Nart Akademi 2021 yılı, birinci dönem programının altıncı semineri, “Diaspora Çerkeslerinin Kimlik İnşası” başlığı ile 25 Mart 2021 Perşembe akşamı Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Avrupa Kültürlerarası Siyaseti Jean Monnet Kürsüsü Başkanı, Jean Monnet Mükemmeliyet Merkezi Direktörü ve Türkiye Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Ayhan KAYA tarafından verildi. Seminer derneklerimizden ve üniversitelerdeki öğrenci topluluklarımızdan (ÜNİKAF) gençlerimizin katılımları ile gerçekleşti.
KAFFED Yönetim Kurulu Üyesi Filiz ÇELİK tarafından yapılan sunuş konuşmasının ardından Ayhan KAYA, sunumunu katılımcılarla paylaştı. Göçmen, kültür, diasporalar tanımlarının yanında ‘öteki’ tanımına da dikkat çeken KAYA, modernleşme, sanayileşme, kentleşme ve küreselleşme süreçlerinin bir köksap (rhizome) misali çok köklü olmayı beraberinde getirdiğini söyledi.
Görsellerle desteklenen etnisite konusundan sonra KAYA, “ küreselleşmenin sağladığı ulaşım, iletişim, internet ve sosyal medya gibi araçların da etkisiyle Anavatan ile diğer diasporik mekanlar arasında ulus aşırı bir takım etkileşimlerin yoğun olarak ortaya çıktığını ve ulus aşırı bir Çerkes kimliğinin kurulmaya başlandığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.
“ …
Yaşam bizim değil, başkalarının,
yaşam kimsenin değil, biz hepimiz
yaşamız – başkaları için güneş ekmeği,
bütün başkaları için, ki bizleriz hep-,
ben başkasıyım ben olduğumda, edimlerim
başkalarının da olursa benimdir en çok,
kendim olabileyim diye bir başkası olmalıyım ben.
…
(Octavio Paz, Güneş Taşı, s.60)” dizeleriyle sunumunu bitiren KAYA, ikinci yarıda ise katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.
Nart Akademi her ayın ilk Pazar akşamı Meşe Altı Toplantıları ve her ayın ikinci ile dördüncü Perşembe akşamları dil, kültür ve kimliğimize ilişkin seminerlerle devam edecek.
( Haber : Feyza Önal )
{gallery}/haber/federasyon/2021/210325_Nart_Akademi{/gallery}
p>nan
Kaffed