Kafkas Dernekleri Federasyonu Nart Akademi Komisyonu tarafından gençlerimizin katılımları ile düzenlenen Nisan ayı Meşe Altı Toplantısı, 4 Nisan 2021 Pazar akşamı 20:00 – 22:00 saatleri arasında gerçekleştirildi. Gençlerimizin her ay bir konuyu farklı yönleri ile analiz ettikleri Meşe Altı Toplantılarında Nisan ayının konusu globalleşen dünya ile birlikte diasporanın varlığını sürdürme olanakları idi. Toplantının moderatörlüğünü Meşe Altı Toplantıları organizasyon ekibinden Ömer Yenal Yıldız yürüttü. Pandemi koşulları nedeni ile toplantı çevrimiçi (online) olarak gerçekleştirildi.
Farklı şehirlerdeki derneklerimizden ve üniversite öğrenci topluluklarımızdan (ÜNİKAF) gençlerimiz, diasporada yaşayan halklarımızın durumuna ilişkin görüş, değerlendirme ve önerilerini paylaştılar. Toplantı açılışında diasporanın globalleşen dünyada varlığını sürdürüp sürdüremeyeceği konusunda görüşleri sorulan gençlerin bir kısmı sürdüremeyeceğine ilişkin görüş belirtirken sürdürebileceğine inanan gençler ise genellikle çeşitli ön koşullara bağlı olarak olumlu görüşlerini belirttiler. Özellikle anavatan ile ilişki, toplumun globalleşen dünyanın getirdiği fırsatları iyi değerlendirmesi, iletişim teknolojilerini iyi kullanması gibi unsurların altı çizildi. Ulusal kimlik, Xabze, dil ve vatan bilinci olursa globalleşmenin olumsuz etkilerine rağmen varlığımızı koruyabileceğimiz belirtildi.
Ne istediğimizi netleştirmemiz ve bilmemiz gerektiğini vurgulayan gençler, globalleşmeye ayak uydurmak gerektiğini, bunun için bir yere kadar esnemenin mümkün olabileceğini, ancak kimliğimizin temel unsurlarından taviz vermememiz gerektiğini dile getirdiler. İletişim teknolojileri gibi getirilerinin yanı sıra globalleşmenin çok şeyi de kaybettirebileceğini; neyi alıp neyden uzak duracağımızı bilmemiz gerektiği vurgulandı. Ekonomik ve siyasi etki alanımızın darlığı sebebiyle globalleşmenin asimilasyonu hızlandırabileceğine dikkat çekildi. Geçmişte diaspora toplumlarında bölünmelere yol açan siyasi kamplaşmalardan daha az etkilenen ve köklerine dönmek isteyen bir gençliğin olmasının diaspora için önemli bir avantaj olduğu vurgulandı. Soykırım ve sürgünün 157. Yılına girerken hala bizi koruyan unsurlarımızın olduğunu söyleyen gençler kaderimizin büyük ölçüde bize bağlı olduğunu da dile getirdiler.
Anavatandaki soydaşlarımızın kimlik ve kültür bilinci konusunda diasporaya kıyasla çok daha iyi durumda olduğunu belirten gençler, “Diasporada bizi öve öve bitiriyorlar” dediler. Söylemlerimizde çok bilinçli gibi görünürken bunun eyleme yeterince yansımadığını, tatile balayına yurtdışına gidebilenlerin anavatana gitmediğini; oradan ev, arsa, tarla almadığını; rahatımızdan biraz taviz vermemiz gerektiğini dile getiren gençler, anavatana bağlı olmayan bir diasporadan bahsedilemeyeceğini, kurumlarımızın anavatanı özendirmesi gerektiğini, Tıj İlkay Misafirhanesi gibi örneklerin çoğaltılması gerektiğini vurguladılar.
Dansımız ve yemeklerimiz ile bir yere kadar geldiğimizi ancak tıkanmaya başladığımızı belirten gençler, küreselleşme (globalizasyon) ile birlikte ve bu kavramın olumsuzluklarına karşı “küyerel” (glokalizasyon) kavramının da geliştiğini, bundan yararlanarak kültürel değerlerimizi yaşatmak ve dünyaya taşımak için çalışmamız gerektiğini gündeme getirdiler. Böyle çalışmalar ile kimliğimizin ve kültürümüzün marka değerinin de yükseleceğini anlattılar.
Şu anda elimizdeki gücün ne kadar olduğunu iyi hesaplayıp buna dayalı planlar yapmamız gerektiğini; kişisel gelişimin ve toplumsal gelişimin kol kola ilerlemesi gerektiğini; kültürünü yaşamında iyi yansıtan bireylerle güçlü bir “biz”in oluşturulabileceğini; engellere karşın kollektif hareketin zorunlu olduğunu vurgulayan gençler, diasporanın kaderinde içerisinde yaşadığı ülkelerin demokratiklik düzeyinin de belirleyici olduğunun, global vizyon içerisinde hak temelli savunuculuğun öneminin, benzer halkları incelememiz gerektiğinin altını çizdiler.
Tarihin nasıl akacağının öngörülemeyeceğini dile getiren gençler, toplum olarak üstümüze düşeni bugünden yapmamız gerektiğini, 10 yıl, 50 yıl sonra bir değişim olacak diye o günü hiçbir şey yapmadan beklemenin doğru olmayacağını, çalışmamız gerektiğini vurguladılar.
Düzeyli bir şekilde farklı yaklaşımların tartışıldığı toplantıda, her insanımızın farklı bir dünya görüşünün, maruz kaldığı farklı olayların olduğu gerçeğinden hareketle farklı yaklaşımlara sahip kişilere yargılayıcı şekilde yaklaşmamız gerektiğinin de altı çizildi.
p>
Meşe Altı Toplantıları her ayın ilk Pazar akşamı düzenlenecek. Toplantılara ilişkin duyurular KAFFED internet sitesi ve sosyal medya hesaplarından paylaşılacak.
{gallery}/haber/federasyon/2021/210404_Mese_Alti{/gallery}
p>p>
nan
Kaffed