Dr. Ergün Özgür (Einstein Misafir Araştırmacısı, Berlin Özgür Üniversitesi) tarafından düzenlenen internet tabanlı çevrimiçi seminer (webinar) 18 Haziran 2021'de (10.00-17.30, Berlin; 11.00-18.30 Türkiye/Kafkasya) yapılacaktır.
Webinar'da, Suriye'de 2011 yılında başlayan savaş sonrasında dördüncü sürgünü yaşayan Abaza-Adıge mültecilerin Abhazya ve Türkiye'ye yerleşme süreçlerinin tartışılması hedeflenmektedir. Tüm gün sürecek etkinliğin ilk bölümü İngilizce ikinci bölümü Türkçe düzenlenecek ve eşzamanlı çeviri yapılacaktır.
Oturum başkanlığını Prof. Dr. Carola Richter'in (Berlin Özgür Universitesi, Media ve İletişim Çalışmaları Enstitüsü) yapacağı ilk bölümde, Omar Kadkoy (ODTÜ- Uluslararası İlişkiler YL öğrencisi, Politika Analisti TEPAV, Ankara) "10. Yılında Zorunlu Yerinden Edilme: Türkiye'deki Suriyeliler"; Dr. Ergün Özgür "Suriyeli Abaza-Adıge Mültecilerin Dördüncü Sürgünü: Abhazya ve Türkiye'deki Fırsatlar ve Zorluklar" konulu araştırmalarını sunacak ve katılımcıların sorularına yanıt vereceklerdir. Bu sunumları, Dr. Seteney Shami (Arap Sosyal Bilimler Konseyi, Lübnan Genel Direktörü) ile Doç. Dr. Ulaş Sunata'nın (Bahçeşehir, BAU Göç ve Kent Çalışmaları Merkezi- Kurucu Başkanı) katkıları takip edecektir.
Öğle arasında "Adıge-Çerkes Ulusunun Unutulmuş Sürgününün Hikayesi" başlıklı belgesel film izlenecektir. 1998'de çekilen film, Ürdün Prensi Ali Bin Al Hussein'in farklı ülkelerden gelen ve 12 Adıge kabilesini temsil eden atlılarla Amman, Suriye ve Türkiye üzerinden Kafkasya'ya "sembolik geri dönüşünü" anlatmaktadır. Filmde yer alan akademisyenlerden Dr. Seteney Shami, Prof. Dr. Sevda Alankuş ve Prof Dr. Erol Taymaz webinar'da oturum başkanı ve kolaylaştırıcı olarak tartışma ve forum bölümlerine katkı sunacaklardır.
Türkçe yapılacak ikinci bölümün oturum başkanlığını Prof. Dr. Erol Taymaz (ODTÜ, IIBF, Ekonomi Bölümü) yapacaktır. İlk konuşmacı Adıge filminin yönetmeni Şehbal Şenyurt Arınlı katılımcıların sorularına da yanıt verecektir. İkinci konuşmacı "Gazete Duvar" ve "Al Monitor" gazetelerinde yazan köşe yazarı, gazeteci ve yazar Fehim Taştekin "Suriyeli Çerkesler: Türkiye ve yurtdışına sürgünleri" konulu bir sunum yapacak ve sunumu soru-cevap bölümü izleyecektir.
Prof. Dr. Sevda Alankuş (Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı) kolaylaştırıcılığında yapılacak forum bölümü tüm panelistlerin ve katılımcıların katkılarına açık olup webinar'ı değerlendirmeyi ve gelecekte yapılacak etkinlikleri konuşmayı hedeflemektedir.
Katılımcı sayısı sınırlı olan etkinliğe kaydolmak için ad, soyadı, kurum ve unvan/meslek bilgilerinin 16.06.2021 tarihine kadar "commworkshop@zedat.fu-berlin.de" adresine e-posta ile iletilmesi gerekmektedir.
Detaylı bilgi için lütfen tıklayınızstrong>span>.
{gallery}/haber/etkinlik/2021_Webinar{/gallery}
nan
Kaffed