Kafkasya’ya Otobüs Seferleri Başlıyor

Çok yakında başlayacak olan Kuzey Kafkasya'ya otobüs seferleri hakkında yapılan söyleşiyi sizler ile paylaşıyoruz.

 

1-İyi günler. Bize firmanız hakkında bilgi verebilir misiniz. Hangi yıl kuruldu, bugüne dek hizmet sunduğu hatlar, firma merkezi, turizm-ulaşım anlamında gerek Türkiye’den gerekse güzergah boyunca gidilen ülkelerden resmi anlamda izinler mevcut mu, bize bilgi verebilir misiniz?

p>

İyi günler. Öncelikle  bize bu fırsatı vermiş olduğunuz için firmam adına sizlere teşekkür ederim.Biz 1997 senesinde Trabzon  merkezli olarak kurulan bir ltd.şti.yiz.taşımacılık sektörüne önceleri Trabzon –Azerbaycan hattında taşımacılık yaparak 3 araçla  başladık. Daha sonraları bünyemizdeki araç sayısını 37’ye çıkarıp firmanın merkezini İstanbul’a taşıyarak İst-Bakü arası taşımacılığa devam ettik. Bu süreçte Samsun, Ankara, Bursa, Artvin, Rize, Trabzon-2 gibi şubelerimizi açarak büyümemizi sürdürdük. Yurt dışında halen AZERBAYCAN- İRAN-GÜRCİSTAN-BULGARİSTAN’a  mekik ve arızı seferler düzenleyerek bu ülkelerdeki çözüm ortaklarımızla faaliyetlerimiz B1ve B-2 taşımacılık belgeleri kapsamında devam etmektedir. Şuan itibarı ile firmamızın İnterbus uluslararası anlaşma dahilinde olan tüm ülkelere ve Türkiye ile interbus anlaşması olmayan RUSYA-GÜRCİSTAN ve İRAN gibi ülkere ait ikili izin belgelerini de almış bulunmaktayız.

 

2-Daha önce sefer düzenlediğiniz hatlara Kafkasya’yı da eklemek nereden aklınıza geldi. Sizi buna iten temel sebepler nelerdir ve bu açmayı düşündüğünüz hat hakkında ileriye dönük talep konusunda beklentileriniz nelerdir?

p>

Bizim bu coğrafyaya hizmet götürme sevdamızı bilen Kafkasya’da ikamet eden  çözüm ortaklarımızdan biri bize böyle bir teklif getirince neden olmasın dedik ve gerekli izinleri almak için girişimlere ve alt yapı çalışmalarına başladık. Çünkü biliyorduk ki Türkiye’den Kuzey Kafkasya’ya karayolu ile toplu ulaşım yok ve binlerce insan bu konuda muzdarip. Bu muzdariplik uçakların pahalı oluşu, direkt uçuşların olmaması ve göndermek istedikleri en küçük bir zarfın bile ulaştırılamaması gibi nedenlerle sıralanabilir. Bizde bu olumsuzlukları bir nebze olsun giderebilmek, bölgeye giren ilk firma olmak, prestij kazanmak ve şirket olarak yıllık kar marjımızı yükseltmek için bu yola çıktık.

 

3- Düzenleyeceğiniz seferler hakkında bilgi almak istiyoruz. Öncelikle seferler hangi merkezlerden düzenlenecek? Otobüslerin hareket edeceği günleri, saatleri ve hareket merkezleri ile birlikte güzergâh boyunca hangi illerden geçecek, yolcu alacak? İstanbul ve Kayseri’den kalkacak olan otobüslerin kaç saatte orada olması planlanmakta ve ücretler ne kadardır?

p>

 Düzenleyeceğimiz seferler hakkında kısaca şöyle bilgi vermek istiyorum, seferlerimiz şuan ilk etapta İSTANBUL ve KAYSERİ merkez kalkışlı olacak ve talepler doğrultusunda bu seferlerin sayısını artırmak hedeflerimiz arasındadır.

İSTANBUL MERKEZLİ ARACIMIZ;

Haftanın her Çarşamba günü saat 16:00 da İstanbul Aksaray yazıhanemizden kalkıp İzmit-Sakarya-Bolu-üzerinden geçip Ankara dan 23:00’da hareket edecektir. Aracımız Çorum-Samsun-Ordu-Trabzon-Rize güzergâhını takip ederek Sarp sınır kapısından Gürcistan’a giriş yapacaktır. Buradan yaklaşık 500 km.lik bir seyahat sonrası LARS sınır kapısına varıyor. Buradan da 120 km Nalçik. Totalde 1970 km yol yapacak ve bu yolu 26-27 saatte kat etmeyi planlıyoruz. Nalçik’ten yaklaşık 400 km sonra Maykop’a varıyor ki bu mesafeyi de 6 saat te kat etmeyi planlıyoruz. Yolculuğun toplam km si Maykop için 2370 km. Sürenin ise en fazla 32-33 saat olması planlanmakta.

