Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED), Rusya Federasyonu’nda gündeme getirilen ve anadillerin eğitimine büyük ölçüde zarar verecek olan “Rusya Federasyonu’nda Eğitim Üzerine” yasasında (No 273-FZ) değişiklik yapılmasına ilişkin öneriye karşı yürütmekte olduğu çalışmalar kapsamında, bu yasadan etkilenecek halkların Türkiye’deki diasporalarının kurmuş olduğu sivil toplum kuruluşları ile 5 Ağustos Pazar Günü bir istişari forum düzenledi.
Federasyon Genel Merkezinde İstanbul Kuzey Kafkas Kültür Derneği Başkanı ve Dünya Çerkes Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ümit Dinçer moderatörlüğünde düzenlenen Foruma, KAFFED Yöneticileri ve üye derneklerinin yönetici ve temsilcileri ile Dünya Çerkes Birliği, Abhaz Dernekleri Federasyonu, Çerkes Dernekleri Federasyonu, Dostluk Kulüpleri Platformu, Dünya Kırım Tatar Kongresi, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Kafkas Araştırma Kültür ve Dayanışma Vakfı, Çoğulcu Demokrasi Partisi, Çerkes Kadınları Teavün Cemiyeti Derneği, Şimali Kafkas Kültür Eğitim ve Yardımlaşma Derneği, Adige Xase- Çerkes Derneği, Gölbaşı Kafkas Derneği, Hendek Kafkas Derneği, Demokratik Çerkes Hareketi, Çerkesya Hareketi, Çerkesya Gençlik Meclisi ve Cherkessia.net yönetici ve temsilcilerinin yanı sıra Bilkent Üniversitesinden Doç. Dr. Hakan Kırımlı ve eşi Elmas Kırımlı katıldılar. Toplantıya mazeretleri nedeniyle katılamayan Kafkas Vakfı, Şamil Eğitim ve Kültür Vakfı ve Sosyalist Çerkesler Grubu ise yasaya ilişkin görüş ve önerilerini yazılı olarak bildirip çalışmalara destek vereceklerini belirttiler.
KAFFED Genel Başkanı Yaşar Aslankaya, toplantı davetinin yapıldığı sırada henüz onaylanmamış olan tasarının toplantının hemen öncesinde onaylanarak yasalaştığını ancak bunun konunun önemini ve toplantının gerekliliğini azaltmadığını bilakis artırdığını belirterek katılımları için konuklara teşekkür etti.
Toplantıya katılan kurumların temsilcileri konuşmalarında, bu yasanın yıllardır süren ve son dönemlerde hızlanan asimilasyon politikalarının bir devamı olduğunu vurguladılar. Konuşmacılar, yasanın Rusya Federasyonu Anayasa Mahkemesine götürülmesi başta olmak üzere Rusya’da, Türkiye makamları nezdinde ve uluslararası alanda BM, AB, AK, AGİT ve diğer kanallar kullanılarak tüm hukuki zeminlerde bu yasaya karşı insan hakları ve demokrasi çerçevesinde akılcı yöntemlerle birlikte mücadele edilmesi konusunda ortak bir söylem içerisinde oldular.
Toplantı sonunda, ortaklaşa hazırlanacak bir deklarasyonun yayınlanmasına ve bu yasaya karşı mücadele konusunda kurumların temsilcilerinin yer alacağı bir koordinasyon komitesinin kurulmasına karar verildi.
Toplantıya katılan Kırım Haber Ajansı'nın konuya ilişkin haberi:
p>
nan
Kaffed