DÇB Yönetim Kurulu Toplantısı Yapıldı

Genel Başkan Yıldız Şekerci başkanlığında, KAFFED Yönetim Kurulu Üyeleri ve Kabardey Balkar Çalışma Grubu Üyelerinden oluşan heyetimiz, daha evvel alınan karar gereği, 14 Mart 2020 Cumartesi günü yapılan DÇB (Dünya Çerkes Birliği) Yönetim Kurulu toplantısına katıldı.

Genel Başkan Yıldız Şekerci, toplantıda Rusya Federasyonu Yurt Dışındaki Yurttaşlara Yönelik Devlet Politikası Hakkındaki Federal Kanun’da yer alan, tarihi bağları olanların geri dönüş hakkına ilişkin maddeyi okuyarak, bu konunun değerlendirilmesini talep etti.

Madde 1. Yurttaş Kavramı

1. Yurttaşlar; bir ülkede doğan, orada ikamet eden veya ikamet etmekte olan ve ortak bir dil, tarih, kültürel miras, gelenekler ve örf adetlerin belirtilerini taşıyan kişiler, ayrıca bu kişilerle doğrudan alt soy bağı bulunan kişilerdir.

2. Yurt dışındaki yurttaşlar (bundan sonra yurttaş olarak anılacaktır), Rusya Federasyonu toprakları dışında devamlı olarak ikamet eden Rusya Federasyonu vatandaşlarıdır.

3. Ayrıca Rusya Federasyonu toprakları dışında ikamet etmekte olan ve genellikle Rusya Federasyonu topraklarında tarihsel olarak ikamet eden halklarla bağlantılı olan kişiler, bunun dışında üst soy bağından olan akrabaları daha önce Rusya Federasyonu topraklarında yaşayan ve Rusya Federasyonu ile manevi, kültürel ve hukuki bir ilişki lehine özgürce seçim yapan kişiler de yurttaş sayılır, şunlar dahil:

    • SSCB vatandaşı olan, SSCB'ye üye olan ülkelerde ikamet eden, bu ülkelerin vatandaşlığını alan veya vatansız olan kişiler;

    • Rus devleti, Rusya Cumhuriyeti, RSFSС, SSCB ve Rusya Federasyonundan giden (göçmen olan) ve uygun yurttaşlık aidiyeti bulunan ve yabancı bir ülkenin vatandaşlığını alan veya vatansız olan kişiler.

DÇB Başkanı Sohrokov Hauti, ilgili madde kapsamında daha evvelde benzer çalışmalar yapıldığını ancak yeterli sayıda dönüşçü olmadığından bu hakkın verimli kullanılamadığını belirterek, Dönüş yapmak isteyenler için bu madde kapsamında kolaylık sağlanabileceğini, söyledi.

KAFFED, DÇB’nin bu konuda yeni bir çalışma yapması için yazılı bir başvuru yapacak.

p>

Genel Başkan Yıldız Şekerci, KAFFED olarak, Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov’dan 13 Şubat 2020 tarihli Çerkes toplumunu infiale sürükleyen sözlerini izah ve telafi etmesini istediğimizi hatırlatarak, Büyükelçi Yerhov ile yapılan görüşmenin içeriği hakkında bilgi verdi.

https://www.kaffed.org/haberler/federasyondan/item/3978-kaffed-rusya-federasyonu-ankara-b%C3%BCy%C3%BCkelcisi-aleksey-yerhov-ile-gorustu.html

p>

Dünya Çerkes Birliği Başkanı Sohrokov Hauti, süreci memnuniyetle takip ettiklerini, Büyükelçi tarafından verilen röportajın içeriğinin kendilerini de çok rahatsız ettiğini söyledi. Bu nedenle kendisinin de bizzat Büyükelçi Yerhov’u arayarak rahatsızlıklarını dile getirdiğini belirtti. DÇB’nin bu konuda bir yazı kaleme alması, KAFFED’in de yapacağı katkılar ile ilgili metnin Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı’na iletilmesi hususunda mutabık kalındı.

p>

Toplantıda, Rusya Federasyonu Anayasası’nda değişiklik öngören düzenlemeler gündeme getirildi. Bilindiği üzere söz konusu düzenlemeler 22 Nisan 2020 tarihinde halk oylamasına sunulacak.

