Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı Halklar Arası İlişkiler Danışma Kurulu Toplantısı Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’nde yapıldı.
Nalçık'ta yapılan toplantıya Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin de katıldı.
Dünya Çerkes Birliği (DÇB) Başkanı Sohrokov Hauti, burada yaptığı konuşmada, hazırlanan anadili ders kitaplarına Rusya Federasyonu Eğitim Bakanlığından onay almanın uzun sürdüğünü, Moskova’da Adıge dili uzmanı bulunmadığından kitapların yeniden Kabardey-Balkar'a gönderildiğini, bu işleme dair harçların yüksek olduğunu ifade ederek, zaman ve para kaybını önlemek için bu yetkinin yerel Cumhuriyetlere verilmesini önerdi.
Sohrokov Hauti şöyle konuştu: “Bizim Cumhuriyetimizde 90’dan fazla anadili dersi kitabımız var. Bunlar eğitim yasası kapsamında, eğitim standardına uygun değiller. Bu sisteme dahil olabilmeleri için yapılması gerekenler bizim için çok ciddi bir sorun teşkil ediyor. Kitapları hazırlayıp Moskova'ya göndermekteyiz, orada ise bunları kontrol edip onaylayacak dil yeterliliği olan bir kurum bulunmamakta. Dolayısıyla bu kitaplar tekrar Cumhuriyetlere kontrol için tekrar geri gönderilmektedir. Bu işlem çok uzun zaman almakta ve pahalı olmaktadır. Ekonomik olarak Cumhuriyetlerimiz bunu karşılayabilecek durumda değillerdir. Bu konunun daha hızlı çözülebilmesi için gerekenlerin yapılmasını talep ediyoruz. Adige ve Balkar'ların anadil kitaplarının yasalara uygun olması gerekmektedir. Moskovada bunları değerlendirecek kapasitede uzman bulmak mümkün değildir. Oysa bizim bu yeterlilikte pek çok uzmanımız var. Bu uzmanları organize edecek güçte, yetenekte önderlerimiz de var.
Siz konuşmanızda Rusça’yı öne geçirmek gerektiğini, insanların Rusça’yı iyi öğrenmeleri için teşvik ve motive edilmesi gerektiğini söylüyorsunuz. Zaten güçlü olan Rusça’nın desteklenmesi gerekiyorsa bizim anadillerimizin öğrenilmesi için çok daha fazla destek ve teşviğe ihtiyacı vardır. Nüfusu zaten az olan halklarımızın edebiyatının gelişmesi için bütçe ayırdınız. (25 milyon Ruble) Bu bütçenin konferans, forum gibi etkinliklere harcanmadan, edebiyatın gelişmesi için uygun şekilde kullanılıp kullanılmadığının denetlenmesi gerekmektedir. Gençlerin Anadili öğretmenliğini meslek olarak seçmeleri de teşvik edilmelidir.
Başka ülkelerde yaşamakta olan soydaşlarımızın bizden daha önceleri Adigece öğretmen talepleri olurken artık hem Adigece’yi hem de Rusça’yı öğretmek üzere öğretmen talepleri olmaktadır. Buna seviniyoruz , demek ki insanlarımız iki dili de öğrenmek istiyorlar. Diasporadakiler bizim soydaşımız statüsünde, Rusya Federasyonu olarak yardımcı olmanızı arz ederim.”
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=977520352623114&id=100010954752624
p>nan
Kaffed