Reyhanlı Çerkes Derneği-Adığe Khase, 21 Mayıs Çerkes Sürgün ve Soykırım günü öncesi ciddi hazırlıklar yapmış son 1 aydır hemen her gün dokunaklı şiirler peş peşe geliyor, dünyanın neresinde olursa olsun başta Reyhanlılar olmak üzere herkesin eline afişler verilip sosyal medya üzerinde farkındalık yaratmaya çalışıyorlardı. Afişler Çerkesçe, Türkçe, İngilizce, Rusça, Arapça hazırlanıp yüzlerce yere ulaştırılarak Çerkes kalma mücadelesi veriliyordu.
Deniz tarihin ihanetini taşıyordu sırtında
Evlatlarından koparılmış anneler
Canandan koparılmış canlar vardı üstünde
Çığlıklar vardı
çığlıkları bastıran hıçkırıklar
yürekler donmuş
kurumuştu damarlardaki kan
susmuştu martılar
susmuştu Karadeniz
Anneler,
dokunamadılar son birkez yiğitlerinin mezar taşlarına
sarılamadılar son birkez toprağına.
Mevsimlerden kıyamet
Aylardan zulümdü
Matemin soğuk acısı dolmuş zamana
acı, sanki bir alışkanlık
sanki bir baba yadigarı
acı çıldırtan kimsesizlik
bir vatansızlık durağı
Zaman aşımına uğramayan acılarımız
Kabuk tutmayan yaralarımız var bizim
Yılmak yok bu yolda
Mazeret yok
Geri dönmek hiç yok
Tam bunları okurken Başkan Uğur Pihava’nın 21 Mayıs Program davet geldi. Aklıma bir anda Pandemi bir anda da yıllardır savaşların, bombaların gölgesinde yaşayan çocuklar, kadınlar, kardeşlerimiz geldi. Savaşların bitmediği Ortadoğuya, Suriye sınır komşusu Reyhanlı’yı ilk defa savaş öncesi Doğu Akdeniz Dernekleri olarak Şam, Halep, Marj Sultan Dernek ziyaretleri öncesi görmüştüm. Sonraları bombalar patladı, acı Reyhanlı için normalleşti, ateş düştüğü yeri yaktı hep.
Beynim bu muhasebeyi yaparken Uğur Başkanı aradım, emniyet müdürü, belediye başkanı ile görüşüp izin aldığını, sosyal mesafe ve maske kullanımı ile kısa bir anma programı yapacaklarını söyledi.Duygularım, nasıl olsa yaşadığım Adana ve Hatayda kısıtlamanın bittiğini, sıcaklığın 40 dereceyi geçtiğini ve gitmem gerektiğini söylerken beynim de riskleri sıralıyordu. Sonunda duygularım galip geldi. Hazırlandık, kalpağımı, şharxonu, siyahlarımı giydim. Reyhanlı’ya varıp Başkanın yemyeşil bahçe ,kapısı açıldığında ezan sesi geliyordu, binbir emekle hazırlanan sofrada kısa bir yemek ve sohbetten sonra Derneğe doğru yürüdük. Bahçeye girdiğimizde duvarlarda Çerkeslerle ilgili kocaman yazılar, özlemler, özenle işlenmiş resimler göze çarpıyor, hemen bir anı fotoğrafı aldırıyorum. Zemin önceki gün gençlerin hazırladığı Adığe Bayrak modelli mum dolu. Reyhanlı Kadını bir başkadır, hep ön saflardadır, çoluk çocuk genç demeden alan kalabalıklaşmaya başladı, bin bir zahmetle temin edilen bayraklar, afişler alanı süslemeye başladı. 21 Mayıs haftası coşkulu Reyhanlı insanını dizginlemiş gibiydi, mahsundu.
İskenderun Derneği de gelince alınan izinlere uyarak Derneğin bitişiğindeki Antakya Caddesinde üçerli ve sosyal mesafeye titizlikle uyularak sloganlar eşliğinde alana gelindi. Başkan 21 Mayısın anlam ve önemi ile ilgili kısa bir konuşma yaptı, sonrasında ateşli sloganlar peş peşe geldi, Reyhanlı’nın Çerkes kalma direnci göğe doğru bir kez daha yükseldi. O gece Amik ovası bu direnci bilir gibi sessizde, sıcaktı. Program sonrası yeni yapılmakta olan Dernek binasının içini gezdik, belediyenin de kısmi yardımından, üyelerin katkısından bahsedildi. Mücadelelerinin nesillerce ve sonsuza dek süreceği toplantı ve eğitim salonları, yönetim salonu sonrası ışıklar söndürülüp balkondan mum ile yapılmış Adığe Bayrağı anılarımızda yerini aldı.
SÜRGÜN SOYKIRIM İNSANLIK SUCUDUR.
UNUTMADIK UNUTMAYACAK UNUTTURMAYACAĞIZ !
YAŞAŞIN ÇERKES KALMA MÜCADELEMİZ
Çerkes Soykırımı ve Sürgünü'nde hayatını kaybedenlerin anısına saygıyla.
p>Mayıs 2020 Reyhanlı
nan
Hağur Turan Akın