Düzce Üniversitesi’nde “Adıge Dünyasının Bugünü” Ele Alınıyor

 
Düzce Üniversitesi ve Adıgey Cumhuriyeti Devlet Üniversitesi'nin birlikte hazırladığı "Uluslararası Adıge Bilim ve Kültür Festivali” kapsamında düzenlenen “II.Uluslararası Adıge Filolojisi Sempozyumu: Adıge Dünyasının Bugünü"  programına Kafkas Dernekleri Federasyonu'nu (KAFFED) temsilen Genel Başkan Yıldız Şekerci ve Yönetim Kurulu Üyelerinden oluşan bir heyet katıldı.
 
Programın açılış konuşmasını yapan Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Çerkes Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Dr. Fehmi Altın, bölüm  hakkında bilgilendirme yaptı. 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı’nda faaliyetlerine başlayan bölümün lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimleri verdiğini; Mevlana değişim programı kapsamında Adıge Devlet Üniversitesi ile Düzce Üniversitesi arasında öğrenci değişimi programının başladığını belirterek, değişim programlarından yararlanılmasının önemini vurguladı. 
 
KAFFED Genel Başkanı Yıldız Şekerci açılışta yaptığı konuşmada “Dilimiz, kültürümüz ve kimliğimizin kamusal destek olmaksızın korunmasının ve geliştirilmesinin mümkün olmadığına inanıyoruz. Bugün bu anlayışın önemli ve güzel bir örneği olan Düzce Üniversitesi  Çerkes Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün düzenlediği bir etkinlikte bir araya gelmiş bulunuyoruz. Anadilimizin eğitimi konusunda Türkiye’de açılan ilk bölüm olması nedeni ile de gönlümüzde ayrı bir yeri olan Bölümümüzün mezunları bir çok şehirde Derneklerimizin Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa düzenlediği anadili kurslarımızda eğitici olarak katkı vermeye başladılar. Bizlerde mezunlarımızın ortaöğrenim seçmeli anadili derslerini vermek üzere Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarına atanabilmelerine yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Adıge Filolojisi Bilim Sempozyumunun ikincisini de içeren Adıge Bilim ve Kültür Festivali kimliğimize ve dilimize ilişkin sorunlarımızın ve beklentilerimizin kamusal alanda bilimsel metodlarla ele alınmasına ve kayda geçirilmesine olanak tanıdığı için özellikle önem veriyoruz. Türkiye’deki Çerkes diasporasının önemli yerleşim yerleri arasında yer alan Düzce’de bu etkinliğin gerçekleştiriliyor olması ise ayrıca takdire değer bir durumdur.” dedi. 
 
Düzce Üniversitesi Rektörü Nigar Demircan  Çakar ise kültürü yaşatan etmenlerin en önemlisinin dil olduğunu söyleyerek ,bölümün kurulmasını Adıgey Devlet Üniversitesi ile iş birliği içerisinde gerçekleştirdiklerini söyledi. Çerkes Dili ve Edebiyatı alanında lisans, yüksek lisans ve ilk olarak doktora programı açtıklarını belirtti ,bu süreçte yoğun emek ve fedakarlığın olduğunu vurgulayarak programın açılmasında büyük katkıları olan Düzce Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu’na teşekkür etti.
 
Düzce Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu ise, medeniyetlerin gelişmesinde dilin en önemli unsurlardan biri olduğunu vurgulayarak, “Bütün insanlar kardeştir. Bütün diller, iyiliği, kardeşliği ve merhameti söyler. Dilin ölmesi, insanlığın hazinesinin ölmesi demektir” şeklinde konuştu.Genç nesillerin Adıge dilini öğrenmesi, orta yaşlı nesillerin de bu dili hatırlaması amacıyla bölümün kurulmasını sağladıklarını söyledi. Bölümün açılması sürecindeki zorluklar sonrasında yaptıkları çalışmaların sonuçlarını almanın sevincini yaşadıklarını belirtti. Çalışımalarının artarak devam edeceğini belirtti.
 
Adıgey Devlet Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Hunago Raşid konuşmasında, Düzce Üniversitesi ile birlikte bu işleri beraber başardıklarını, beraber yola çıktıklarını söyleyerek çalışmaların devam edeceklerini söyledi. Bugüne kadar birlikte çok güzel çalışmalar yaptıklarını ve sonuçlarını aldıklarını, bu işbirliğinin devam edeceğini belirtti.
 
Adıgey Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Mamıy ise, Uluslararası Adıge Bilim ve Kültür Festivali’ni düzenleyerek önemli bir misyon üstlenen Düzce Üniversitesi’ne  ve Düzce Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Nigar Demircan Çakar’a teşekkür etti. Öğrencilerin değişim programı aracılığı ile Adıge Devlet Üniversitesi’nde eğitim görebileceklerini, bilimsel çalışmaların iki üniversite arasında birlikte yürütülmesinin önemli olduğunu konusunu belirtti.
 
Sempozyumun açılış oturumu, Adıge Devlet Üniversitesi’nin en yaşlı öğretim üyesi olan Prof. Dr. Kunıj Muhammed’in görüş ve düşüncelerinin yer aldığı video gösterimi ile sona erdi. 
 
div>

 

{gallery}/haber/federasyon/2019/191018_Duzce_Sempozyum{/gallery}

 


nan



Kaffed

Share