Anadilimi Örtün Üstüme, Üşüyorum…

Diasporadaki Çerkes edebiyatının değerli ismi Ğogull Çetin Öner hayatını kaybetti.

p>

Çerkesleri ve kültürlerini tanıtan Dağlara Yazılıdır romanıyla herkesin beğenisini kazanan Çetin Öner, Şu Bizim Çerkesler kitabıyla Çerkes halkının kültür elçisi olduğunu kanıtlamıştır. Çetin Öner kitabını şöyle tanıtır:

p>

"Kafkas kökenli bir insan olmama karşın, olabildiğince nesnel olmaya çalışsam da, dünyanın dört bir yanına dağılmış Şu Bizim Çerkesler için salt bir ağıt değil, bir övgü olacaktır anlatacaklarım. Çünkü onlar buna değer. Çünkü her halk övgüye değer özellikler taşır. Tarihinden, kültüründen, geçmişinden gelen övünç kaynağı, övünç belgeleri olabilecek olaylar yaşamıştır her halk. Kafkasyalılar bunların üstüne bir de acıyı, kıyımı, sürgünleri yaşamışladır. Anayurtlarından kopartılmışlar, dünyanın dört bir yanına dağıtılmışlardır. 'Dağılmış Ekmek'lerine sahip çıkıp varlıklarını sürdürebilmek için kıyımları, kıtlıkları, ölümleri göze almışlardır. Tıpkı Yahudiler, Afrikalılar, Ermeniler, İrlandalılar, Filistinliler gibi. İşte tüm bu nedenlerle ben Kafkasyalıları 'gömmeye değil, övmeye' çalışacağım. Dünyanın merkezinin Kafkasya ve Kafkasyalılar olduğunu söyleyip Nasrettin Hoca gibi: 'İnanmıyorsanız araştırın, öğrenin, tanıyın, tanışın,' diyeceğim."

p>

Çetin Öner'in şiirleri, hümanizmin, tüm kültürlere ve özellikle kendi kültürüne sevginin, bilgeliğin ve estetiğin örnekleridir. Şiirlerinde anadil sevgisini ondan daha iyi anlatan yoktur. Anadil şiirinde tüm insalığa seslenir:

"Bağışla beni Baba,
Bağışla, Anayurdum!
Adıge gibi yaşamıyorum ama,
Artık, Adıgece düşünüyorum.

Anadilimi örtün üstüme,
Anadilimi örtün!
Çıplağım,
Üşüyorum."

Artık Adıgece çıplak, artık Adıgece üşüyor... Fakat Ğogull Çetin Öner Çerkes halkının ve kültürlerin yok olmasından kaygı duyan tüm insanların kalbinde sonsuze dek yaşayacak...

Unutmayacağız...


Ğogull Çetin Öner 1943 yılında Kayseri’nin Sarız ilçesinde doğdu. Kabardey kökenli olan Öner, Adıgelerin Ğogull ailesine mensuptur. Çocukluğu Binboğa eteklerinde ve Çukurova’da geçen Öner, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Banka İşletmesi Bölümü'nden mezun olduktan sonra, 1963 yılında Ankara Sanat Tiyatrosu'na girdi. Burada, 40'tan fazla oyunda görev aldı. 3 yıl boyunca Tiyatro İşçileri Sendikası (TİSEN) Ankara Şube Başkanlığı görevinde bulundu. 1972-1973 yılları arasında Milliyet Gazetesi'nin Sanat Dergisi Ankara Temsilciliği'ni yürüttü. Olay ve Barış gazetelerinde tiyatro eleştirileri yazdı.

1973 yılında Ankara Sanat Tiyatrosu'nda (AST) sanat yönetmenliği görevinden ayrılarak, TRT'de prodüktör olarak göreve başladı. TRT'nin ilk yerli televizyon dizisi olan, Aziz Nesin'in yazdığı "Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz"ı yönetti. Birçok televizyon oyununda oynadı.

1981 yılında Radyo TV Muhabirleri Derneği’nce Yılın TV yıldızı, 1982 yılında Çağdaş Gazeteciler Derneği tarafından Yılın Yayıncısı seçildi.

1972 yılında Yeni A dergisinde ilk öyküsü Keklik, 1975’de ilk kitabı Gülibik yayınlandı. Kitap 1978 yılında Almanca’ya çevrilerek bu ülkede değişik yayınevlerince 5 kez basıldı. Gülibik öyküsü ZDF-TRT ilk ortak yapımı olarak filme çekildi. Kitap, Almanca konuşulan tüm ülkelerde okuma kitabı olarak okullara tavsiye edildi.

2006-2007 döneminde Kafkas Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu'nda görev aldı.

Çetin Öner'in Şu Bizim Çerkesler, Dağlara Yazılıdır, Gülibik, Dünyanın Bütün Kedileri, Mavi Kuşu Gören Var mı?, Kargalar Kara Değildi, Kömürcü Çocuk, Portakal, Piyango, Kalem, Karakar, Keloğlan isimli şiir, roman ve deneme türü kitaplarının yanısıra çok sayıda şiiri yayınlanmıştır.
 


Değerli büyüğümüz Ğogull Çetin Öner'İn cenazesi 15 Eylül 2016 Perşembe günü ikindi namazını müteakip Karşıyaka Mezarlığına defnedilecektir.


nan



Kaffed

Share