Sayın Vacit KADIOĞLU
Kafkas Dernekleri Genel Başkanı
1864 yılından itibaren Ata topraklarını yabancı istilasından korumak için kahramanca savaş veren 1,5 milyon insan, hiçbir kusurları olmadığı halde doğdukları toprakları terk etmek zorunda bırakılmıştı. Bunların yaklaşık üçte biri Karadenizin hırçın sularında kayboldu veya güç koşullarda sahile çıktıktan sonra hayatını kaybetti. Sahillerimize çıkıp da hayatta kalabilenler de büyük güçlükler, zorluklar yaşadılar. Ama onlar bütün güçlükleri aşarak önce varlıklarını sürdürdüler, daha sonra da Anadolunun çeşitli bölgelerine yerleşerek oraları yeni vatanları yaptılar, oralarda kökleştiler, yerleştiler ve Türk milletinin saygın bir parçası oldular.
Yerleştikleri yeni ülkelerinde de maalesef büyük sıkıntılar yaşadılar, büyük zorluklar çektiler, hak etmedikleri muamelelere maruz kaldıkları zamanlar oldu, ama onlar bütün bu sıkıntıları yüreklerine gömerek bu ülkede iyi insanlar, iyi vatandaşlarımız oldular.
Milli Mücadelede ve Cumhuriyetin kuruluşunda Atatürk’e destek olan Çerkeslerin yaptıkları katkıları unutmamız asla mümkün değildir. Çerkes kardeşlerimiz toplumun her kesiminde önemli görevler alarak bu topluma yön verenler arasında yerlerini aldılar.
21 Mayıs Büyük Çerkes Sürgünün 149. Yılında hala devam eden, geçmişte dile getirdiğimiz fakat hala çözülemeyen sorunlara bir kez daha dikkat çekmek istiyorum:
Abhazya'ya uygulanan ulaşım ambargosu derhal kaldırılmalıdır. 2009-2010 yıllarında Chp olarak Tbmm de sarfettiğimiz bütün çabalara rağmen hala İstanbul veya Trabzon ile Sohum arasında uçak seferleri başlamadı. Trabzonla Sohum arasında gemi seferleri başlamadı. Tayvan ı tanımadığınız halde uçak seferi vardır, Kosova bağımsızlığını ilan etmeden önce Priştine’ye Türk Hava Yolları dahil, birçok şirket uçabiliyordu. Niçin Abhazya’ya uçulamıyor? Verdiğimiz soru önergelerine aldığımız cevaplarda ekonomik mazeretler ileri sürülüyor. Devlet yüksek insani ihtiyaçları göz önüne alarak bazen zarara katlanmayı da kabul edebilmelidir. Gemi seferleri için de durum böyledir. Bu konuların acilen kalıcı ve kapsamlı çözümlere kavuşturulması gerekir.
Daha önce azı etnik grupların dillerinden radyo ve televizyon yayınları yapılıp da Çerkes’lerin aynı doğrultudaki taleplerinin geri çevrilmesi yanlış olmuştur. Bunun süratle düzeltilmesi gerekir.
Çifte vatandaşlık konusunda; Türk mevzuatında çifte vatandaşlık vardır, yasaldır, meşrudur.Kafkas kökenli vatandaşlarımızdan isteyenlere bu hak tanınmalıdır.
Diplomaların denkliği de çözüm bekleyen sorunlar arasındadır.
Yine önemli bir konu olan ve Çerkes toplumunu derinden yaralayan Çerkes Ethem konusunda daha önce verdiğimiz soru önergelerinede olumlu bir cevap alamadık ve bugün bu sorun hala devam etmektedir. Rauf Orbay'da bu ülkede Başbakanlık yapmış Çerkes kökenli bir devlet adamıdır. Çerkes Rauf Orbay neden demiyoruz da Çerkes Ethem diyoruz. Derhal eğitim kurumlarında okutulan kitaplarda revizyona gidilerek tarihe mal olmuş isimlerin etnik sıfatlarıyla anılması düzeltilmelidir.
Bütün bu sorunlar Türkiye’nin çözebileceği sorunlardır. Kafkas kökenli vatandaşlarımızın sorunlarını çözmek bütün iktidarlar için önemli bir görevdir. Hükümeti bu şerefli görevi yerine getirmeye davet ediyorum.
Bu düşüncelerle 21 Mayıs Büyük Çerkes Sürgününde hayatlarını kaybedenleri saygıyla anıyor, tüm Çerkes toplumunun acılarını içtenlikle paylaşıyorum.
Onur Öymen
Dışişleri Bakanlığı Eski Müsteşarı
CHP eski Genel Başkan Yardımcısı,
İstanbul ve Bursa Eski Milletvekil
nan
Kaffed