Tüm konuklarımıza birer adet gül verilip, ikramla başlayan toplantının açılış konuşmasını Derneğimiz Başkan Yardımcısı Birgül Asena Hızal yaptı. Erkeklerin de davetli olduğu toplantıda söz tamamen kadınlarındı.
Mine Bağ, “Tarihsel Perspektiften Kadına Genel Bakış” adlı sunumunda, kadınların tarih boyunca nereden nereye gelebildiği ve gelemediği konusunda ilginç örnekler verdi.
Farklı diasporalardan ve anavatandan da misafirlerimiz vardı. Geldikleri coğrafyalarda “Kadının Sosyal ve Ekonomik Üretim Süreçlerindeki Yeri , “Bir Çerkes Kadını Olmanın Avantaj ve Dezavantajları ve Türkiye’deki Kadın Yaşantısı İle Farklılıkları” gibi konularda bilgilendirmelerde bulundurlar. İsrail doğumlu Dr. Amira Baker, İsrail’de Çerkes ve kadın olmayı anlatan konuşmasını, dilin kimlik üzerindeki etkisi ve bu konuda özellikle annelere düşen görevler konusundaki düşünceleriyle tamamladı. Kabardey-Balkar Cumhuriyeti'nden, artık İstanbul’da yaşayan Toktamış Arina (Otacı) ve Çeçen Kampı’ndan gelen konuğumuz Mamayeva Asiyat ise Anavatan ve Türkiye’de Çerkes kadını olmanın fark ve benzerliklerinden bahsettiler.
Derneğimiz gençlerinden Hilal Polat’ın Abhaz Savaşı’na katılan kadınlarla ilgili yaptığı etkileyici sunum, tüm salonu o günlere götürdü.
Önce Mahinur Tuna ve Birgül Hızal ikilisinden, daha sonra da Neziha Şahin Akan’dan küçük bir mızıka dinletisi ruhumuza iyi geldi.
Aysima Karçaaltıcaba sayesinde gençlerin düşüncelerini anladık.
Toplantının son bölümünde, Sanatçı Elmas Eşsiz, Sanatçı Ayşe Eşsiz, Prof.Dr. Günseli Şurdum, Araştırmacı Yazar – Abhaz Dili Çevirmeni Mahinur Tuna, Dr. Handan Demiröz ve Gazeteci İnci Hekimoğlu, Türkiye’de ve derneklerimizde, geçmişte ve bugün Çerkes kadını olmak, kimliğimiz üzerinden görevler, asimilasyon ve kadın, eşitlik , yeni anayasada kadının konumu gibi güncel ve önemli konularda, çok değerli birikimlerini aktardılar.
nan
Kaffed