Federasyonumuz Ankara Çerkes Derneği ile birlikte, “Soykırım Suçu Mağdurlarını Anma ve Onurlandırma ve Bu Suçun Önlenmesi Uluslararası Günü” ve “Dünya İnsan Hakları Günü” vesilesi ile düzenlemiş olduğu “Sürgün, Soykırım, Asimilasyon, Demokratik Daralma Kıskacında Haklarımız ve Hak Bilincimiz Paneli” düzenledi. Prof. Dr. Erol Taymaz ve Dr. Y. Levent Korkut’un konuşmacı olduğu paneli katılımcılar ilgi ile izlediler.
İstanbul Medipol Üniversitesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Öğretim üyesi Dr. Y Levent Korkut hakların hukuki güvencesi, hukukun güçle ilişkisi, insan hakları sistemini ortaya çıkartan şartlar başlıklarında bilgi verdi. Rusya Federasyonu’ndaki duruma da değinen Levent Korkut, Putin rejimin ideologlarından olan Dugin’in, “etnik harmoni içinde bir Rusya” söylemine değinerek bu konunun takip edilmesinin faydalı olabileceğini belirtti. Anavatandaki parçalı yapının hak savunuculuğu alanında bir dezavantaj olduğunu, siyasi anlamda sınırların yeniden çizilmesi kısa vadede mümkün olmasa da 3 Cumhuriyetin ve Şapsığ Bölgesinin birlikteliğinin etkili şekilde ortaya konulması gerektiğini vurguladı. “Çerkeslerin entellektüel birikim sorununun olduğunu düşünmüyorum. Ancak akademik çalışmalar, lobi çalışmaları alanında zayıf olduğunu düşünüyorum” diyen Levent Korkut önceliği Rusya Federasyonu nezdinde yapılacak çalışmalara vererek uluslararası alanda da hak savunuculuğu yapılması gerektiğini belirtti.
ODTÜ İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Taymaz konuşmasına, 10 Aralık 2023 ün aynı zamanda KAFFED in girişimi Fahri Huvaj tarafından hazırlanan ve BM sayfasında yer alan Evrensel Beyannamenin Çerkesce çevirisinin de 10. Yıldönümü olduğunu belirterek başladı. Çerkes Soykırımı’nın , BM Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi kriterlerine uyduğunu ve dünya tarihinde yaşanan en büyük soykırımlardan biri olduğunu belirtti. Çerkes Soykırımı ve Sürgününü yaşandığı dönemdeki dünya şartları ile birlikte ele almak gerektiğini dile getirdi. Panelin düzenlenmesinin önemli olduğunu ama diğer soykırım mağduru toplumların temsilcilerinin de etkinliklerimizde yer alması gerektiğini vurguladı.
Katılımcılar, soykırımın tanınması, dönüş hakkı, Rusya ve diasporada hak savunuculuğu yöntemleri, örgütlülüğün önemi konularında soru, görüş ve önerileri ile Panele katkıda bulundular. Bu tip etkinliklerin üye derneklerimizde de düzenlenmesini; Sürgün ve Soykırımın 150. Yılında olduğu gibi 160. Yılında da geniş katılımlı etkinlikler ve programlar yapılması için KAFFED’in sorumluluk alması gerektiğini belirttiler.
Panelin kapanışında Ankara Çerkes Derneği Başkan Yardımcısı Ender Kankoç ve KAFFED Genel Başkan Yardımcısı Turhan Yılmaz panelistlere ve katılımcılara teşekkür ederek önümüzdeki dönemde benzer programlar düzenleyeceklerini belirttiler.
Panel, KAFFED Facebook hesabından canlı yayınlandı. Ayrıca kaydına KAFFED YouTube hesabından ulaşabilirsiniz.