Orhan Alparslan’ı ölümünün 21’inci Yıl Dönümünde Saygıyla Anıyoruz

Orhan Alparslan’ı ölümünün 21’inci Yıl Dönümünde Saygıyla Anıyoruz

Araştırmacı, yazar, dilbilimci ve ressam Orhan Alparslan, Besleney bir ailenin ferdi olarak 1941’de Çorum’un Danın köyünde doğdu.

Küçük yaşlarından itibaren yeteneğiyle sivrildi. Henüz ilkokul çağındayken Alparslan, köylerine gelen resmi bir aracın bıraktığı tozlar üzerine parmağıyla çizdiği “çantalı kadın” resmiyle dikkat çekti. Araçtaki kişilerin daha sonra Alparslan’ın ailesini bularak çocuğun eğitimine devam etmesi konusunda onları ikna ettiği anlatılır.

İstanbul Hukuk Fakültesi üçüncü sınıf öğrencisiyken tanıştığı Fransız tarihçi ve dilbilimci Georges Dumezil’den çok etkilendiği biliniyor. Dumezil’in kendisine asistanlık teklifi ve aynı yıl başvurduğu Paris Güzel Sanatlar Akademisi’nden yüksek bir dereceyle kabul almasıyla birlikte akademik hayatına Paris’te devam etti. Adigece, Türkçe, Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerine hakim olan Alparslan, Paris’te kaldığı sürede semiyoloji eğitimi aldı. Dumezil ile birlikte Kafkas dilleri ve tarihi üzerine çalışmalar yürüttü. Çok sayıda makaleye imza attı.

Türkiye’de de kültür sanat dergilerinde sinema üzerine yazılar yazdı ve reklam firmalarına metin yazarlığı yaptı. 1977’de kitap olarak basılan “Kafkasya Üzerine Beş Konferans” başlıklı çalışmaya kaynaklık eden konferanslardan biri Alparslan’a aitti. Kafkasya tarihi üzerine birçok makalesi yayımlandı. Resim, heykel ve mimari alanlarında da pek çok çalışması oldu.

Babasının ölümü üzerine Türkiye’ye dönen Alparslan bir süre İstanbul’da kalarak Yeni Ajans’ta reklamcılık üzerine çalıştı, ardından köyüne dönerek oradaki gençlerle ilgilendi. 2002’de henüz 62 yaşındayken aramızdan ayrıldı. Orhan Alparslan’ı ölümünün 21’inci yıl dönümünde saygı ve özlemle anıyoruz.

Share