Genel Başkan Yıldız Şekerci, bu düzenlemeler konusunda diasporada oluşan hassasiyeti dile getirerek, kaygıları iletti. Şekerci, “Nerede yaşarsak yaşayalım,  yüzümüz yüreğimiz Anavatan'dan yana. Buralarda yaşamasak da bizim topraklarımız burası,  tüm gelişmeleri yakından izlememiz bu yüzden. Burada (Anavatan) yaşanan her gelişme bizi çok yakından ilgilendiriyor. Anavatanın dili, kültürü ve her tür özelliği ile ayakta olması için çaba harcamamız da, Anayasa değişiklikleri gibi konularda bu kadar hassas olmamız da bundan” dedi.

Tüm Çerkes Cumhuriyetlerinden Xase temsilcilerinin katıldığı DÇB Yönetim Kurulu’nda KAFFED heyeti, bu sürecin asimilasyonu hızlandırma riskini dile getirdi. Anayasada yapılacak değişikliklerin anadillerin statüsü ve federatif yapıda değişikliğe neden olmaması gerektiği vurgulandı. Rusya Federasyonu’nu oluşturan tüm halkların kurucu olduğu, anadillerinin Rusça ile birlikte resmi dil olarak korunması gerektiği, bu yaklaşımın tüm halklar kadar Rusya için de yararlı olacağı vurgulandı. Program boyunca pek çok farklı kurum ve kişinin görüşü alındı. Köyler, Üniversite ve derneklerin yanında halkta meseleye farklı yaklaşımlar gözlendi. Toplumda ve DÇB içerisinde konu tartışılmaya devam ediliyor.

p>

KAFFED Anayasa Değişiklikleri hakkındaki görüş ve kaygılarını içeren bir metin hazırlayarak, DÇB’ye ve ilgili kurumlara iletecek.

p>

Anadili başlığı görüşülürken, Rusya Federasyonu Merkezi hükûmetinin özellikle anadillerin ve kültürlerin korunmasına yönelik çalışmalara fon ayırdığı, desteklediği, bu fonların her sene artarak sürdüğü vurgulandı. Anadili çalışmalarında (kitap, doküman ve internet tabanlı eğitim gibi başlıklarda) görevlendirilen Murat Tabish ve Aminat Şojen ile birlikte çalışmak üzere KAFFED’den de iki isim istenildi.

p>

Öte yandan, 2020 sonbaharında yapılacak nüfus sayımı da görüşüldü. Toplantıda, nüfus sayımında etnik kökenin Adıge-Çerkes olarak yazdırılması önerisi yapıldı. DÇB Başkanı Sohrokov Hauti bu önerilerin detaylı çalışılıp ele alınması gerektiğini belirtti. Yönetim Kurulu konunun hukuki boyutunu araştırmak üzere 6 Xace başkanından oluşan bir komisyon görevlendirdi. Komisyon 1 ay sonunda bir rapor sunacak. Rapor, DÇB Yönetim Kurulu’nun onayına sunulacak.

p>

Toplantıda, savaşın hakim olduğu coğrafyalardan kaçarak anavatana dönmek isteyen ailelerin durumu da görüşüldü. KAFFED’e ulaşan bu aileler ilgili ayrıntılar DÇB ile paylaşılarak, isteyenlerin dönüşleri sağlanacak.

KAFFED, DÇB’ye uluslararası bir dil konferansı düzenlemeyi teklif etti.

Ayrıca çeşitli kültür, sanat etkinliklerinde de işbirliği yapılmasına karar verildi.

Nalçik’te okuyan öğrencilerle yapılan toplantıda dile getirilen talepler de DÇB Yönetim Kurulu’na sunuldu. Yönetim Kurulu bu talepleri de incelemek üzere görevlendirme yaptı.

p>

Toplantıda KAFFED’e 6 yönetim kurulu üyeliği tanındı.

p>

Öte yandan, daha evvel KAFFED hakkında yaptığı konuşmalar nedeniyle çeşitli tepkilere neden olan Hafıtza Muhammed’in toplantıya katılmasına bu defa da sert muhalefet eden Genel Başkan Yıldız Şekerci, Türkiye’nin özür beklediğini dile getirdi. DÇB Başkanı Sohrokov Hauti, bu konuda heyet önünde bir açıklama yaptı.

KAFFED heyeti Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’ndeki program boyunca Perit xase, Hatoksokho Gazi Adıge Dil Derneği, Kabardey-Balkar İnsan Hakları Derneği Başkanı Hatajuko Valeri ve İbrahim Yağan, Üniversite temsilcileri ve benzeri kurum ve kişilerle gündeme ilişkin görüşmeler yaptı.

p>

 

{gallery}/haber/federasyon/2020/200314_Dcb_Toplanti_Foto{/gallery}

p>

 


nan



Kaffed

Share