Kafkasya Yazıları

Çiviyazıları tarafından yayımlanan; Kafkasya tarihi, edebiyatı, politikası, sanat ve kültürü üzerine yazılar içeren Kafkasya Yazıları, 7.sayısını (Sonbahar 1999) çıkardı. Danışma Kurulu'nda Ömer Büyüka, Recai Özgün, Yaşar Bağ, Ali Çurey, Sefer Berzeg, Tarık Cemal Kutlu, Özalp Göneralp, Ali İhsan Aksamaz, Hayri Ersoy, Semih Dağıstanlı, Muazzez Yavuz ve Murat Papşu'nun yer aldığı derginin bu sayısında dosya konusu: "Rusya'da etnik çatışmalar ve sorunlar". Yazıların ağırlığını, sorunu çeşitli yönleriyle ele alan değerlendirmeler oluşturuyor.

+''+

Dosyayı oluşturan yazılardan ilki Ronald Wixman'ın "Language Aspects of Ethnic Patterns & Processes in the North Caucasus" adlı incelemesinin bazı bölümlerinin çevirilerini içeriyor. Bu yazı SSCB döneminin etnik uygulamalarını, izlenen politikaların ardında yatan amaçları gözler önüne sermesi açısından önemli. Etnik grup ve etnik kimlik kavramlarıyla başlayan yazı, Sovyet Etnografi Teorisine değiniyor ve millet, milliyet, milli bilinç konularını ele alıyor. Daha sonra asimilasyon, asimilasyon sürecinin safhaları ve Sovyetler gibi çok dilli toplumlarda dil asimilasyonu inceleniyor. Yazı, Kuzey Kafkasya halklarının etnolinguistik durumu ve Kuzey Kafkasya halklarının nüfus değişimleri sunularak bitiriliyor.

Tarık Cemal Kutlu'nun uzun araştırmalara dayanan çalışması "Mücadelelerin Bilinmeyen Bir Kahramanı" adını taşıyor. Ekim Devrimi'ni izleyen iç savaş yıllarında Kafkasya'da yaşananlar, birleşik kuvvetlerin komutanı Abhazların Kabba sülalesinden Kazım Kap'ın kişiliğinde tümüyle belgelere dayanılarak inceleniyor.

Murat Papşu'nun Rusça'dan çevirdiği "Hadzimed Mudoytı'nın Ölümü" adlı yazı ise, yine fazla bilinmeyen bir dönemi ve trajediyi ele alıyor. Bu yazıda, II. Dünya Savaşı yıllarında, Kafkasya halklarının yaşadığı kararsızlıkları ve Nazilere katılan Kafkasyalıların yaşadıklarını bulacaksınız.

Bir diğer araştırma yazısı ise Tarık Cemal Kutlu'nun "Şamil Basayev ve Şura Hareketi" adını taşıyan yazısı. Son aylarda yaşanan gelişmeleri ele alan bu yazı, Vahhabiliği, müridizmin Kafkasya'da aldığı biçimi, Rusya'nın olaylara dinsel içerik yükleme çabasının ardında yatan nedenleri değerlendiriyor.

Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti'nde yaşananlar bir başka bölümün konusunu oluşturuyor. Bu cumhuriyette yapılan ve Semyenov'un üstünlüğüyle sonuçlanan şaibeli seçimlerden sonra, Çerkeslerin sonuca itiraz ederek sokağa dökülmesi, Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti Adığe Derneği tarafından yapılan açıklamayla değerlendirilmiş.

Arşiv bölümünde Rusya'daki etnik sorunları anlamayı sağlayacak, Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti, Azerbaycan ve Osmanlı İmparatorluğu arasında yapılan anlaşmalar hakkında bazı belgelere yer verilmiş.

İki sayıdır süren Ali Çurey'in Çerkeslerle Hititler arasındaki bağları araştıran, "Bilinen Dünyanın Bilinmeyen Ülkesi, Kuzey Kafkasya ve Çerkesler" başlıklı yazı dizisi üçüncü bölümüyle sona eriyor. Yalçın Karadaş kısa denemesinde "Çerkes" kavramını ve bu kavramın bir üst kimlik olarak Kuzey Kafkasyalıların tamamını tanımlayan özelliklerini ele almış. Yaşar Bağ ise "Büyükada'dan Kafkasya'yı Görmek" yazısıyla anayurt özlemini anlatıyor.

Kafkasya tarihi, edebiyatı, politikası, sanat ve kültürü hakkında pek çok yazı bulabileceğiniz Kafkasya Yazıları'nı beğenerek okuyacağınızı umuyoruz.

 

+'



'+Kaffed

Share