14 Mart Dünya Adıge Dili Günü Kaffed İle Birlikte Balıkesir’de Kutlandı

14 Mart Dünya Adıge Dili Günü Kaffed Adıgey Çalışma Grubu ve Balıkesir Adıge Çerkes Kültür Derneği Tarafından Balıkesir’de Kutlandı.

14 Mart Dünya Adığe Dil Günü etkinlikleri çerçevesinde Kafkas Dernekleri Federasyonu Adığey Çalışma Grubu tarafından organize edilen konferans Balıkesir Adige Çerkes Kültür Derneği’nin ev sahipliğinde Balıkesir Karesi Avm Konferans salonunda gerçekleştirildi. Yok olmaya yüz tutan diller arasında yer alan Adığe dillerinin nasıl yaşatılabileceği hakkında gerçekleştirilen konferans oldukça ilgi gördü.

Balıkesir Karesi Avm Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe KAFFED Genel Başkanı Yaşar Aslankaya, Kaffed Yönetim Kurulu Üyeleri,  Kaffed Adığey Şhapsığ Çalışma Grubu üyeleri, Bursa, İzmir, Manisa, Bandırma, Karacabey, Mustafa Kemalpaşa dernek başkan ve yöneticileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Programa siyasiler de çok yoğun ilgi gösterdi.

 

"Ubıhça’nın yok olduğu topraklarda, Adıgece için umudumuzu yükseltiyoruz…"

p>

"Ubıhça’nın yok olduğu topraklarda, Adıgece için umudumuzu yükseltiyoruz…" sloganı ile Balıkesir’de düzenlenen konferans,  Balıkesir Adige Çerkes Kültür Derneği Başkanı Erhan Savkaf’ın konuşması ile başladı. Savkaf Adige dillerinin yok olduğunun ve Çerkesler için kültürel bir miras niteliği taşıyan dillerin yaşatılması için çok daha fazla çalışma yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Savkaf’ın konuşmasının ardından KAFFED Genel Başkanı Yaşar Aslankaya, yok olan diller hakkında neler yapılması gerektiğine dair düşüncelerini paylaştı. KAFFED olarak çalışmalar yaptıklarını ancak bu çalışmaların tabana yayılması gerektiğini söyledi. Adığe dillerinden biri olan Vubıhça’nın son temsilcisinin Balıkesir’de yaşadığını ve kısa süre önce hayatını kaybetmesi ile de dilin yok olduğunu anlatan Aslankaya, “Yapılan çalışmalar sadece dernekler bazında değil, köyler ve hatta aileler bazında da yapılmalı. Dilimizi ilk önce konuşmayı öğrenmeliyiz. Bunu öğrenirken ve öğretirken de önce çocuklarımızdan başlamalıyız. Konuşmanın ardından okuma ve yazma da gelmeli.” diye konuştu.
Konferans, konuşmaların ardından Kafkasyalı Düzce Üniversitesi Dil Bölümü hocaları Haç’emız Mir ve Dole Ruzana ile KAFFED dil eğitmeleri Hüseyin Ercan, Emel Bezek, Ayşe Tufan, Ömer Şahin’in dilin yok olmaması için yapılması gerekenler hakkındaki açıklamaları ile devam etti. Moderatörlüğünü Cevdet Soycan’ın yaptığı konferansta özellikle Adığey dillerinin yaşatılması için gençlere çok iş düştüğü ve çalışmaların iş birliği içinde yürütülmesi gerektiği üzerinde duruldu. Yaklaşık dört saat süren konferansta dillerin yaşatılması üzerine fikir alışverişinde bulunuldu.

Etkinlik Dilara Adal ile Betül Bilgin’in Adığece söylediği şarkılar, Suriyeli Adiğe Sanatçı-Pşinavo Tambi Cimuk’un akordeon resitali eşliğinde gerçekleştirilen yöresel danslarla sona erdi.


nan



Kaffed

Share