Bilet Fiyatlarımızda şöyledir:

İstanbul-Viladikafkaz =  80 usd

İstanbul-Nalçık           =100 usd

İstanbul-Maykop       =125 usd

Kayseri-Viladikafkaz  = 80usd

Kayseri-Nalçık            =100 usd

Kayseri-Maykop        =125usd        olarak belirlenmiştir.

 

KAYSERİ MERKEZLİ ARACIMIZ;

Haftanın her Çarşamba günü saat 20:00 de Kayseri den kalkıp Sivas-Erzincan-Gümüşhane-Trabzon-Rize güzergahını takip ederek Sarp sınır kapısından Gürcistan’a giriş yapacaktır. Buradan yaklaşık 500 km.’lik bir seyahat sonrası LARS sınır kapısına varıyoruz. Buradan 120 km. sonra Nalçik. Totalde 1850 km yol yapacak ve bu yolu 24-25 saatte kat etmeyi planlıyoruz. Nalçik’ten yaklaşık 400 km sonra Maykop’a varıyor ki bu mesafeyi de 6 saat te kat etmeyi planlıyoruz. Yolculuğun toplam km si Maykop için 2250 km. lik mesafenin de en fazla 31-32 saat sürmesi planlanmakta.

Araçlarımızın dönüşleri hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum;

Araçlarımız şuan haftanın her cumartesi günü Maykop ve Nalçik merkezli kalkacaklardır.

Maykop merkezli kalkacak olan aracımız Cumartesi sabahları 09:00’da Maykop’taki ofisimizin önünden hareket edecektir. Bu araç talepler doğrultusunda Çerkesk’e de uğrayacaktır.

Nalçik merkezli kalkacak olan aracımız yine her Cumartesi günü 15:00 da Nalçik’teki ofisimizin önünden kalkacaktır.

 

5- Seferlerde hangi otobüs modelleri kullanılacak ve otobüsler kaçar kişilik?

p>

Seferler için filomuzda bulunan Mercedes-benz marka travego 17 model 54 koltuk kapasiteli araçlar ile  Neoplan marka  rahat hat sloganıyla çalışan 2+1 koltuk düzenli vip otobüs modelli araçlarımız ve yine 50 kişilik temsa marka safir2 model uzun yol araçlarımızla hizmet vermeyi amaçlıyoruz.

 

6- İstanbul ve Kayseri’den hareket edecek olan otobüslerin mola vereceği belli yerler var mı? Bu yerler ve süreleri hakkında bilgi alabilir miyiz?

p>

İstanbul ve Kayseri çıkışlı araçlarımız normal güzergâhında mola verilecek yerler belirlenmiş olup araçlarımız buralarda 30 dakika konaklayıp konuklarımızın rahat etmeleri sağlanacaktır.

İstanbul’dan çıkan aracımız Bolu Kaynaşlı Akabe tesislerinde 15dk ihtiyaç, Sungurlu Ocaklı tesislerinde 30 dk yemek, Samsun Ruşen tesislerinde 15 dk  ihtiyaç, Giresun Çavuşlu’da 30dk kahvaltı, Gürcistan Zestafon’da Socar petrol tesislerinde 30 dk yemek ve son olarak ViladiKafkaz’da 15 dk ihtiyaç molaları verecektir.

Kayseri’den çıkan araçlarımız ise Refahiye Esadaş tesislerinde 30 dk. yemek, Gümüşhane Zigana dağ tesislerinde 15 dk ihtiyaç, Hopa Kemalpaşa Ecevit tesislerinde 30 dk kahvaltı, Gürcistan Zestafon’da Socar petrol tesislerinde 30 dk yemek ve son olarak Viladi Kafkaz’da 15 dk ihtiyaç molaları verecektir.

 

7- Otobüslerin güzergahı boyunca yer alacan yerleşim bölgelerinde otobüse binmek isteyenlerin başvuracağı bilet noktaları var mı? Yoksa vermiş olduğunuz iletişim bilgileri ile bilet almak için sizlere birebir ulaşmalarımı gerekecek? Eğer illerde bilet satış noktaları mevcut ise bu bilgileri rica edebilir miyiz?

p>

Güzergah boyunda bizlere ulaşan konuklarımız en yakın terminallerimize yönlendirilip oradan alınacaklardır. Terminallerimizin olmadığı yerlerde belli noktalardan araçlarımıza binebileceklerdir.

