen gelirler üzerinde avantajlı bir 13% vergi oranı (Rusya Federasyonu Vergi Kanununun 3. maddesi 224 (ikinci bölümü), 05 Ağustos 2000 tarihli 117-FZ sayılı maddesi).

            7) Devlet Programı katılımcılarına ve ailelerine ne tür devlet garantileri ve sosyal destek önlemleri verilebilir, yardımın büyüklüğü nedir?

            Cevap: Devlet Programına uygun olarak, Devlet Programı katılımcısı ve aile üyeleri adına seçilen bölgeye bağlı olarak devlet garantileri ve sosyal destek alma hakkına sahiptir.

            Öncelikli yerleşim alanlarının listesi, Rusya Federasyonu Hükümetinin 27 Mayıs 2013 tarihli «Öncelikli yerleşim alanlarının listesinin onaylanması üzerine” 848-p sayılı kararı ile onaylanmıştır, Adıgey Cumhuriyeti bu kararla öncelikli yerleşim bölgesine atfedilmemiştir.

            Devlet Programına göre, Devlet Programına katılan ve öncelikli yerleşim alanlarına ait olmayan topraklarda Rusya Federasyonu’na daimi ikametgahına taşınan aile üyelerine, emek, iş ve Rusya Federasyonu mevzuatının yasaklamadığı faaliyetlerden elde edilen gelirin yokluğunda ödenen aylık ödenek haricinde devlet garantileri ve sosyal destek verilmektedir.

            Adıgey Cumhuriyeti’nde, Devlet Programı katılımcısı ve ailesi üyeleri, Devlet Programı tarafından öngörülen Devlet garantisini ve sosyal desteğini almaya hak kazanırlar, buna dahil olmak üzere:

  1. a) 28 Haziran 2019 tarihli Adıgey Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı’nın 182 sayılı emriyle onaylanan Devlet Programı katılımcılarına ve ailelerine bir kerelik konut yardımı sağlama prosedürünün yanı sıra, “2019-2021 yılları arasında Adıgey Cumhuriyeti Devlet Programı katılımcılarına maliyet tazminatının verilmesi üzerine “2019-2021 yılları için yurt dışında yaşayan yurttaşların Adıgey Cumhuriyeti’ne gönüllü olarak yeniden yerleştirilmesine yardımcı olmak” emriyle onaylanan boyutlarına uygun olarak konut düzenlemesine bir kerelik mali yardım sağlanması”;
  2. b) Yurt dışında yaşayan yurttaşların Rusya Federasyonu’na gönüllü olarak taşınmasına yardımcı olmak için Devlet Programına katılımcılara, eğitim ve/veya yabancı bir ülkede elde edilen niteliklerin tanınması ve/veya yabancı bir ülkede elde edilen niteliklerin, yurt dışında yaşayan yurttaşların Rusya Federasyonu’na gönüllü olarak taşınmasına yardımcı olmak için Devlet Programına katılımcılara, eğitim ve/veya yabancı bir ülkede elde edilen niteliklerin tanınması yoluyla, masrafları telafi etmek için mali desteğin ödenmesine ilişkin prosedüre uygun olarak, 28 Haziran 2019 tarihli ve 182 sayılı “2019-2021 yılları arasında Adıgey Cumhuriyeti Devlet Programı katılımcılarına maliyet tazminatının verilmesi üzerine “2019-2021 yılları için yurt dışında yaşayan yurttaşların Adıgey Cumhuriyeti’ne gönüllü olarak taşınmasına yardımcı olmak” emriyle onaylanmıştır”;
  3. c) Yurt dışında yaşayan yurttaşların ve ailelerinin Rusya Federasyonu’na gönüllü olarak taşınmasına yardımcı olmak için Devlet Programına katılanların, yurt dışında yaşayan yurttaşların ve ailelerinin sağlık muayenesi için Rusya Federasyonu’na gönüllü olarak taşınmasına yardımcı olmak için Devlet Programına katılanların maliyetlerinin tazminat Prosedürüne uygun olarak, tıbbi muayene için Rusya Federasyonu’na gönüllü olarak taşınmasına yardımcı olmak için Devlet Programına katılanların masraflarının tazmin edilmesi, 28 Haziran 2019 tarihli Adıgey Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı’nın 182 sayılı “2019-2021 yıllarında Adıgey Cumhuriyeti Devlet Programına katılımcılara maliyet tazminatının verilmesi “2019-2021 yılları için yurt dışında yaşayan yurttaşların Adıgey Cumhuriyeti’ne gönüllü olarak taşınmasına yardımcı olmak” emriyle onaylanmıştır.

            8) Devlet programının katılımcısının bütçeden ödeme kaydı yapma ve alma hakkı var mı? Başvuru prosedürü nedir?

