
Değerli Büyüğümüz Mohydeen Kandour’u Kaybettik
Kasım 28, 2023578Uluslararası çapta bir sanatçı olmasının yanı sıra toplumsal konularda da her zaman duyarlı olan değerli büyüğümüz Mohydeen Kandour un vefatını büyük bir üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz.
Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun. Ailesine ve yakınlarına sabırlar diliyoruz.
MUHİTTİN İZZET KANDUR KİMDİR ?
Ataları, 1864 Büyük Çerkes Sürgünü sonrası Ürdün Amman’a yerleşen Muhittin İzzet Kandur 1938 yılında Ürdün Amman’da, Adıge (Kabardey) bir ailenin (Ürdün Genel Kurmay Başkanı Hasan Kandur’un) oğlu olarak dünyaya geldi.
Lise ve üniversite öğrenimini ABD’de yaptı. Kaliforniya Claremond Graduate School’dan 1961 yılında mezun olup, 1962’de Standford Üniversitesi’nde master yaptı. 1964 yılında Claremond Üniversitesi’nde felsefe doktorası yaptı. Richmond İndiana Earham Collage’dan 1966 yılında mezun oldu.
Çerkesçe, Rusça, Arapça, Almanca, İngilizce, İspanyolca ve Fransızca bilen Sayın Kandur, 25 yıl Londra ve New York’ta çeşitli çok uluslu şirketlerin yönetim kurullarında çalıştı. Son yıllarda Avrupa ve Uzakdoğu’daki pek çok büyük firmada finansal danışmanlık yaptı.
Çok iyi bir binici olan Kandur, aynı zamanda Avrupa ve Ortadoğu’da pek çok atçılık kulübünün üyesi.
Bir dönem Hollywood’da da yaşamış olan Kandur, yapımcı, yönetmen ve senaryo yazarıdır.
Amerikan televizyon tarihinde çok önemli yeri olan “Bonanza” dizisinin yönetmenidir.
Çerkes kültürüne destek vermek için kurduğu “Cherkess Fund-Çerkes Vakfı”nın Yönetim Kurulu Başkanı’dır.
Vakıf diasporadaki Çerkes folkloru ve kültürünü korumak ve geliştirmek için çeşitli çalışmalar yapmaktadır.
Kandur’un yazarlık, yönetmenlik ve sporculuk yönlerinin dışında bir de müzisyenlik yönü var.
Öncelikle Rusya, İngiliz ve Osmanlı arşivlerinde Çerkeslerle ilgili çok önemli araştırmalar yapmış ve yaptırmış bir kişidir.
Bugüne kadar yazmış olduğu otuza yakın kitabın pek çoğunun teması, Çerkeslerle ilgilidir. “Dünyanın neresinde bir Çerkes varsa oraya gittim!” diyen Kandur, bu konuda araştırma, yazma ve film çekme coşkusuyla yaşamaktaydı.
BONANZA’NIN YÖNETMENİ UNUTULUR MU HİÇ?
Bir dönem Hollywood’da yaşayan Sayın Kandur senaryolar yazdı, film yapımcılığı ve ayrıca TV dizilerinde de yönetmenlik yaptı. Rus televizyonunda gösterilen “The Last Horsemen –Son Atlılar” filmi büyük ilgi gördü. 1970’li yıllarda TRT’de oynayan “Bonanza” filminin yönetmeni. Kandur’un beş filmi Fransız televizyonunda on üç bölüm halinde gösterilmiş olup, “Cold Wind-Soğuk Rüzgâr” ve “Edgar Allan Poe” filmleri Rus televizyonunda gösterildiğinde çok beğenildi.
Anayurdumuz Kafkasya’da tarihi romanların muhteşem yazarı olarak bilinir. “Kavkaz” isimli romanı 1994 yılında Rusça ve Çerkesceye (Doğu/Kabardey Dialekti) çevrilip en iyi satan kitaplar arasına girdi. 1995 yılında Rus Yazarlar Birliği’ne üye olarak kabul edildi. Daha sonra “The Balkan Story-Balkan Hikâyesi”, “Muridism-Muridizm” ardından da “Revolution-Devrim”, “Diaspora” adlı kitapları Rusçaya çevrildi. Üç cilt halinde yayınlanan “Kavkas-Kafkas” adlı romanın iki cildi Nart yayıncılık tarafından Türkçeye çevrildi.
VE 7 ÖDÜLLÜ CHERKESS FİLMİ
“Bonanza” dizisi ile Hollywood tarihine adını yazdıran ünlü yönetmen Muhittin İzzet Kandur, Turkuvaz Kitap’tan çıkan 1320 sayfalık dev “Kafkas Destanı” romanında bu güçlü halkın acılarını, sevinçlerini ve kültürünü anlatıyor.
Yönetmen, yapımcı ve senaryo yazarı olarak imza attığı” Cherkess – Çerkes” filmiyle yakın tarihte Monaco Film Festivali’nde 7 ödül birden aldı.
Filmde, Çerkeslerin Ürdün’e yerleşme döneminde bir Çerkes genciyle, bir Arap kızın aşk hikayesi ve iki toplum arasındaki çelişkiler, uzlaşmalar… anlatıyor. Aşkın evrenselliği ve sınır tanımazlığı işleniyor.
Kandur, sporcu, yazar ve film yönetmeni olduğu kadar iyi bir müzisyen. İlk albümünü 1961 yılında Kaliforniya Üniversitesi’nde iken “Çerkes Dansları” adıyla çıkardı. Gençliğinde keman çalan Kandur, klasik müziği çok iyi bilmenin yanı sıra Paganini, Tartini ve Bach’ı seviyor.
“ÇERKES ETEMİ ÇOK İYİ ARAŞTIRDIM”
“Babam, Ürdün’ün Genelkurmay Başkanı iken Tuğuj Emin isimli Çerkes asıllı yaverini, dil problemi yaşamaması için ev hapsinde bulunan Çerkes Ethem’in yanına görevli olarak vermiş. Tam 1,5 yıl Ethem’in başından geçen her şeyi öğrenmiş, not almış. Ben de daha sonra Tuğuj Emin ile 15 gün görüşerek bu 1,5 yıl içerisinde öğrendiği her şeyi anlatmasını istedim. Anlattıklarını ses kaydına aldım. Bu notları da kitaplaştırdım.”
ESERLERİNDEN BİRKAÇI
Kafkas Destanı, Uçan Süvari/Çerkes Ethem, Diaspora Çocukları, Büyük Çerkes Sürgünü, Çerkes Atı Kabardey, Çerkes Kazbek/Kafkas Üçlemesi, Çeçenyada Kayıp, Üçlü Kumpas, Bir Balkan Öyküsü, Çeçen Kılıçları, Çerkes Eşref Bey, Devrim…
Share