KAFFED Gençlik Çalıştayı 22-23 Ağustos 2019 tarihlerinde Nevşehir’in Gülşehir ilçesinde Kartal Belediyesinin katkıları ile yapıldı. Benim de Göksun Çerkes Kültür Derneği adına katıldığım toplantıya KAFFED’e bağlı dernekleri ve bağımsız üniversite Kafkas öğrenci topluluklarını (ÜNİKAF) temsil eden 61 genç katıldı. Çalıştay gündemini ağırlıklı olarak Çerkeslerin haklarının, kültürlerinin ve kimliklerinin korunmasında dernek ünikaf ve diğer kurumların sorumlulukları, anavatan ile ilişkiler, kurumların değerlendirilmesi konu başlıkları oluşturdu.
Gelelim Çalıştay’a… Neden yapıldı bu çalıştay? Ne eksikti ki böyle bir programa ihtiyaç duyuldu? KAFFED geleceğini sağlama almak mı istiyordu? Gençler gelecekte KAFFED’i mi yönetmek istiyordu? Yoksa gelecek gelmeyecek miydi? Aklımda deli sorular... Bana göre KAFFED’i gelecek kaygısı sardı; zira gençlerin anavatan ile ilişkisi çok ama çok zayıf, dil bilen sayısı daha da az. KAFFED de bunu farketmiş olmalı ki böyle bir program oluşturdu ama sanki biraz geç kalındı. Fakat zararın neresinden dönersen dön kardır.
KAFFED gelecek istiyorsa gençler ile anavatanın arasında bir köprü olmalı. Eğer bunu başarırsa asimilasyonun en yıkıcı etkisi olan dil problemine de çare olmuş olacak. Bir dili öğrenmenin en etkili yolu dili yerinde yaşayarak öğrenmektir. KAFFED’in bu konuda çalışmaları olmakta, fakat yeterli mi? Ben yeterli görmüyorum. Anavatan ile ilgili daha çok etkileşime girilmeli. Bunu daha bürokratik yollar ile yapmalıdır. Gençlerin çalıştayda sunduğu “work and travel” modeli, Kafkasya üniversiteleri ile öğrenci değişimi, gençlik kampları gibi önerilerini de göz önüne almalı.
Gençler “Çerkesler’in hakları nelerdir? Nasıl kazanılır? Nasıl korunur?” konularını uzun uzadıya tartıştılar, yeni yeni fikirler sundular. Gördüğüm kadarı ile dil bilmese de mücadeleci bir gençlik var ve bir şeyler yapmak istiyorlar. Heyecanları, güçleri ve gençlikleri var ama tecrübeleri yok. İşte tam burada KAFFED devreye girmeli ve gençleri örgütlemeli. Gençleri maddi ve manevi olarak desteklemeli.
Bundan yaklaşık 40 yıl öncesine kadar bir elin parmaklarını geçmeyen ÜNİKAF sayısı şimdi onlarca oldu. Bu bize gençlerin neden desteklenmesi gerektiğinin en büyük kanıtı niteliğinde. KAFFED eğer gençleri desteklemek istiyorsa sosyal medyayı daha aktif kullanmalı, çünkü gençler KAFFED’e çağrısını çoğunlukla buradan yapmakta. Ama KAFFED bu konuda da yetersiz.
Bu tip Çalıştayların sonuçları iyi değerlendirilmeli ve hem toplumumuzun hem de kurumlarımızın (ÜNİKAFlarımız, derneklerimiz ve federasyonumuzun) geleceğe daha uygun hale getirilmesi sağlanmalıdır.
nan
Cüneyt Arı