Güney Marmara’da Anadil Çığlığı

Türkiye topraklarında Ubıhça’yı konuşan-okuyan ve yazan merhum Tevfik Esenç’in son nefesini verdiği topraklardan, Güney Marmara’dan hafta sonunda güçlü bir çığlık yükseldi.
21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla KAFFED Balıkesir Adige Çerkes Kültür Derneği ile  Güney Marmara’da örgütlü 11 derneğin yönetimi ve gençleri Anadili farkındalık etkinliği organize etti.
Anadil Etkinliği Karesi ilçesinde düzenlenen bir halk buluşması ile başladı.
KAFFED Balıkesir Adige Çerkes Derneği Başkanı Erhan Savkaf, Balıkesir’in en köklü, kıdemli derneği olan derneklerinin bu yıl 50. Yılını kutladığını belirterek, Anadil ile ilgili bir etkinlikle seslerini duyurmaktan mutlu olduklarını ifade etti.
KAFFED Genel Başkanı Yaşar Aslankaya, kısa bir selamlama konuşması yaptı. 
Yaşar Aslankaya, sürgün ve soykırımın üzerinden geçen 154 yılda yaşanan olumsuzlukların özellikle anadilimiz üzerinde büyük bir erozyona yol açtığını söyledi. “Biz halk olarak yaşamaya devam edeceksek öncelikle anadillimizi canlandırmalıyız, kaybolmaya yüz tutmuş diller arasında sayılan Çerkes diline sahip çıkalım, kullanalım, çocuklarımıza öğretelim” dedi.
Aslankaya, KAFFED’in 2018 yılını anadil yılı ilan ettiğini hatırlatarak, dilini konuşabilenler için okuma-yazma seferberliği başlatıldığını, anadilini az bilenlerin diline hakimiyetini arttırması ve geliştirmesi için başlatılan  okuma yazma seferberliği için gerekli materyallerin hazırlandığını ve anadil öğreticileri için kurslar açıldığını söyledi.
KAFFED’e bağlı 28 dernekte dil kursu açıldığını kaydeden Aslankaya, bu kursların yayılması için çalışmaların sürdüğünü, talep eden her derneğe eğitici gönderildiğini bildirdi.
Yeni ve olumlu bir gelişmenin ise Halk Eğitim Merkezlerinde yaşandığına dikkati çeken Aslankaya, Halk Eğitim Merkezleri’nde artık Çerkes Dili Kursları açılabildiğini, vatandaşların bulundukları yerlerdeki Halk Eğitim Merkezleri’ne başvurarak kurs açılmasını isteyebileceklerini vurguladı.
Anadil çalışmalarında öncelikli hedef kitlenin çocuklar olduğunu da vurgulayan Aslankaya, dil bilimci ve pedagogların desteği ile yeni öğretim teknikleri üzerinde çalışmaya başladıklarını söyledi.
Çocuklara yönelik çalışmaların alt yapısının derneklerde kurulan NART çocuk kulüpleri olduğunu vurgulayan Aslankaya, halen çocuk kulübü alt yapısı olan derneklerle çalışmalar yürüttüklerini ana dilin zenginliği olan atasözleri ve söylenceler üzerinde Düzce ve Kayseri Üniversitelerinde açılmış Çerkes Dili Bölümlerindeki hocalar ile bazı projeler geliştirileceğini belirtti.
KAFFED’in tüm çalışmalarını Çerkesçe ve Türkçe olarak yayınlamak üzere her iki dile de hakim kişilerden oluşan Anadil Komisyonu kurulduğunu ve çalışmaların bu şekilde yürütüldüğünü ifade etti.
 
