Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) Genel Başkanı Yaşar Aslankaya, Türkiye-Rusya arasındaki gerginliğin en kısa sürede yumuşamasını ve ilişkilerin eski haline dönmesini dilediklerini söyledi. Aslankaya, "İnsan hayatını önceleyen bir anlayışla meseleye yaklaşıp çözülsün istiyoruz. En kısa zamanda düzelir diye umut ediyorum" dedi.
KAFFED Genel Başkanı Aslankaya ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri geçtiğimiz günlerde Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey G. Karlov ile görüştü. Görüşmede KAFFED üyeleri uçak krizinin ardından özellikle Çerkeslerin yaşadığı olumsuz gelişmelerden duydukları üzüntüyü dile getirdi. 1 Ocak 2016 tarihinde yeniden başlayacağı ifade edilen vize uygulamasının da ele alındığı görüşmede,, Abhazya'ya ulaşım konusunda kriz sonrası artan sıkıntılar ve Dünya Abhaz- Abazin Kongresinin iptali ile ilgili endişeler de KAFFED üyelerince Büyükelçi Karlov'a aktarıldı.
ÇERKESLERİN SIKINTILARI RUSYA'YA İLETİLDİ
p>
KAFFED Genel Başkanı Yaşar Aslankaya görüşmeyi ve Türkiye-Rusya ilişkilerini Sputnik'e değerlendirdi. Rusya ile Türkiye arasında önemli stratejik ilişkiler olduğunu vurgulayan Aslankaya, ticari, turistik, ekonomik ve insani boyutu olduğunu söyledi. Çerkeslerin anavatanının Rusya sınırları içerisinde olduğunu ifade eden Aslankaya şöyle konuştu:
"Bizim geriye dönmüş soydaşlarımız var orada, ticaret yapan soydaşlarımız var, öğrencilerimiz var ciddi sayıda, 300'ün üzerinde Rusya Federasyonu sınırları içerisindeki cumhuriyetlerde eğitim gören öğrencilerimiz var. Bu krizden dolayı buradaki soydaşlarımız olumsuz etkilenmesin istediğimiz için mevcut durum konusunda bilgi alışverişi yapmak için ziyaret ettik Sayın Büyükelçi'yi. Buradaki hassasiyetlerimizi ve kaygılarımız ilettik. Kendileri de durumun farkında zaten. Bizim o bölgelerdeki cumhuriyetlerimiz ve insanlarımızla ilgili durumun farkında. Ama ülkeler bazen politik siyasi birtakım manevralar yapıyorlar. Bu sırada da tabiri caizse kaba olacak belki ama yaşın yanında kuru da yanıyor diye bir şeyler söylerler ya. Türkiye ile Rusya arasındaki gerginlikten dolayı öğrencilerimiz ve oradaki soydaşlarımız ciddi sıkıntılar çekiyorlar, gidiş gelişlerde. Ticaret yapanların gemileri durduruldu, gümrük kapılarında bekletiliyor. Bu konularla ilgili, bir an önce aklıselimle bu meselelerin çözülmesi gerektiğine yönelik bilgi alışverişinde bulunduk."
