21 Mayıs…Unutmamak ve Unutturmamak İçin Toplandık

Kafkas Dernekleri Federasyonu tarafından her yıl düzenlenen “21 Mayıs Çerkes Soykırım ve Sürgünü Anma Etkinliği” bu yıl 16 Mayıs Cumartesi günü, Kefken-Karaağaç ve Babalı köylerinde gerçekleştirildi.

Anma etkinliğine; Kaffed’e bağlı derneklerin yönetici ve üyeleri, Birleşik Kafkas Dernekleri Federasyonu (Birkaffed) yönetici ve üyeleri, toplumsal sorunlarımız için faaliyet gösteren çeşitli gruplar, Suriyeli kardeşlerimiz, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen binlerce Abhaz, Adıge, Çeçen, Oset ile birlikte halkımızın sorunlarına duyarlı dostlar katıldı.  

Anma programı Karaağaç Köyü Mezarlığı Sürgün Anıtı'nda başladı. Kaffed Genel Başkanı Y. Aslankaya yaptığı konuşmada, yüz yıl süren Rus-Kafkas savaşlarında ve sürgün yollarında yaşamını kaybeden atalarımızı rahmetle andıklarını belirterek Karaağaç mezarlıklarının gün yüzüne çıkartılması sürecini anlattı ve, “…bu mekanların atalarımızın verdikleri yaşam  mücadelesinin anlam ve önemine uygun olarak yeniden düzenlenmesi, tarihimize saygımızın bir gereğidir. Karaağç ve Babalı, Çanakkale Şehitliği ve Gelibolu gibi tüm dünya tarafından tanınmalıdır” dedi.

p>

Karaağaç Köy Muhtarı Mekmet Elmacı, CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ve Birkaffed Genel Başkanı Ata Katı birer konuşma yaptılar. Abhazya Cumhuriyetinden gelen Dünya Abhaz-Abazin Birliği Genel Sekreteri Genadi Alamia yaptığı konuşmada; Abhaz- Adıge dayanışmasının ve kardeşliğinin önemini vurgulayarak varolan dayanışmayı baltalamaya çalışanlar ile kardeşleri ayrıştırmaya soyunanlar olduğunu söyledi . Adıge tarihçi, şair, yazar, etnograf Nole Zaur’un Abhaz Adıge kardeşliği üzerine sözleriniden bir alıntı yaparak, “… Biz Abhaz ve Adıgeler, kökleri aynı olan iki ağaç gibiyiz, öz kardeşler olarak birlikte olmadan bu dünya üzerinde varolmamız mümkün değildir.” dedi.

p>

Mezarlık programında ayrıca Kur’an-ı Kerim okundu ve Ekrem Akbaş tarafından Abazaca, Yusuf Vurdem tarafından Adıgece dualar edildi, temenniler dile getirildi.

Karaağaç köyündeki programdan sonra Babalı sahilinde toplanan yaklaşık 10 000 kişi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve  Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü’nün de katılımıyla, ellerde bayrak, döviz ve karanfillerle kortej halinde yürüdü. Kortej sahilde yerini aldıktan sonra Kocaeli Belediye Başkanı İ. Karaosmanoğlu ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı F. Işık birer konuşma yaptı. Değerli büyüklerimiz Doğan Özden Adıgece ve Ekrem Akbaş da Abazaca günün anlamını belirten konuşma yaparak temennilerde bulundular. Bu konuşmalar sonrasında denize çelenk ile sahile karanfiller bırakıldı.

Kaffed Genel Başkanı Y. Aslankaya yaptığı konuşmada; Halkımızın dağılmışlığının, dilimizin ve kültürümüzün yok olmanın eşiğinie gelmesinin temel nedeninin  uğradığımız soykırım ve sürgün olduğunu belirterek, Rus Çarlığının ve Osmanlı İmparatorluğu’nun mirasçıları olan Rusya ve Türkiye’nin tarihleriyle yüzleşerek Çerkes Soykırım ve Sürgününü tanımaları ve uğradığımız haksızlıkların telafi edilmesi yolunda birlikte çalışmaları gerektiğini söyledi.  Ancak Rusya ve Türkiye yönetimlerinin sorunlarımıza karşı duyarsız kaldığını da vurguladı. Konuşmasına toplumuzun içinde bulunduğu örgütsel dağınıklığa değinen Aslankaya; “…Dışarıdan bakanların hayretle izlediği hakaret ve nefret dolu söylemler halkımızın varoluş mücadelesine hiçbir katkı sunamaz. Halkımızın sorunlarına duyarlı olduğunu iddia eden tüm kişi ve kurumları itidalli davranmaya davet ediyorum” dedi. Dünyanın dört bir yanına savrulmuş olmasına rağmen halkımızın hala bir bütün olduğunu belirten Aslankaya, “…Bu akşam burada yakılacak NART ateşinin külleri sönmeden, 21 Mayısta anavatandaki kardeşlerimizle buluşacağız. Bu 151 yıllık diaspora tarihinde bir ilk olacak” dedi ve Adıgece yaptığı özet ve temenniler ile konuşmasını tamamladı.

p>

Daha sonra değerli büyüğümüz İlhan Aydemir tarafından Adıgece dua edildi. Sayın Mesut Zorlu tarafından sunumu yapılan ve anavatandaki savaşın sonrasında atalarımızın sürgüne gönderilmesi ile bu topraklara ulaşabilenlerin NART ateşini yakmasının görseller ile anlatıldığı programa geçildi. Program süresince sürgün ve soykırım yolları ile bu topraklarda atalarımızın çektiği acılar, dev ekrandaki görseller eşliğinde ve  bölümler halinde dile getirildi. Halkımızın varoluş mücadelesindeki kararlılığı vurgulandı. Değerli sanatçılarımız Havva Karadaş, Rahşan Erdoğan Yılmaz tarafından ağıtlar söylendi, Doğan Özden tarafından şiir okundu.

NART ateşi yakıldıktan sonra mezar taşı nöbetine geçildi. Mezar taşı nöbeti sonrasında 1000 adet  meşale yakıldı. Meşaleli yürüyüş sonrasında yanar haldeki meşaleler sahile dikildi.

21 Mayıs Çerkes Soykırım ve Sürgün Anma Etkinliği, gençlerin sabaha kadar süren NART Ateşi Nöbeti ile tamamlandı.

{gallery}/haber/federasyon/2015/kefken 2015{/gallery} 


nan



Kaffed

Share