KAFFED Genel Sekreteri Serpil Dizdarlar, Federasyonun kuruluş amacı, tarihçesi ve faaliyetleri hakkında bir sunum yaptı.
Yönetim Kurulu üyesi ve Anadil Çalışma Grubu sorumlusu Bilge Eken de yaptığı sunumda, KAFFED’in 2018 yılını Anadil Yılı ilan ettiğini hatırlatarak, çekirdek aileden başlayarak dünyanın en kadim, köklü ve zengin dilleri arasında sayılan Çerkes dilini yeniden hak ettiği seviyede kullanılır ve yaşatır hale getirmenin en büyük hedef olduğunu söyledi.
Seçmeli Anadil Dersleri hakkında bilgilendirmeyi ise Milli Eğitim Şube Müdürü adına Ömer Temiz yaptı. Ömer Temiz, KAFFED tarafından hazırlanan Anadil kitapları hakkında bilgi verdi, okullarda okutulan bu kitapların Avrupa Birliği standartlarına uygun hazırlandığını ifade etti.
 
ONLARCA SORU CEVAP BULDU
 
KAFFED Başkanı Yaşar Aslankaya ve yönetim kurulu üyelerinin kalabalık katılım sağladığı etkinlikte sunuş konuşmalarının ardından soru-cevap bölümü vardı.
Yaklaşık 2 saat süren ve moderatörlüğünü Ömer Atalar’ın yaptığı bu bölümde katılımcılar; Genel Başkan Yaşar Aslankaya, Genel Başkan Yardımcısı Yıldız Şekerci, Teşkilatlanma ve Siyasi İşlerden sorumlu Yönetim Kurulu üyesi Filiz Çelik ile Mali İşlerden sorumlu Yönetim Kurulu üyesi Atilla Mutlu Alkış ve Milli Eğitim Şube Müdürü adına Ömer Temiz’e onlarca soru yönelttiler.
KAFFED’e yönelik pek çok soru cevap bulurken, eleştiri ve öneriler de alındı.
Soru-cevap kısmında öne çıkan görüşlerde toplum temsilcileri Federasyondan beklentilerini de dile getirdiler. 
 
“BİR DİL AZ SAYIDA İNSAN TARAFINDAN KONUŞULDUĞU İÇİN DEĞİL, BİLENLER O DİLİ KONUŞMADIĞI İÇİN YOK OLUR” Bask Atasözü
 
Balıkesir Adige Çerkes Kültür Derneği Anadil Günü etkinliğini akşam düzenlenen özel bir törenle sona erdi.
KAFFED tarafından Balıkesir’de düzenlenen Eğitici Eğitimi Sertifika Kursuna katılan 32 kişinin sertifikası törenle takdim edildi.
Eğitimi veren Cevdet Soydan’a ise özel bir teşekkür plaketi sunuldu.
Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Dünya Anadil Günü etkinliğinin illerinde yapılmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, bundan sonraki etkinlikler için de destek sözü verdi.
Kepsut Belediye Başkanı İsmail Cankul ise Adıgece olarak yaptığı konuşmasında iyi dileklerini ifade ederek, dünyada bütün hakların birlikte ancak kendi kültürel değerleri ve dilleri ile yaşaması gerektiğini söyledi.
Etkinliğe Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir ile Kepsut ilçesi Belediye Başkanı İsmail Cankul, Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve 6 Eylül Belediye Başkanı Hasan Avcı’nın yanında Ak Parti İl Başkanı Hasan Demiraslan ile CHP İl Başkanı Serkan Sarı’da katıldı.
GÜLCAN ALTAN KONSERİ
Etkinlik, Gülcan Altan konseri ile sona erdi.
Gültan Altan, Adigece şarkıların yanında kaybolma tehdidi altındaki başka dillerde de şarkılar seslendirdi.
Repertuarına ise sürpriz şarkı eklemişti. Ubıhça’yı okuyup-yazan son temsilci Tevfik Esenç’in, bir belgesel için seslendirdiği Setenay’ın oğul Nart için okuduğu Ubıhça şarkıyı sanatçı Gülcan Altan Anadil için düzenlenen bu özel gecede ilk kez seslendirdi.
KAFFED olarak, Ubıhça’nın başına gelenler öteki dillerin de kaderi olmasın diye Güney Marmara’dan yükselen bu çığlığın toplumumuzda yeni bir farkındalığı tetiklemesini umuyoruz.
 
{gallery}/haber/federasyon/2018/mrmr{/gallery}

nan



Kaffed
Share