            Cevap: Tazminat talep eden Devlet Programı katılımcısı, ikamet ettiği yerde Adıgey Cumhuriyeti devlet kurumuna “Nüfusun Çalışma ve Sosyal Koruma Merkezi”ni, belgelerin aşağıdaki kopyalarını, orijinallerinin de ibraz edilmesiyle temsil etmektedir:

            – Devlet programının katılımcısının sertifikası;

            – kimlik belgeleri (ulusal pasaportlar, kimlik kartları);

            – Adıgey Cumhuriyeti topraklarına gelişini teyit eden belgeler;

            – Yabancı bir ülkede elde edilen akademik derecelerin, akademik rütbelerin, eğitimin ve / veya niteliklerin tanınmasına ilişkin masrafları (devlet ücretinin ödenmesi) teyit eden belgeler;

            – Tıbbi muayene masraflarını doğrulayan belgeler (lisansların (sertifikaların) kopyaları, sözleşmeler, nakit makbuzları ve/veya nakit makbuzları, makbuzlar, sunulan hizmetlerin eylemleri);

            – Geçici ikamet izni verirken sunulması gereken tıbbi sertifikalar.

            9) Devlet Programı katılımcılarına ve ailelerine tıbbi yardım sağlanıyor mu?

            Cevap: Rusya Federasyonu’nda kalıcı veya geçici olarak ikamet eden yabancı vatandaşlar, Rusya Federasyonu vatandaşlarıyla eşit olarak tıbbi bakım hakkına sahiptir.

            Rusya Federasyonu topraklarında yabancı vatandaşlara tıbbi bakım sağlama kuralları, Rusya Federasyonu Hükümetinin 06 Mart 2013 tarihli 186 sayılı kararı ile onaylanmıştır.

            “Rusya Federasyonu’ndaki Zorunlu Sağlık Sigortasına İlişkin” Federal Yasa uyarınca sigortalı olan yabancı vatandaşlar, zorunlu sağlık sigortası kapsamında ücretsiz sağlık hizmeti alma hakkına sahiptir.

            Rusya Federasyonu’nda geçici veya kalıcı olarak ikamet eden yabancı vatandaşlara tıbbi yardım, örgütsel ve yasal biçimlerinden bağımsız olarak tıbbi ve diğer tıbbi faaliyetleri yürüten kuruluşlar ve tıbbi faaliyetleri yürüten bireysel girişimciler olarak sunulmaktadır.

            Sağlık kuruluşları, zorunlu sağlık sigortası kapsamında sigortalı olanlar hariç, yabancı ülke vatandaşlarına ve vatansız kişilere ücretli sağlık hizmetleri sunmaktadır.

            10) İşveren tarafından hangi sosyal garantiler verilmektedir (sosyal paket, iş döneminde yemek için ödeme, iş yerine kadar ve işten eve kadar araç teminatı)?

            Cevap: Çalışana garanti ve tazminat verilmesi, Rusya Federasyonu İş Kanununun 30 Aralık 2001 tarihli 197- FZ sayılı «Garantiler ve Tazminat» başlıklı Bölüm VII uyarınca gerçekleştirilir.

            11) Adıgey Cumhuriyeti’nde ortalama ve asgari ücretin büyüklüğü nedir?

            Cevap: 2019 yılı sonunda, Adıgey Cumhuriyeti için aylık ortalama ücret değeri, 2018 yılına göre% 10,8 artışla 42,367,9 ruble oldu. Büyük, orta ve küçük ölçekli kuruluşların çalışanlarının aylık ortalama ücretlerindeki artış, kamu sektörü, imalat, ticaret, eğitim, sağlık hizmetleri de dahil olmak üzere neredeyse tüm faaliyetlerde görülmektedir.

            Bu faaliyetlerde ücret artışının temel nedeni, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı’nın 7 Mayıs 2012 tarihli 597 sayılı Kararnamesinin, belirli işçi kategorilerinin ücretlerinin bölgeye göre ortalamalara getirilmesi açısından uygulanmasıdır.

            Asgari ücret tutarı, 19 Haziran 2000 tarihli Federal yasayla belirlenen 82-FZ sayılı “Asgari ücret miktarına göre” eşittir (12 130 ruble).

            12) Nüfus istihdam merkezine başvururken neden ikamet yerine geçici kayıt varken işsiz statüsü verilmiyor?

            Cevap: 19 Nisan 1991 tarihli Rusya Federasyonu Yasası uyarınca, 1032-1 sayılı «Rusya Federasyonu’nda istihdam Üzerine» (bundan böyle Nüfus İstihdamına İlişkin Kanun olarak anılacaktır), Rusya Federasyonu Hükümetinin 07 Eylül 2012 tarihli 891 sayılı kararı ile onaylanan uygun işi bulmak için vatandaşların kayıt kuralları uyarınca, vatandaşlar, ikamet ettikleri yerden bağımsız olarak, Rusya Federasyonu topraklarında kaldıkları zaman, uygun bir iş bulmak için pasaport ibraz etmeleri halinde kayıt yaptırılacaktır.