 

8- Malumunuz üzere Kafkasya’da ikamet eden yakınlarımız var. Bu seferler ile onlara kargo niteliğinde eşya, malzeme vb. gönderme imkânımız olabilir mi? Eğer böyle bir imkân olacak ise şartları neler (bu eşyalar için verilmesi gereken belge – gümrük anlamında)? Ücretlendirilme nasıl olacak?Kargo vermek isteyenler kimler ile irtibat kurmalı?

p>

Kuzey Kafkasya’ya kargo ile ilgili alt yapı çalışmalarımız tamamlanmış olup kargo niteliği taşıyan eşyalar için İstanbul merkez yazıhanemiz bu konuda hizmet ve detaylı bilgi verecektir. Kargo niteliği taşımayan eşyalar otobüslerimizle gönderilecektir.

 

9- Günümüz şehirlerarası yolculuklarda otobüslerde çeşitli ikramlarda sunulmaktadır. Otobüslerinizde yolculuk boyunca bu anlamda ikramlar var mıdır?

p>

Araçlarımız açık büfe olup ikramlarımız araç içi 26 çeşit 1.kalite markalardan oluşan tatlı-tuzlu bisküvi, kek, sıcak-soğuk içeceklerden oluşmaktadır. Ayrıca sabah kahvaltısı ve her mola sonrası mevsim meyvesi de şirketimizin konuklarına küçük bir ikramı olacaktır.

 

10- Bugüne dek karayolu ile Kafkasya’ya giden sayısı az olduğu için insanların aklına ilk etapta güvenlik konusunda da şüpheler, sorular gelecektir. Araçların modelleri ve bu araçların rutin bakımları vs. konularında bilgi verir misiniz? Bu uzun yolculuk esnasında araçlarda kaç adet kaptan şoförünüz ve hostesiniz bulunacak?

p>

Araçlarımızın periyodik bakımları yetkili servislerde muntazam yapılmakta olup araçlarımızda 2 kaptan şöför,1 kaptan yardımcısı(muavin )ve 1 servis memuru(host veya hostes )olmak üzere 4 kişiden oluşan bir ekiple hizmet vermeyi amaçlıyoruz.

 

11- Gene güvenlik açısından akla gelecek diğer bir konuda Türkiye – Gürcistan – Rusya Federasyonu sınırlarına girer ve çıkar iken gümrüklerde bir sorun ile karşılaşılıp karşılaşılmayacağıdır? Gümrük noktalarında sıra beklemek ile birlikte karşılaşılacaktutumlar, uygulamalar hakkında bir ön çalışmanız oldu mu? Türkiye, Gürcistan, Rus yetkilileri tarafından zorluklar, bireysel uygulamalar yani değim yerinde ise işi yokuşa sürmek anlamında uygulamalar ile insanlar karşılaşacak mı?

p>

Biz bu konuda mağduriyet yaşamamamız için yasal izinleri aldıktan sonra 3 defa deneme seferleri düzenledik. Bu deneme seferlerinde karşılaşabileceğimiz olası problemleri yerinde yaşayıp önlemlerimizi aldık. Ayrıca Rus gümrüğünde gümrük işlemlerimizi hızlandıracak Rusça ve Türkçe bilen bir şirket elemanı koymuş bulunmaktayız. Dolayısıyla konuklarımıza sorunsuz bir yolculuk sunmayı amaçlıyoruz.

 

12- Araçlarda yolculuğa çıkanlar ile birlikte araçta bulunan eşyalarımız sigortalımıdır? Allah korusun bir kazanın vuku bulması ile birlikte yaralananlar, hayatlarını kaybedecek olanlar ile ilgili bir güvence mevcut mudur, hangi uygulamalar uygulanacaktır?

p>

Araçlarımız ve yolcularımız Uluslararası taşımacılık kanunlarına göre yurtiçi ve uluslararasında geçerli

a) taşımacılık sigortası –

b)ferdi koltuk kaza sigortası-

c)mali sorumluluk sigortası

d)Rusya topraklarında rusya taşımacılık kanununa göre zorunlu olan ve sadece Rusya federasyonunda geçerli yolcu sigortası olmak üzere 4 adet sigorta ile koruma altına alınmıştır.

 

13- Araçlar her ne kadar bakımı yapılmış olsa da, modelleri yeni olsa da halk tabiri ile diyecek olur isek nihayetinde kul yapısıdır. Allah göstermesin ama güzergâh boyunca araç arızalanır ise araçları onarabileceğiniz anlaşmalı servis noktaları, yedek araç temini gibi durumlar var mıdır? Türkiye içinde bu sıkıntılar bir nebze halledilebilir ama gerek Gürcüstan’da gerekse Rusya ‘da araçlara teknik servis sağlıyor musunuz, sağlayabilecek misiniz? Yolda arızalanan araç ile insanlar mağdur olmamaları ne gibi yollardan sağlanabilecektir? 

p>

Bizim Azerbaycan tecrübemiz olduğundan dolayı sarp sınırına yakın Kemalpaşa beldesinde sürekli bir aracımızı hazır bulundurmaktayız. Ayrıca bu coğrafyada Tiflis merkezli hizmet veren aynı zamanda bir Türk kuruluşu olan Ceylan otobüs servis-yedek parça takibi ve koruması altındayız. Rusya topraklarında olası bir arıza halinde bu çözüm ortağımızın buradaki servis ağından da bu şirketle yapmış olduğumuz anlaşma gereği faydalanacağız.

