[Uzunyaylahaber] Türkiye Çerkeslerinin en geniş örgütlenmesi olan Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) 7. Genel Kurulu düzenlendi. Değişik illerden gelen dernek temsilcileri Ankara’da TES-İŞ Sendikası Konferans Salonu’nda bir araya geldi. Genel Kurul’a CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, AK Parti Ankara Milletvekili Murat Alparslan, HDP sözcüsü Ayhan Bilgen ile yurt dışından Çerkes dernek temsilcileri katıldı. Genel Kurul’da ile Türkiye ve Rusya arasında yaşanan uçak krizinin bir an önce çözülmesi gerektiğine dikkat çekilirken önümüzdeki süreçte TBMM’de görüşülmesi dile getirilen ‘yeni anayasa’ yapılmasının gerekliliği üzerinde duruldu. KAFFED Başkanı Yaşar Arslankaya, Türkiye ve Rusya arasındaki uçak krizinin iki ülke arasındaki ilişkileri zedelediğini bundan Çerkeslerin de olumsuz etkilendiğini vurgulayarak, krizin ise bir an önce çözülmesi gerektiğinin önemine değindi. Arslankaya, temel hak ve özgürlüklere dayanan, evrensel normlara uygun, sivil, çağdaş bir anayasanın yapılması gerektiğinin altını çizdi.
HERKES SAĞDUYULU OLMALI
Türkiye ile Rusya arasındaki gerginlik ile ilgili konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, “Son günlerdeki gelişmelerle ilgili olarak başta siyasetçiler olmak üzere herkes sağduyulu olmalı. Aklı selim olunmalı, hiç kimsenin çıkışlarının arkasında getireceği tahribatı hesaplamadan bu çıkışları yapmaması gerekir. Rusya Federasyonu ile çok yönlü ilişkilerimiz var. Ticari, kültürel, son dönemlerde Kafkas cumhuriyetleriyle olan ilişkiler, kültürel bağlamda iki toplum arasında kurulan ilişkiler, bütün bunların zarar göreceği bir süreci engellemek hepimizin görevi” dedi.
Türkiye’nin demokratik, sivil, özgürlükçü, tek kişi vesayetinden arınmış bir çağdaş anayasaya ihtiyacı olduğunu aktaran Koç, “Anayasa’da Türkiye Cumhuriyeti’nde bulunan hepimiz eşit haklara sahip, eşit hukuku paylaşan, eşit birer cumhuriyet vatandaşı olarak tarif edileceğimiz şekilde değerlendirilmek istiyoruz. Böyle bir sürecin gerçekleşmesi için samimiyet gerekiyor. Tek kişinin her şeye rehber olması, herşeyi kendi vesayeti etrafında tarif edeceği kurumlar olmaktan çıkartması gerekiyor. Hedefimde kimse yok. Umarım böyle bir süreç Türkiye’de daha sağlıklı bir toplum yapısı oluşturmasını, birlikte yaşamayı özendiren, kardeşliği pekiştiren bir süreci oluşturur” diye konuştu.
DOSTANE ÇÖZÜM EN KISA ZAMANDA GERÇEKLEŞMELİ
Rusya ile Türkiye arasındaki gerginliğe değinen AK Parti Ankara Milletvekili Murat Alparslan, “Bugün bir takım sıkıntıların yaşandığı Rusya ile olan ilişkilerde dostane çözümlerin bulunması arzularken, vatanın, sınırın, hududun, istiklalin ne olduğunu en iyi bilen halklardan biriyiz. İsteğimiz çok eski tarihlere dayanan ilişkilerimizin dostane bir şekilde çözümün en kısa zamanda gerçekleşmesidir” şeklinde konuştu.
Temel hak ve özgürlüklerin daha fazla elde edilmesi, korunması amacıyla sivil, özgürlükçü, eşit yurttaşlığa dayanan bir anayasa yapılması gerektiğine vurgu yapan Alparslan şunları söyledi: “Yeni bir sivil anayasanın gerekliliği konusunda bir irade ortaya kondu, maalesef 1982 yılından bu yana olumlu bir adım atılamadı. 26. dönemde inşallah geçmişteki kaybettiğimiz yılları da telafi edecek şekilde bize yakışır, sivil, özgürlükçü, eşit yurttaşlığa dayanan anayasa metninin hazırlanmasına imkan sağlanır. İnşallah bu yeni anayasa içinde de Çerkeslerin bireysel, toplumsal, sosyal haklarının daha garanti altına alındığı bir metin olarak karşımıza çıkar. Bugün yeni anayasa tartışmalarının, geçmişte pek çok vesayeti, millet iradesine konulan ipoteği bir bir kaldırmak amacıyla AK Parti iktidarının yapmaya çalıştığı yeni anayasada olumlu adım atılması beklenirken, bunu sadece bir insanın vesayetinin kuvvetlendirilmesine indirgenerek bu olumlu adımın baştan engellenmeye çalışılması çok olumlu olmaz.”
BİZ SAVAŞ İSTEMİYORUZ
CHP Sakarya Milletvekili Engin Koç konuşmasında özetle şöyle konuştu: “Çerkesler 150 yıl önce sürüldükleri vatanlarına kendi akrabalarına giderken Rusya toprakları üzerinden değil, hava ve deniz yoluyla ulaşmak istiyorlar. Bundan daha meşru bir hak yok. Bu hakkı önümüzdeki dönemde TBMM’ye bir kanun olarak teklif edeceğim, bütün arkadaşlarımdan desteklemelerini rica ediyorum. Kardeşlerimize direk olarak ulaşmak istiyoruz. Abhazya Devlet Üniversitesi’nde okuyan kardeşlerimizin denklik hakkını istiyoruz. Oradaki aldıkları diplomalarının Türkiye tarafından tanınmasını, her yerde o diplomanın geçerli olmasını istiyoruz. TBMM’ye bu konuyu da sunacağım. Biz bütün yüreğimizi açarak bütün insanları kucaklamak istiyoruz. Gürcistan ile hiçbir problemimiz yok. Bizim için savaş bitmiştir, biz barış istiyoruz. Gürcistan ile de barış içinde yaşamak istiyoruz Rusya ile de barış içinde yaşamak istiyoruz. Bizim için savaş yok, biz tek bir şey istemiştik hakkımız olan bağımsızlığı istemiştik. Tüm dünyaya özgürlüğümüz için haykırıyoruz. Tüm halkların, kardeşlik içinde, insanca ve onurlu yaşamaları için haykırıyoruz.”
{gallery}/haber/federasyon/2015/u_haber{/gallery}
nan
Kaffed