Büyük Sürgün’ün 153. Yılı Abhazya’da Şiirler Ağıtlar ve Çiçeklerle Anıldı

 21 Mayıs 1864 tarihi ile simgelenen Büyük Kafkas Sürgünü'nün 153. yılı anma töreni Abhazya'da bu yıl yine başkent Sohum'da gerçekleştirildi.

Pazar gününe rastlaması nedeniyle katılımın yüksek olduğu gözlenen törende hakim renk siyahtı. Türkiye ve Ürdün'den gelen grupların da yer aldığı anma etkinliğinde çok sayıda katılımcının geleneksel kıyafetler ve kalpaklar giydikleri, ellerinde Abhazya ve Adigey bayrağı taşıyan gençlerin sayısının fazlalığı dikkat çekiciydi.

Abhaz Devlet Drama Tiyatrosu'nda başlayan törende Abhazya Geri Dönüş Komitesi Başkanı Vadim Haraziya bir konuşma yaparak özetle, Kuzey Kafkas halklarının topraklarından koparılışının unutulmayacağını vurgulayarak, yeni nesilin artık vatanlarına geri dönmelerinin önemli olduğunu söyledi. Anma etkinliğinde sahneye çıkan şair, oyuncu, solist ve diğer sanatçılar geçen yıllardan farklı olarak günün anlam ve önemine ait duygularını, üzüntülerini konuşmalarıyla değil, şiirlerle, şarkılarla hatta danslarıyla ifade ettiler. Vatanına geri dönenlerden, savaş gazisi, çok yönlü edebi kişilik Oktay Çkotua'nın ve Yalsa Atruşba'nın okudukları şiirler, folklorist Dijin Çurey'in flütüyle eşlik ettiği, Türkiye heyetinden Havva Karadaş'ın seslendirdiği ağıt, Fedor Tarba'nın yas şarkısı, Teymuraz  Çamagua, Kyasov Hagba Saida Gabnia'nın performansları karşısında, salonu dolduran seyirciler gözyaşlarını tutamadılar.

Ardından, tiyatronun önünde toplanan çocuklar ellerinde meşalelerle sürgün anıtına doğru yürüşe başladılar. Arkalarında diasporadan gelen konuklar, geri dönüşçüler, Abhazya Cumhurbaşkanı Raul Hacimba, milletvekilleri, resmi kurum, üniversite temsilcileri ve diğer katılımcılar toplu halde sürgün anıtına gelerek gruplar halinde kısa bir saygı duruşunda bulundular ve anıta çiçekler bıraktılar. Günün anlam ve önemiyle ilgili yapılan kısa bir konuşmanın ardından Hacimba ve beraberindeki devlet erkanı denize çelenk bıraktılar. Bunu diğer katılımcıların birer birer denize attıkları çiçekler izledi.

Meşalelerle yakılan sürgün ateşinin ardından kalabalık yavaş yavaş dağıldı.

Samson Çamba Abhaz Devlet Drama Tiyatrosu'nun fuayesinde ayrıca Geri Dönüş Devlet Komitesi'nin, geçen yüzyılda yaşayan kadın, erkek, çocuk ve genç Abaza insanının yaşamlarına ait fotoğraf arşivinden oluşan bir sergi ile vatanına dönenlerden Papba Handan'ın hazırladığı el emeği göz nuru çalışmalarından oluşan bir sergi de izleyenlerin beğenisine sunuldu.

Bilindiği gibi, yaklaşık yüz yıl süren Kafkas-Rus Savaşları sonunda topraklarından sürülen Kuzey Kafkasya halklarının yüzde sekseni bugün, çoğunluğu Türkiye'de olmak üzere dünyanın 50 değişik ülkesinde hayatlarını sürdürüyorlar. Bu sürgünü sembolize eden 21 Mayıs tarihi, her yıl Kabardey Balkar Cumhuriyeti, Adıgey Cumhuriyeti, Karaçay Çerkes Cumhuriyeti, Abhazya Cumhuriyeti ve dünya çapında birçok diaspora ülkesinde anma törenleri yapılıyor.

Abhazya'dan da 1877 yılında yaklaşık 50 bin kişinin sürgün edildiği, XIX. yüzyılın 60-70 yılı boyunca, 135 bini Abhaz-Abhazin, diğerleri Ubıkh olmak üzere toplam 180 bin kişinin vatanlarından koparıldığı biliniyor.

Kaynak: Altınpost

p>

{gallery}/haber/kafkasya/2017/Abhazya{/gallery}

p>
nan



Kaffed

Share