            İstihdam Yasası’nın 3. maddesinin 2. maddesi uyarınca, vatandaşın işsiz olarak tanınmasına ilişkin karar, vatandaşın ikamet ettiği yerde istihdam hizmetleri yetkilileri tarafından alınır.

            “İkamet yeri” kavramı, Medeni Kanunun 20. maddesinde, 25 Haziran 1993 tarihli 5242-1 sayılı Rusya Federasyonu Yasası’nın 2. maddesinde, “Rusya Federasyonu vatandaşlarının hareket özgürlüğü hakkına, Rusya Federasyonu sınırları içinde ikamet ettikleri ve ikamet ettikleri yerin seçilmesine ilişkin” yer almaktadır. (bundan sonra – Rusya Federasyonu Kanunu № 5242-1).

            Böylece, Rusya Federasyonu Sayılı 5242-1 Yasasına göre ikamet yeri olarak anlaşılmaktadır – konut, daire, oda, özel konut stokunun yaşam alanı veya vatandaşın sürekli veya çoğunlukla mülk sahibi olarak yaşadığı diğer konutlar, işe alım sözleşmesi (alt alım) kapsamında, özel bir konutun işe alınması sözleşmesi veya Rusya Federasyonu mevzuatı tarafından öngörülen ve ikamet yerine kayıtlı olduğu diğer gerekçelerle.

            Konaklama yeri – otel, sanatoryum, tatil evi, yatılı ev, kamp alanı, turizm üssü, tıbbi kuruluş veya benzeri başka bir kurum, hapis cezası veya zorla çalıştırma cezalarını yerine getiren bir ceza uygulama sistemi kurumu veya geçici olarak ikamet ettiği Rusya Federasyonu vatandaşının ikametgahı olmayan bir yaşam alanıdır.

            Rusya Federasyonu vatandaşlarının kayıt defterinden kayıt altına alınması ve kaldırılmasının kurallarının 12, 18 paragraflarına göre, ancak Rusya Federasyonu içindeki ikamet yeri ve ikametgahı ile Rusya Federasyonu Hükümetinin 1 7 Temmuz 1995 tarihli 713 sayılı kararnamesiyle onaylanan kayıtlardan sorumlu memurların listesi, ikamet yerine kayıt, vatandaşın pasaportundaki bir işaretle veya 14 yaşına ulaşmamış bir kişinin ikamet yerine kayıt belgesi ile teyit edilir, ikamet yerine kayıt, ikamet yerine kayıt belgesidir.

            Buna ek olarak, 18 Temmuz 2006 tarihli 109-FZ sayılı «Yabancı vatandaşların ve Rusya Federasyonu’ndaki vatansız kişilerin göç Kayıtlarına ilişkin” Federal Yasaya göre, yabancı bir vatandaşın veya Rusya Federasyonu’ndaki vatansız bir kişinin ikametgahı, bir yabancı vatandaşın veya vatansız bir kişinin kayıtlı olduğu bir konut binasıdır. İkamet yerine yabancı vatandaşların kayıt altına alınmasının temeli, bu yabancı vatandaşın Rusya Federasyonu topraklarında bulunan konutu kullanma hakkına sahip olmasıdır. Bu hakkın varlığı, Rusya Federasyonu’nun konut mevzuatı tarafından belirlenir.

            Vatandaşların işsiz olarak tanınmasına ilişkin karar, vatandaşın pasaportundaki işaretle teyit edilen, istihdam merkezinin bulunduğu yerde ikametgah kaydı olan vatandaşlara ilgili alınır.

            13) İstihdam hizmeti yönünde mesleki eğitim, yeniden eğitim, mesleki eğitim alma imkanı var mı?

            Cevap: Devlet Programının faaliyetlerinden biri, Devlet Programının katılımcısını ve aile üyelerini mesleki eğitim ve ek mesleki eğitime yönlendirmektir.

            06 Haziran 2019 tarihli ve 01/2-72A sayılı Adıgey Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış kararına göre, eğitim, ek mesleki eğitim almak üzere yurt dışında yaşayan yurttaşların ve ailelerinin gönüllü olarak Adıgey Cumhuriyeti’ne taşınmasına yardımcı olmak için Devlet Programı katılımcılarının sevk edilme Usulüne ve koşullarına uygun olarak gerçekleştirilir. Eğitim, yeniden eğitim ve tazeleme hizmetleri, Adıgey Cumhuriyeti Devlet Kurumu «Adıgey Cumhuriyetçi İstihdam Merkezi» ve bağlı kuruluşları (bundan böyle istihdam merkezi olarak anılacaktır) tarafından sağlanmaktadır.

            Devlet programına katılanların eğitimi yoğun (kısa süreli) bir karaktere sahipti ve eğitim kurumları tarafından öngörülen şekilde yürütülen bir sertifikasyonla sonuçlanmakta.

            Devlet Programına katılanların eğitimi, uzaktan eğitim teknolojilerinin kullanımı da dahil olmak üzere tam zamanlı, tam zamanlı-açık öğretim biçiminde, eğitim gören gruplarla veya bireysel olarak gerçekleştirilir.