Rusya Büyükelçisi Andrey G. Karlov'un kendilerine çok olumlu yaklaştığını kaydeden Aslankaya, Büyükelçi'nin de, "Bundan en çok sıkıntı çekecek olan Çerkesler olduğunun farkındayız ama maalesef bu bir ülke politikası, mevcut teamüllerin dışında kişisel gelişen olumsuzluklar olursa elimizden geldiğince yardımcı oluruz. Üzgünüz, böyle olsun bizde istemezdik ama maalesef uçak krizinden sonra bu ilişkiler bu denli gerilmiş durumda" dediğini aktardı. Görüşmelerinde Rusya Büyükelçisi'nin Türkiye'nin Rusya için önemli bir ülke olduğunu ifade ettiğini kaydeden Aslankaya, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ama uçaklarının düşürülmesinden dolayı üzgünler. Üstüne üstelik bir de pilotun öldürülmüş olması da bardağı taşıran son damla gibi nitelendiriyor. Kendilerince haklılar tabii. Dolayısıyla bu refleksle de birtakım önlemler alınıyor. Büyükelçi, 'Bu önlemler alınırken de Türkiye vatandaşı olan ama bizim sınırlarımız içinde yaşayan sizin soydaşlarınız da biraz sıkıntı çekiyor olabilirler ama hassasiyet göstereceğiz, dikkat edeceğiz, durumun zaten farkındayız biz. Özellikle öğrencilerimizle ilgili bir tasarrufumuz da yok. Mevcut yasalar, kanunlar, teamüller işliyor, devam ediyor. Bunun dışında kişisel olumsuz bir şey gelişirse müdahale eder elimizden geldiğince düzeltmeye çalışırız' dedi. "
‘DİPLOMASİYLE DÜZELMELİ'
p>KAFFED Genel Başkanı Yaşar Aslankaya, iki ülke arasındaki bu gerginliğin en kısa sürede yumuşamasını ve eski haline dönmesini dilediklerini söyledi. Aslankaya, "Çünkü ekonomik olarak çok önemli ilişkilerimiz var. Rusya için de öyle Türkiye için de öyle. Zaten her türlü insan kaybına bizim tahammülüz yok, biliyorsunuz yıllarca savaşların içinde kalmış ve milyonlarca insan kaybetmiş bir halk olarak, insan ölümleri bizi son derece olumsuz etkiliyor. Her ne olursa olsun hangi koşulda olursa olsun kimsenin hayatına kastedilmemeli. İşler diplomatik ilişkilerle konuşarak aklıselimin hayata geçirilerek düzelmesi gereken konular diye düşünüyoruz" diye konuştu.
‘İNSANI ÖNCELEYEN YAKLAŞIMLA ÇÖZÜLSÜN İSTİYORUZ'
p>Türkiye-Rusya ilişkilerindeki bu krizin aşılması gerektiğini ve aşılabileceğini de vurgulayan Aslankaya, "Türk tarafı da kendince birtakım haklı argümanları ortaya koyuyor, diğer tarafta da tabii. Burada aslında haklı haksızdan ziyade bir meselenin her iki ülke ve halklar arasında uzun vadeli birtakım sıkıntılara sebep olmadan konuşarak, diyalogla çözülmesi en doğru olanı. Şu anda da zaten bu konuda da bir eğilim var. Gerginlik biraz yumuşamış azalmış gibi. Türkiye'nin Rusya'ya çok ihtiyacı var, Rusya'nın da Türkiye'ye çok ihtiyacı var. Biz hem insani hem ekonomik olarak birbirimize tarihten beri gelecekte de muhtaç iki ülkeyiz. Dolayısıyla ülke politikaları falan bunları anlıyorum ama sonuçta insanı önceleyen, insan hayatını önceleyen bir anlayışla meseleye yaklaşıp çözülsün istiyoruz. Benim umudum da bu yönde. En kısa zamanda düzelir diye umut ediyorum" diye konuştu.
‘BENZER SIKINTILAR TÜRKİYE'DE DE VAR BAKAN İLE PAYLAŞACAĞIZ'
p>Aslankaya, konuyla ilgili başka girişimlerinin de olacağını bu çerçevede Dışişleri Bakanlığı'ndan da randevu talep ettiklerini söyledi. Aslankaya, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun programının çok yoğun olduğunu ancak en kısa zamanda kendileriyle görüşmesini umut ettiklerini söyledi. Aslankaya, şunları söyledi:
"Aynı şekilde Türkiye tarafındaki kaygılarımızı da Sayın Bakan ile paylaşacağız. Karşılıklı önlemler alınıyor biliyorsunuz, vize uygulamasından tutun da giriş-çıkış, ticari ilişkiler. Dönmüş orada yaşayan hem Türk vatandaşı hem Rusya Federasyonu vatandaşı olup ticaret yapan soydaşlarımız var. Onlar Türkiye'den ciddi miktarda ürün götürüyorlar. Gümrüklerde kapılarda çok sıkıntı çekiyorlar. Aynı minvalde Türkiye tarafıyla da yetkililerle de bu sıkıntıların bir an evvel giderilmesine yönelik görüşeceğiz. Türkiye tarafından da sıkıntı var tabii. Aynı şekilde bu dış politika, diplomasi ilişkileri maalesef birbirine benzer tavırlarla yürüyor. Aynı şekilde burada da sıkıntılarımız var. Onları da Sayın Bakan'la paylaşacağız."
Kaynak: Sputnik News
p>nan
Kaffed