Rusya Bilimler Akademisi, Çerkesçenin Tek Bir İsimle Adlandırılmasına Yönelik Çalışma Talebini Reddetti

KAFFED HABER

Rusya Bilimler Akademisi, Çerkesçenin Tek Bir İsimle Adlandırılmasına Yönelik Çalışma Talebini Reddetti

NALÇİK – Rusya Bilimler Akademisi Dilbilim Enstitüsü (IL RAS) Rusya Federasyonu’nda farklı cumhuriyetler ve bölgelere dağılmış olan Çerkeslerin ve anadili olan Çerkesçenin resmi terminoloji ve sınıflandırmada tek bir isim altında yazılmaları yönünde bilimsel çalışma yapılması teklifini reddetti.

Çerkes Tarih ve Coğrafya Derneği Direktörü A. V. Khashirov, Rusya Bilimler Akademisi Dilbilim Enstitüsü yönetimine bir mektup göndererek Çerkes dili ve etnik grubuna dair resmi terminolojideki sorunları gündeme getirdi. Khashirov “Anadilinde kendisini ADİGE olarak adlandıran etnik grubumuz, kendi dilinde anadilini ADİGEBZE/ADİGABZE olarak isimlendirmektedir. Fakat dilimizin Rus dilindeki ismi söz konusu olduğu zaman farklı sebeplerden dolayı birkaç dil görüyoruz: Adigeyce, Kabardey-Çerkesçe, Adigece, Şapsığca” diyerek sorunu ortaya koydu. Khashirov, Rusya Federasyonu’nda Çerkes dilini adlandırma sorununu çözmek için Çerkes dünyasında tanınmış kişiler, gazeteciler, gençlik aktivistleri ve etnologların davet edileceği bir yuvarlak masa toplantısı düzenlemeyi teklif etti.

Rusya Bilimler Akademisi Dilbilim Enstitüsü Müdürü A. A. Kibrik ise yanıt olarak gönderdiği mektupta “Bilimsel dilbilim literatüründe, Adige (Çerkes) dillerinin isimleri, 20. yüzyılın ortalarında N. F. Yakovlev, A. Kuipers, G. Rogava, Z. I. Kerasheva, M. A. Kumakhov ve diğer Adige dilbilim klasiklerinin çalışmalarında sağlamlaşmıştır. Bu sorunun yeniden tartışılması ve terimlerin gözden geçirilmesi söz konusu değildir” diyerek talebi reddetti. Kibrik “İki Adige dilinden birine Adigece, diğerine ise Kabardeyce veya Kabardey-Çerkesçe denmektedir” ifadelerini kullandı.

Rusya Bilimler Akademisi Dilbilim Enstitüsü, Rusya’da dilbilim araştırmaları alanında önde gelen bilimsel bir kurum. Enstitüde dil bilimi alanında teorik problemlerin araştırmalarının yapılmasının yanı sıra Hint-Avrupa (Roman, Germen, Kelt, İran, Anadolu), Türk, Moğol, Fin-Ugric dilleri, Kafkasya dilleri, Tropikal Afrika, Doğu ve Güneydoğu Asya dilleri dahil olmak üzere Rusya, Bağımsız Devletler Topluluğu ve yabancı ülkelerin dilleri inceleniyor.

Share