            Devlet katılımcılarının istihdam merkezi yönünde yüksek veya orta dereceli mesleki eğitim programına girmelerine izin verilmemektedir.

            Eğitime başvurmak için, Devlet Programı katılımcısı istihdam merkezine aşağıdaki belgeleri gönderir:

            – dilekçe;

            – yabancı bir vatandaşın pasaportu;

            – Yurt dışında yaşayan yurttaşların gönüllü olarak yeniden yerleştirilmesine yardımcı olmak için Devlet Programının katılımcısının sertifikası;

            – iş kitapçığı veya onun yerine geçen belgeler (varsa);

            – Eğitim belgesi (yabancı eğitimin tanınması ve/veya yabancı niteliklerin tanınması belgesi ile teyit edilen).

            14) İstihdam hizmetinin kendi işini organize etmede (Bireysel Girişimci) yardım alması mümkün müdür?

            Cevap: Adıgey Cumhuriyeti Kamu İstihdam Servisi, Adıgey Cumhuriyeti Devlet Programı kapsamında işsiz vatandaşların istihdamının düzenlenmesine 27 Aralık 2019 tarihli ve 328 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla onaylanan «İstihdamın Teşvik Edilmesi» devlet programı kapsamında yardımcı olmaktadır.

            İşsiz vatandaşların serbest mesleğinin teşvik edilmesine yönelik kamu hizmeti, Adıgey Cumhuriyeti devlet kurumu «Adıgey Cumhuriyeti İstihdam Merkezi» ve vatandaşların ikamet ettiği yerdeki bağlı kuruluşları tarafından sağlanmaktadır.

            İstihdam merkezlerindeki uzmanlar, metodolojik, bilgilendirici ve örgütsel nitelikte bir dizi etkinlik düzenlerler, iş faaliyetlerine girme eğilimini belirlemeye yönelik testler yaparlar, bir iş planının geliştirilmesine yardımcı olurlar.

            İşsiz vatandaşlar, yerel bölgeye olan talebi göz önüne alarak bağımsız olarak iş faaliyetlerini seçerler.

            Kendi işlerini organize etmek isteyen işsiz vatandaşlara sözleşmeli şartlarda serbest meslek sahibi olmaları için bir kerelik mali yardım verilmektedir.

            Bir kerelik mali yardım için şartları:

            1) vatandaşın tüzel kişilik, bireysel girişimci veya köylü (çiftlik) çiftliği olarak devlet kaydı;

            2) Vatandaş tarafından sunulan iş planına ilişkin uzman komisyonunun olumlu görüşü.

            Devlet kayıtlarına ilişkin mali yardım, maksimum işsizlik ödeneğinin on iki katı tutarında sağlanır.

            Belgelerin hazırlanması için mali yardım almak için vatandaş, ilgili devlet kaydı için belgelerin hazırlanmasının maliyetini teyit eden belgeleri istihdam merkezine sunar: tüzel kişinin devlet kaydı için devlet ücretinin ödenmesi, kişinin tüzel kişi olarak devlet kaydı, yasal ve teknik nitelikteki noter eylemlerinin ve hizmetlerinin ödenmesi, antetli belgelerin alınması, mühürlerin ve pulların yapımı.

            Tek seferlik mali yardım fonları, yalnızca kendi işinizin açılmasıyla ilgili iş planında belirtilen amaçlar için kullanılabilir.

            Bir kerelik mali yardım alan bir vatandaşın en az 12 ay boyunca iş faaliyetlerini yürütmesi gerekir.

            15) Adıgey Cumhuriyeti ile ilgili iş ilanları hakkında nereden bilgi alınabilir?

            Cevap: Adıgey Cumhuriyeti’ne ilişkin iş ilanları hakkında bilgiler yer almaktadır:

            – Federal iş ve İstihdam Hizmetinin resmi sitesinde www.trudvsem.ru “iş bul” bölümünde “Adıgey Cumhuriyeti” bölge sekmesinde;

            – Adıgey Cumhuriyeti UGSZN Devlet Kurumun enteraktif sitesi www.zanad.ru;

            – Adıgey Cumhuriyeti Devlet Resmi Kurumunun “Adıgey Cumhuriyeti İstihdam Merkezi” telefonuyla ve şubelerinde.

            16) Rusya Federasyonu vatandaşlığı nasıl alınır?

            Cevap: 31 Mayıs 2002 tarihli 62-FZ sayılı “Rusya Federasyonu’nun Vatandaşlığı Üzerine” Federal Yasaya uygun olarak, yurttaşların gönüllü olarak yeniden yerleştirilmesinin Devlet Programına katılan yabancı vatandaşlar ve vatansız kişiler, ve ailelerinin üyeleri, daimi ikamet için seçtikleri Rusya Federasyonu konusunun topraklarında ikamet ettikleri yerde Rusya vatandaşlığını basitleştirilmiş bir şekilde elde etmek için başvuruda bulunma hakkına sahiptir.

