Mahmudiye / Hajemikohable

Eski adı Kalehisar (Karahisar) olan ve 1880'li yıllarda, Sohum üzerinden gemi ile Karadeniz'i geçip, Samsun'da karaya çıkıp  ilerleye ilerleye şimdiki yerine gelip yerleşmiş Çerkeslerin kurduğu bir Abzeh köydür Hajemikohable. Çorum iline 45 km, Alaca ilçesine 20 km uzaklıktadır.

p>

EKONOMİ

p>

Köyün ekonomisi çoğunlukla tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ve besicilik yaygındır. Arazisinde arpa, buğday, nohut ve fasulye gibi tarım ürünleri, elma, armut, erik dut, kayısı gibi meyveler yetişmektedir. 

NÜFUS

p>

Köyümüz Çorum'un en büyük Çerkes köyüdür, fakat son 10 yılda daha eskiye nazaran dışarıya çok fazla göç olmuştur. Yoğunlukla Çorum, Ankara ve Kırıkkale illerine çok göç vermiş, bu da köy nüfusunu hemen hemen yarıya indirmiştir. Köy dışında başka illerde yaşayan ancak köyden kopmamış yaklaşık 100'e yakın hane bulunmaktadır.

10 yıl öncesine kadar 60 hane olan köy, bu gün kış aylarında 25 haneye kadar düşmektedir. Ancak, köy kent projesiyle köy dışında yaşayanlar tarafından köyümüze yazlık şeklinde şu an için 22 adet (20 tane daha yapılması proje aşamasında) ev yapılmaktadır. 

Köy kent projesiyle yeni yapılan evler ve köyde yaz aylarında kalanlarla birlikte yazın köyümüz dolu hane sayısının tekrar 5055 civarında olması beklenmektedir.

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. 

ALT YAPI

p>

Köyümüzün yol, içme suyu, kanalizasyon, elektrik, telefon, internet gibi gerekler açısından son yıllarda köy halkının çabaları ve devlet desteğiyle birlikte pek fazla sorunu kalmamıştır. 

KÖYÜMÜZDE BULUNAN SÜLALELER  

p>

Meretıko, Avulh, Şaguj, Tuğ, Siug , Anzavur, Dzibe, Hatko, Hokon, Gube, Vuneruv, Çetav gibi Abzeh sülaleleridir.

DİL BİLME ORANI

p>

Köyümüzde 2223 yaş ve üstü herkes  Adığece  konuşabilmektedir.

ŞENLİKLER

p>

Köyümüzde, her yıl mayıs ayında geleneksel hale gelmiş "Köy buluşma günü ve Adığe Şenliği" adı altında geniş katılımın yaşandığı, gün boyu süren bir toplantı organize edilmektedir.

Toplantımızın kesin tarihi internet aracılığı ile ve yurt genelinde derneklerimize davetiye gönderme şeklinde ilan edilmekte ve tüm hemşerilerimiz aileleri ile birlikte davet edilmektedirler.

TARİHİ YAPILAR

p>

Köyümüz tarihi yönden de oldukça zengindir. 

Urartu ve Hitit dönemlerinde kale olarak kullanılan anıtsal yapının zirveye çıkan yolu üzerinde yapısal kalıntılar bulunur. Kaleye çıkış, yarıya kadar tarihi taş merdivenlerle mümkündür. Zirvede sunak ve eskiden taht olarak kullanıldığı tahmin edilen kayadan oyma yapılar mevcuttur. Bir rivayete göre, kalenin içine açılan mağara tünelden Hattuşa'ya yol gider.

KALEHİSAR MEDRESESİ

p>

Kalehisar Medresesi (Behramşah Medresesi)Anadolu Selçukluları döneminde Muradiye kasabası olan köyün şu an ne yazık ki yıkılmakta olan bir tarihi eseri de mevcuttur.

Mahmudiye Köyü'nün 23 km. güneyinde Kaletepe Mevkii'nde bulunan bu medresenin bir külliyeye ait bölümlerden olduğu sanılmakta.

Yapım tarihi belli olmamakla beraber, mimari üslubundan XIII.yüzyıl Selçuklu yapısı olduğu tahmin ediliyor.

Külliyenin hamamı medresenin güneydoğusunda kalmaktadır. Kareye yakın planlı yapının bazı duvarları temele kadar yıkılmıştır.

Han külliyenin batısında yer almakta olup, yalnız temelleri kalmıştır. Külliyeye ait türbe yapısı ise kuzeyde yer almaktadır. İki eyvanlı tipte, moloz taşla inşa edilen medrese kuzeygüney doğrultusunda kareye yakın bir planda yapılmıştır.

Uzun giriş eyvanından üstü açık avluya geçilmektedir. Giriş eyvanının her iki yanında birer dershane odası, giriş ekseninde mihrap nişli ana eyvan ve her iki yanında birer oda yer almaktadır.

Avlunun her iki tarafında, avluya açılan üçer oda bulunmaktadır. Avluda üzeri tonozlu revak kalıntıları görülmektedir. Yapının portaline ait hiçbir iz kalmamıştır. 

NART DERGİSİ 82. SAYI

{gallery captions=boxplus.caption}/nart/koy/mahmudiye{/gallery}

+''+nan+'



'+Mustafa Gür

Share