 

14- Sınır kapılarında araçlar sıra bekliyor mu, bu kapılardaki yoğunluk hakkında bilgi verebilir misiniz?

p>

Sarp sınır kapısında her iki tarafta da (Türkiye-Gürcistan)herhangi bir bekleme yaşanmamaktadır. LARS gümrüğünde (Viladikafkaz) ise artık her iki tarafta (Rus ve Gürcü gümrüğü) 24 saat çalışma moduna geçtikleri için burada da bir sıra bekleme artık söz konusu olmamaktadır. Fakat malum olduğu üzere gümrük işlemleri için ortalama 1,1.5 saat gibi bir süre gümrüklerde zaman kaybedilmektedir.

 

15 – Kafkasya güzergahına baktığımızda Viladikafkas – Nalçik – Çerkesk – Maykop olduğunu görüyoruz. Mesela otobüsünüz Türkiye’den yola çıktığında mesela Viladikafkas yolcusu olmasa da o kente gene uğrayacak mı, ayrıca örneğin İstanbul ile Çorum’dan otobüse binen kişi gene aynı ücretimi ödemek durumunda olacak?

p>

Otobüslerimiz binecek ve inecek yolcusu olmadığı taktirde yerleşim birimlerine uğramayacaklardır. Ayrıca bilet ücretlerinde gidilecek mesafe esas alınmaktadır.

 

16- Planlamış olduğunuz bir seferde örneğin 10-15 kişi bilet almış ise ve az bilet satışı olsa da o sefer düzenlenecek mi? Yoksa seferin hareket edebilmesi için belli bir sayının sağlanması gerekecek mi? Sefer iptali söz konusu olur ise bilet alan kişileri bunları hangi zamanlama ile bildireceksiniz? O bilet alanlar iptal edilen sefer ile mağdur kalacağından, planladıkları zamanlar hakkında kayba, zarara, sıkıntıya uğrayacağından dolayı onların bu kayıpları ne gibi yollar ile telafi edilebilecek?

p>

Seyahat etmek için bilet alınmış olunması halinde doluluk oranı gözetilmeksizin sefer iptali söz konusu değildir. Biz uluslararası taşımacılık yaptığımız için bu durum zaten söz konusu anlaşmaya da aykırıdır.

 

17- Yolculuk etmek isteyenler bilet almak için sizler ile nasıl irtibata geçeceklerdir? Bilet temin noktaları,acenteler varsa bunların bilgilerini alabilirmiyiz?

p>

Konuklarımızın 7/24 arayabilecekleri numaralar

0532 372 39 53            0506 354 39 19       +7928 700 39 71

p>

Ayrıca bizlere

İstanbul bölge :0212 632 97 18

Ankara bölge   :0530 525 91 91

Kayseri bölge   :0535 261 63 11

Samsun bölge  :0530 787 61 21

Trabzon bölge  :0532 761 87 56

Nolu telefonlardan da ulaşabilirler.

 

18- Planlamakta olduğunuz seferler dışında örneğin Kayseri’de veya Çorum’da bu bölgelere gitmek isteyen kafile, gruplar için ek seferler düzenleme imkânınız olabilir mi ve olur ise grup indirimleri (fiyat olarak) olabilir mi? Ayrıca sadece tek yön bileti alınabilir mi? Örneğin tek yön ile Türkiye’den Nalçik’e giden kişi dönüş biletini oradan temin edebilecek mi? Rusya veya Gürcüstan’dan alınacak olan biletlerde de ücretler aynımı olacak? 

p>

Türkiyenin hemen her yerinden guruplara kişi sayısına göre istedikleri zamanda istedikleri yere (yurtiçi-yurtdışı) otobüs temin edilir. Bu konuda bizim turizm kolumuz olan Nuhoğlu travel koordineli bir şekilde bu işlerin organizesini de yapmaktadır. Ayrıca konuklarımız biletlerini tek taraflı veya gidiş-dönüş olarak alabilecekleri gibi rezervasyonda yaptırabilecekler guruplara özel fiyat tekliflerimiz mutlaka olacaktır. Ayrıca yukarıda belirttiğimiz gibi bilet ücretlerinde gidilecek mesafe esas alınmaktadır.

p>

 

Suat ŞİRİN (Firma Yetkilisi)

RÖPÖRTAJ : Mole Levent KAPLAN


nan



Kaffed

Share