            Başvuru, İçişleri Bakanlığı ve Adıgey Cumhuriyeti Göç Dairesi’ne sunulmakta: Maykop şehri, Kalinina sokağı, 210 v.

            17) İkamet ettiğiniz yere (ikamet ettiğiniz yere) nerede ve nasıl kayıt yaptırmanız gerekir?

            Cevap: Rusya Federasyonu’nda geçici olarak ikamet eden ve aynı zamanda Rusya Federasyonu’nda kalıcı veya geçici olarak ikamet eden yabancı vatandaşlar, kendi ikametgahı olmayan bir yerde kaldıklarında, ikamet ettikleri yer için kayıt yaptırmaları gerekir.

            Geçici olarak ikamet eden veya geçici olarak Rusya Federasyonu’nda ikamet eden yabancı bir vatandaşın ikamet ettiği yere vardığına dair bildirim, ikamet ettiği yere vardığı tarihten itibaren en geç 7 iş günü içinde Rusya Federasyonu İçişleri Bakanlığı’nın bölge makamına gönderilir.

            Rusya Federasyonu’nda kalıcı olarak ikamet eden yabancı bir vatandaşın ikamet ettiği yere varış bildirimi, ikamet ettiği yere vardığı tarihten itibaren en geç 7 iş günü içinde Rusya Federasyonu İçişleri Bakanlığı’nın bölge makamına gönderilir.

            Otele yabancı bir vatandaşın varışında otel, varışının yapıldığı günü takip eden 1 iş günü içinde, Rusya Federasyonu İçişleri Bakanlığı bölge yetkilisine yabancı bir vatandaşın kaldığı yere vardığını bildirmelidir. Rusya Federasyonu İçişleri Bakanlığı’nın bölgesel otoritesinin otel idaresi tarafından, yabancı bir vatandaşın kalış yerine varışına ilişkin bildirimi, telekomünikasyon şebekesinde yer alan iletişim araçlarını kullanarak gerçekleştirilecektir.

            Yüksek vasıflı profesyoneller ve aile üyeleri, Rusya Federasyonu topraklarına girdikleri tarihten itibaren 90 günü geçmeyen bir süre için kaldıkları yere ilişkin göç kayıtlarını hazırlamaları için gerekli eylemleri gerçekleştirme görevinden muaftır.

            Rusya Federasyonu’ndaki ikamet yerine kayıtlı yüksek vasıflı profesyoneller ve aile üyeleri, Rusya Federasyonu topraklarında 30 günü geçmeyen bir süre için yeni bir ikamet yerine vardıklarında, yeni ikametgahlarına kayıt yaptırmak için gerekli olan eylemleri gerçekleştirme yükümlülüğünden muaftır.

            Belirtilen vatandaşların 90 veya 30 günlük sürenin sona ermesinden sonra varışlarının bildirilmesi, bu Kurallara uygun olarak Rusya Federasyonu İçişleri Bakanlığı’nın bölgesel otoritesine doğrudan veya çok fonksiyonlu devlet ve belediye hizmetleri merkezi (bundan böyle çok fonksiyonlu merkez) aracılığıyla veya 7 iş günü içinde posta yoluyla gönderilecektir.

            Ancak yabancı bir vatandaşın ikamet ettiği yerin kayıt altına alınmasının temeli, Rusya Federasyonu İçişleri Bakanlığı’nın bölgesel otoritesinin, yabancı bir vatandaşın veya vatansız bir kişinin ikamet ettiği yere varış şeklini bildirmesidir (bundan böyle varış bildirimi olarak anılacaktır).

            Ev sahibi taraf, federal yasalar çerçevesinde, Rusya Federasyonu İçişleri Bakanlığı’nın bölgesel makamına doğrudan veya çok işlevli merkez aracılığıyla ya da posta yoluyla varış bildirimini gönderir.

            Varış bildiriminde alıcı taraf veya yabancı bir vatandaş aşağıdaki bilgileri belirtmelidir:

  1. a) kayıt altına alınacak kişi hakkında:

            – soyadı, adı, baba adı;

            – vatandaşlık;

            – Doğum tarihi ve yeri;

            – cinsiyet;

            – Yabancı bir vatandaşın kimliğini belgeleyen belgenin görünümü ve detayları (seri, sayı, veriliş tarihi, geçerlilik tarihi);

            – Rusya Federasyonu’nda kalma hakkını (konaklama) kanıtlayan belgenin görünümü ve detayları:

            – girişin amacı;

            – meslek;

            – Rusya Federasyonu’na giriş tarihi;

            – Göç kartı serisi ve numarası;

            – Belirtilen kalış süreleri;

            – Konaklama yerinin adresi;

            – Rusya Federasyonu’ndaki eski kalış yerinin adresi (yeni bir kalış yerine gelmeniz durumunda);

  1. b) ev sahibi olan kişi hakkında:

            – soyadı, adı, baba adı;

            – Kimlik belgesinin görünümü ve detayları (seri, sayı, veriliş tarihi, geçerlilik süresi);

            – İkamet yerinin adresi;

            – Gerçek ikamet için yabancı bir vatandaşa verilen konutların veya diğer tesislerin kullanım hakkını teyit eden belgenin adı ve ayrıntıları.

