Bilinçli Gençlikle Güzel Yarınlara

 
Kapadokya’da 22-23 Ağustos 2019 tarihinde birincisi düzenlenen Gençlik Çalıştayı’nın ikincisi, Ankara’da 1 Şubat 2020 tarihinde düzenlendi. Çalıştaya Yıldız Teknik Üniversitesi Kafkasyalı Öğrenciler Topluluğu (YILDIZKAF)adına “Toplumumuz ve Kurumlarımız Araştırma Yarışmasıéna beraber katıldığımız 5 arkadaşımızla beraber katılım sağladık. 
div>
 
İlk çalıştaya oranla çok daha kısıtlı bir zamanda yapılmasına karşın konuşulan konular, katılımcı yoğunluğu açısından daha verimli ve güzeldi. Çalıştayın başlangıcında yarışmaya katılan grupların sunumlarını ve veri sonuçlarına ilişkin analizlerini, çözüm önerilerini dinledik. 
 
Elde edilen verilerden de gördüğümüz üzere büyük oranda metropol şehirlerde yaşayan gençlerin dil bilme oranlarında ciddi bir yetersizlik mevcut. Dil, milli şuuru besleyen, kültürü gelecek nesillere aktaran ve bizi biz yapan en önemli unsurdur. Mevcut durumumuzda dilimizi dışarıdan yardımlarla öğrenebilecek, dışarıdaki insanlarla konuşup geliştirebilecek imkânlara sahip değiliz. Dilimizi en kolay ve hızlı bir şekilde ailelerimizden öğrenebiliriz. Bu yüzdendir ki farklı milletten insanlarla bir arada yaşayan, doğduğu günden beri okulda, yaşadığı mahallede çeşitli asimilasyonlara maruz kalmış çocuklarımıza milli benliklerini kazandırmak, anadillerini öğretmek, tarih ve kimlik bilincine sahip bireyler olmalarını sağlamak için en büyük sorumluluk ailelere düşmektedir. 
 
Bu hususta gençlerin dil ve Xabze bilmemesinden yakınan büyüklerimizin, şapkayı önlerine koyarak bir özeleştiri yapmaları gerekmektedir.  Ancak “yaşadığı topluma uyum sağlamak” ve “farklı görülmemek” uğruna kültüründen ve kimliğinden uzaklaşmayan bilinçli ebeveynler kültürüne bağlı nesiller yetiştirebilirler. 
 
Bu hususta bir diğer sorumluluk da büyük şehirlerde yaşayan, birbirlerinden uzak kendi kültürlerinden insanlarla bir araya gelmek isteyen kişileri bir araya getirebilecek ve kültürün devamlılığı için kamuoyu oluşturabilecek derneklerimize düşmektedir. 
 
80 den fazla yakın gencin işlerinden ve zamanından feragat ederek, ortak dertlerle çalıştay için Ankara’da toplanması, bir şeyleri düzeltebilmek ve beraber hareket edebilmek adına bizleri umutlandırmıştır. Çalıştayda üstünde çok durulan ve toplumumuz için çok faydalı olacağını düşündüğümüz Nart Akademi’nin de ihtiyacımız olan donanımlı, kültürlü, bilinçli ve ortak dertlere sahip nesiller yetiştirmek konusunda önemli bir görev üstleneceğini düşünüyorum. 
 
Bunların yanısıra belki de en önemlisi hiçbir mikro milliyetçi, ayrıştırıcı tavır sergilemeden birlik ve beraberlik içinde çalışmamız, bizleri ileriye taşıyacak faaliyetler için uğraşmamız gerekmektedir. 
 
Çalıştayda süre dolayısıyla üzerinde çok durulamayan ama bence çalıştayın en önemli konusu olan Gençlik Meclisinin ayrı bir gün konuşulması ve tartışılması gerektiğini düşünüyorum. Gençlerin fikirlerinin önemsendiği, farklı fikirlerin tartışıldığı bu gibi çalıştayların belirli fikirlere sahip ve bu fikirleri söylemekten çekinmeyen kişilerin katılımlarıyla devam etmesini diliyorum. Çeşitli konularda farklı fikirlere sahip olsak da bunları tartışıp, konuşarak halledebileceğimize inanıyorum. Hangi konuda olursa olsun büyüğümüzle ve gencimizle düşündüğümüz fikirleri birbirimizle konuşmak, birbirimizi dinlemek ve en önemlisi fikir ayrılıkları yaşasak da sorunlarımızın, derdimizin ve davamızın ortak olduğunu, birbirimize ihtiyacımızın olduğunu unutmamız gerekiyor. Hiçbir siyasi, dini, mikro-milliyetçi ayrım gözetmeksizin Çerkes adıyla birlik ve beraberliğimizin devam etmesi dileklerimle yazımı sonlandırıyorum. Yarışmaya katılıp emek harcayan, çalıştaya gelen ve fikirlerini dile getiren herkese teşekkür ederim.
                                          
                                              

nan



Gözde Duman
Share