Rusya Federasyonunda Yükselen Nefret Söylemleri Önlenmelidir

21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı ve Sürgünü ile ilgili sembolik anlamı çok yüksek olan Soçi’de dikilen ve toplumumuzu rahatsız eden bir anıt, bilindiği üzere tepkiler üzerine kaldırılmıştı. Anıtın kaldırılmasını takip eden süreçte Çerkes halkına yönelik bazı ırkçı ve ayrımcı söylemlerin çeşitli çevrelerde dillendirildiğine şahit olduk. Özellikle bir televizyon kanalında yayınlanan bir yorumda, anayasa değişikliği sonrası Çerkeslerin ya kendilerine çizilen sınırlar içerisinde kalmaları ya da yok edilmeleri gerektiğine varan nefret söylemlerine ve etnik ayrımcılığa yer verildiği görülmüştür.
div>
Rusya Federasyonu Anayasasında yapılan ve haklarımızı gerileten değişikliklere karşı çıkma nedenimiz medyaya yansıyan etnik kışkırtma içeren, ötekileştiren, nefret dili ile umarız iyice anlaşılmıştır.
 
Çarlık Rusyası’nın, anavatanımız Kuzey Kafkasya’ya yönelik soykırım ve sürgün uygulaması, hiçbir zaman unutulmamıştır. Buna karşın halkımız tarafından intikam değil adaleti esas alan barışçıl bir yaklaşım ile tüm halkların evrensel insan haklarına ve hukuka uygun bir anlayış içerisinde yaşama iradesine öncelik veren bir yaklaşım sergilenmiştir.
 
Yanlışlığı yetkililer tarafından anlaşılıp kaldırılan bir heykel üzerinden ırkçı, ayrımcı bir dil ile nefret söyleminin yaygınlaştırılması; bu dili kullananların kendilerine anayasa değişikliklerini dayanak olarak kullanmaları Rusya Federasyonu’nda yaşayan hiçbir halka ve ülke yönetimine yarar getirmeyecektir.
 
Rusya Federasyonu’nu tarafı olduğu uluslararası sözleşmeler ve kendi yasal mevzuatı çerçevesinde, etnik ayrımcılık, ırkçılık ve nefret söylemi içerikli yayınları engellemeye davet ediyoruz.

nan



Kaffed
Share