            Ev sahibi bir organizasyon olması durumunda, varış bildiriminde yukarıdaki bilgilere ek olarak aşağıdaki bilgiler yer almaktadır:

            – organizasyonun sorumlu kişisinin soyadı, adı, baba adı;

            – organizasyonun sorumlu kişisinin kimliğini gösteren belgenin görünümü ve detayları (seri, sayı, veriliş tarihi, geçerlilik tarihi);

            – organizasyonun sorumlu kişinin ikametgah adresi;

            – organizasyonun adı.

Adıgey Cumhuriyeti

İç İşleri Bakanlığı Göçmenlik Dairesi Başkanlığı

Maykop şehri

Kalinina sokağı, No 210 v.

Tel: 8 (8772) 52-31-34

Faks: (8772) 52-10-17

Gömenlik soruları ile ilgili ilçe bölümleri

Adıgey Cumhuriyeti İç İşleri Bakanlığı www.01.мвд.рф

Maykop şehri Rusya İç İşleri Bakanlığın Göçmenlik Soruları ile ilgili Bölümü

Tel: 8 (8772) 59-65-66

Faks: (8772) 59-65-66

Adres:

385000, Adıgey Cumhuriyeti, Maykop şehri, Komsomolskaya sokağı, 196

 

Çalışma saatleri:

Pazartesi – tatil günü

Salı – 09:00 ile 18:00 saatleri arası

Çarşamba – 09:00 ile 18:00 saatleri arası

Perşembe – 09:00 ile 18:00 saatleri arası

Cuma – 09:00 ile 18:00 saatleri arası

Cumartesi – 09:00 ile 17:00 saatleri arası

Pazar – tatil günü

Öğle yemeği molası – 13:00 ile 13:45 saatleri arası

Maykop mahallesi Rusya İç İşleri Bakanlığın Göçmenlik Soruları ile ilgili Bölümü

Tel: 8 (87777) 5-25-83

5-18-46

Adres:

385730, Adıgey Cumhuriyeti, Maykop mahallesi, Tulskiy köyü, Moskovskaya sokağı, 46

 

Çalışma saatleri:

Pazartesi – tatil günü

Salı – 08:00 ile 17:00 saatleri arası

Çarşamba – 08:00 ile 17:00 saatleri arası

Perşembe – 08:00 ile 17:00 saatleri arası

Cuma – 08:00 ile 17:00 saatleri arası

Cumartesi – 08:00 ile 16:00 saatleri arası

Pazar – tatil günü

Öğle yemeği molası – 12:00 ile 12:45 saatleri arası

Tahtamukayskiy mahallesi Rusya İç İşleri Bakanlığı

Tel: 8 (87777) 5-25-83

5-18-46

Adres:

385730, Adıgey Cumhuriyeti, Tahtamukayskiy mahallesi, Enem köyü, Frunze sokağı, ev

 

Çalışma saatleri:

Pazartesi – tatil günü

Salı – 09:00 ile 18:00 saatleri arası

Çarşamba – 09:00 ile 18:00 saatleri arası

Perşembe – 09:00 ile 18:00 saatleri arası

Cuma – 09:00 ile 18:00 saatleri arası

Cumartesi – 09:00 ile 17:00 saatleri arası

Pazar – tatil günü

Öğle yemeği molası – 13:00 ile 13:45 saatleri arası

Giaginskiy mahallesi Rusya İç İşleri Bakanlığın Göçmenlik Bölümü

Tel: 8 (87779) 9-19-74

Adres:

385600, Adıgey Cumhuriyeti, Giaginskiy mahallesi, Giaginskaya köyü, Krasnaya sokağı, 314

 

Çalışma saatleri:

Pazartesi – tatil günü

Salı – 08:00 ile 17:00 saatleri arası

Çarşamba – 08:00 ile 17:00 saatleri arası

Perşembe – 08:00 ile 17:00 saatleri arası

Cuma – 08:00 ile 17:00 saatleri arası

Cumartesi – 08:00 ile 16:00 saatleri arası

Pazar – tatil günü

Öğle yemeği molası – 12:00 ile 12:45 saatleri arası

Rusya İç İşleri Bakanlığı mahalleler arası “Koşehablskiy”  bölümün  Göçmenlik Dairesi

Tel: 8 (87770) 9-12-36

Adres:

385400, Adıgey Cumhuriyeti, Koşehablskiy mahallesi, Koşehabl köyü, Drujbı Narodov sokağı, 41A

 

Çalışma saatleri:

Pazartesi – tatil günü

Salı – 09:00 ile 18:00 saatleri arası

Çarşamba – 09:00 ile 18:00 saatleri arası

Perşembe – 09:00 ile 18:00 saatleri arası

Cuma – 09:00 ile 18:00 saatleri arası

Cumartesi – 09:00 ile 17:00 saatleri arası

Pazar – tatil günü

Öğle yemeği molası – 13:00 ile 13:45 saatleri arası

Rusya İç İşleri Bakanlığı mahalleler arası “Adıgeyskiy”  bölümün  Göçmenlik Dairesi

Tel: 8 (87770) 9-22-27

Adres:

385200, Adıgey Cumhuriyeti, Adıgeysk şehri, Lenina sokağı, 29

 

Çalışma saatleri:

Pazartesi – tatil günü

Salı – 09:00 ile 18:00 saatleri arası

Çarşamba – 09:00 ile 18:00 saatleri arası

Perşembe – 09:00 ile 18:00 saatleri arası

Cuma – 09:00 ile 18:00 saatleri arası

Cumartesi – 09:00 ile 17:00 saatleri arası

Pazar – tatil günü

Öğle yemeği molası – 13:00 ile 13:45 saatleri arası

Krasnogvardeyskiy mahallesi Rusya İç İşleri Bakanlığın Göçmenlik Soruları ile ilgili Bölümü

Tel: 8 (87778) 5-24-61

Adres:

385300, Adıgey Cumhuriyeti, Krasnogvardeyskiy mahallesi, Krasnogvardeyskoe köyü, Kooperativnaya sokağı, 1

 

Çalışma saatleri:

Pazartesi – tatil günü

Salı – 08:00 ile 17:00 saatleri arası

Çarşamba – 08:00 ile 17:00 saatleri arası

Perşembe – 08:00 ile 17:00 saatleri arası

Cuma – 08:00 ile 17:00 saatleri arası

Cumartesi – 08:00 ile 16:00 saatleri arası

Pazar – tatil günü

Öğle yemeği molası – 12:00 ile 12:45 saatleri arası

 

Adıgey Cumhuriyeti

Adıgey Cumhuriyeti Kamu İstihdam Hizmetleri Dairesi Başkanlığı

Maykop şehri, Proletarskayasokağı, 269

Tel: 8 (8772) 56-83-40

www.zanad.ru

Adıgey Cumhuriyeti Devlet Kurumu “Adıgey Cumhuriyeti Nüfus İstihdam Merkezi” ve onun şubeleri

Adıgey Cumhuriyeti Devlet Kurumu “Adıgey Cumhuriyeti Nüfus İstihdam Merkezi”

Tel: 8 (8772) 55-36-05

Adres:

Adıgey Cumhuriyeti, Maykop şehri, Pirogova sokağı, 138a

 

Çalışma saatleri:

Pazartesi – 09:00 ile 18:00 saatleri arası

Salı – 09:00 ile 18:00 saatleri arası

Çarşamba – 09:00 ile 18:00 saatleri arası

Perşembe – 09:00 ile 18:00 saatleri arası

Cuma – 09:00 ile 17:00 saatleri arası

Cumartesi ve Pazar – tatil günleri

Öğle yemeği molası – 13:00 ile 13:48 saatleri arası

Adıgey Cumhuriyeti Devlet Kurumu “Adıgey Cumhuriyeti Nüfus İstihdam Merkezi” Adıgeysk şehrindeki şubesi

Tel: 8 (87772) 9-22-13

Adres:

Adıgey Cumhuriyeti, Adıgeysk şehri, Lenina sokağı, 12a

 

Çalışma saatleri:

Pazartesi – 08:00 ile 17:00 saatleri arası

Salı – 08:00 ile 17:00 saatleri arası

Çarşamba – 08:00 ile 17:00 saatleri arası

Perşembe – 08:00 ile 17:00 saatleri arası

Cuma – 08:00 ile 16:00 saatleri arası

Cumartesi ve Pazar – tatil günleri

Öğle yemeği molası – 12:00 ile 12:48 saatleri arası

Adıgey Cumhuriyeti Devlet Kurumu “Adıgey Cumhuriyeti Nüfus İstihdam Merkezi” Maykopskiy mahallesindeki şubesi

Tel: 8 (87772) 5-10-41

Adres:

Adıgey Cumhuriyeti, Maykopskiy mahallesi, Tulskiy köyü, Pervomayskaya sokağı, 181

 

Çalışma saatleri:

Pazartesi – 08:00 ile 17:00 saatleri arası

Salı – 08:00 ile 17:00 saatleri arası

Çarşamba – 08:00 ile 17:00 saatleri arası

Perşembe – 08:00 ile 17:00 saatleri arası

Cuma – 08:00 ile 16:00 saatleri arası

Cumartesi ve Pazar – tatil günleri

Öğle yemeği molası – 12:00 ile 12:48 saatleri arası

Adıgey Cumhuriyeti Devlet Kurumu “Adıgey Cumhuriyeti Nüfus İstihdam Merkezi” Krasnogvardeyskiy mahallesindeki şubesi

Tel: 8 (87772) 5-12-24

Adres:

Adıgey Cumhuriyeti, Krasnogvardeyskiy mahallesi, Krasnogvardeyskoe köyü, Lenina sokağı, 147

 

Çalışma saatleri:

Pazartesi – 09:00 ile 18:00 saatleri arası

Salı – 09:00 ile 18:00 saatleri arası

Çarşamba – 09:00 ile 18:00 saatleri arası

Perşembe – 09:00 ile 18:00 saatleri arası

Cuma – 09:00 ile 17:00 saatleri arası

Cumartesi ve Pazar – tatil günleri

Öğle yemeği molası – 13:00 ile 13:48 saatleri arası

Adıgey Cumhuriyeti Devlet Kurumu “Adıgey Cumhuriyeti Nüfus İstihdam Merkezi” Şovgenovskiy mahallesindeki şubesi

Tel: 8 (87772) 9-24-82

Adres:

Adıgey Cumhuriyeti, Şovgenovskiy mahallesi, Hakurinohabl köyü, Şovgenova sokağı, 20

 

Çalışma saatleri:

Pazartesi – 09:00 ile 18:00 saatleri arası

Salı – 09:00 ile 18:00 saatleri arası

Çarşamba – 09:00 ile 18:00 saatleri arası

Perşembe – 09:00 ile 18:00 saatleri arası

Cuma – 09:00 ile 17:00 saatleri arası

Cumartesi ve Pazar – tatil günleri

Öğle yemeği molası – 13:00 ile 13:48 saatleri arası

Adıgey Cumhuriyeti Devlet Kurumu “Adıgey Cumhuriyeti Nüfus İstihdam Merkezi” Koşehablskiy mahallesindeki şubesi

Tel: 8 (87770) 9-17-75

9-28-58, 9-27-18

Adres:

Adıgey Cumhuriyeti, Koşehablskiy mahallesi, Koşehabl köyü, Drujbı Narodov sokağı, 41/a

 

Çalışma saatleri:

Pazartesi – 09:00 ile 18:00 saatleri arası

Salı – 09:00 ile 18:00 saatleri arası

Çarşamba – 09:00 ile 18:00 saatleri arası

Perşembe – 09:00 ile 18:00 saatleri arası

Cuma – 09:00 ile 17:00 saatleri arası

Cumartesi ve Pazar – tatil günleri

Öğle yemeği molası – 13:00 ile 13:48 saatleri arası

Adıgey Cumhuriyeti Devlet Kurumu “Adıgey Cumhuriyeti Nüfus İstihdam Merkezi” Giaginskiy mahallesindeki şubesi

Tel: 8 (87770) 9-17-75

9-28-58, 9-27-18

Adres:

Adıgey Cumhuriyeti, Giaginskiy mahallesi, Giaginskaya köyü, Uşakova sokağı, 29

Çalışma saatleri:

Pazartesi – 08:00 ile 17:00 saatleri arası

Salı – 08:00 ile 17:00 saatleri arası

Çarşamba – 08:00 ile 17:00 saatleri arası

Perşembe – 08:00 ile 17:00 saatleri arası

Cuma – 08:00 ile 16:00 saatleri arası

Cumartesi ve Pazar – tatil günleri

Öğle yemeği molası – 12:00 ile 12:48 saatleri arası

Adıgey Cumhuriyeti Devlet Kurumu “Adıgey Cumhuriyeti Nüfus İstihdam Merkezi” Tahtamukayskiy mahallesindeki şubesi

Tel: 8 (87770) 9-17-75

9-28-58, 9-27-18

Adres:

Adıgey Cumhuriyeti, Tahtamukay köyü, Hakurate sokağı, 65

Çalışma saatleri:

Pazartesi – 09:00 ile 18:00 saatleri arası

Salı – 09:00 ile 18:00 saatleri arası

Çarşamba – 09:00 ile 18:00 saatleri arası

Perşembe – 09:00 ile 18:00 saatleri arası

Cuma – 09:00 ile 17:00 saatleri arası

Cumartesi ve Pazar – tatil günleri

Öğle yemeği molası – 13:00 ile 13:48 saatleri arası

Adıgey Cumhuriyeti Devlet Kurumu “Adıgey Cumhuriyeti Nüfus İstihdam Merkezi” Teuçejskiy mahallesindeki şubesi

Tel: 8 (87770) 9-17-75

9-28-58, 9-27-18

Adres:

Adıgey Cumhuriyeti, Ponejukay köyü, Lenina sokağı, 54

Çalışma saatleri:

Pazartesi – 08:00 ile 17:00 saatleri arası

Salı – 08:00 ile 17:00 saatleri arası

Çarşamba – 08:00 ile 17:00 saatleri arası

Perşembe – 08:00 ile 17:00 saatleri arası

Cuma – 08:00 ile 16:00 saatleri arası

Cumartesi ve Pazar – tatil günleri

Öğle yemeği molası – 12:00 ile 12:48 saatleri arası