II. Uzunyayla Şenliği Panelleri, 2001

2. Uzunyayla Kafkas Kültür Şenliği kapsamında, yöre ekonomisinin sorunlarını tartışmak ve çözüm önerileri üzerinde üreticileri bilgilendirmek amacıyla Kafkas Derneği Genel Merkezi, Üniversiteler ve Tarım Bakanlığı ile işbirliği halinde Şarkışla, Göksun ve Pınarbaşı ilçelerinde 3 ayrı bilimsel panel düzenlenmiştir.



DIV>

Panellerin ilki 10 Temmuz 2000 tarihinde Şarkışla ilçesi Belediye Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilmiştir. "Tarım ve Hayvancılık" konulu panele ilçenin tüm köylüleri davetli olmakla beraber daha çok Uzunyayla köylerinden katılım olmuştur. Zevkli tartışmaların yaşandığı panelde konuşan öğretim üyeleri ve yetkililer şunlardır:

Prof. Dr. Refik Özkan-Oturum Başkanı,

Prof. Dr. Aydın Akkaya ve Yrd. Doç. Dr. Tevrican Dokuyucu-Tahıl Tarımı,

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kızılşimşek-Hayvancılık ve Yem Bitkileri,

Prof. Dr. Osman Kaftanoğlu-Arıcılık,

Doç. Dr. Kaan M. İşcan-Uzunyayla Atçılığı,

Doç. Dr. Harun Uysal-Kafkas kökenli Süt Ürünleri,

Tarım Bakanlığı İl Müdürü Mehmet Cengiz,

Tarım Bakanlığı İlçe Müdürü Veteriner Hekim Saim Özdal.

İkinci panel 11 Temmuz 2000 tarihinde Göksun ilçesinde düzenlenmiştir. İlçe Kaymakamı Sayın Atilla Toros ile Kafkas Derneği Başkanı Bedri Tokuş'un özel gayret ve ısrarlı çağrıları sonucu üreticilerin katılımı büyük olmuştur.

Oturum Başkanı Sayın Prof.Dr.Aydın Akkaya'nın konuşmacıların konuşma sürelerini 15 dakika ile sınırlayıp, daha çok üreticileri konuşmaya yönlendirmesi yararlı olmuş ve üreticiler her türlü sorunlarını, mücadele yöntemlerini anlatma fırsatı bulabilmişlerdir. "Tarım, Hayvancılık, Sulu Ziraat" konulu Göksun Paneli'nde görev alan konuşmacılar şunlardır:

Prof. Dr. Aydın Akkaya-Oturum Başkanı,

Yrd. Doç. Dr. Tevrican Dokuyucu-Tahıl Tarımı,

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kızılşimşek-Yem Bitkileri,

Doç. Dr. Semih Çağlar-Meyvecilik,

Doç. Dr. Gülat Çağlar ve Yrd. Doç. Dr. Sermin Akıncı- Sebzecilik,

Doç. Dr. Durmuş Öztürk-Hayvancılık,

Doç. Dr. Harun Uysal-Kafkas Kökenli Süt Ürünleri,

Doç. Dr. Fatih Kıllı-Endüstri Bitkileri.

Son panel, 14 Temmuz günü Pınarbaşı Belediye Düğün Salonu'nda gerçekleştirilmiştir. İlçe Kaymakamı Sayın Zikri Şahin, Belediye Başkanı ve Kafkas Derneği Pınarbaşı Şubesi'nin organize çalışmaları sonucu "Tarım ve Hayvancılık" konulu panel, oldukça kalabalık bir üretici katılımı ile yapılmıştır. Panelde konuşan öğretim üyeleri ve yetkililer şunlardır:

Prof. Dr. Refik Özkan-Oturum Başkanı,

Yrd. Doç. Dr. Tevrican Dokuyucu-Tahıl Tarımı,

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kızılşimşek-Hayvancılık ve Yem Bitkileri,

Prof. Dr. Osman Kaftanoğlu-Arıcılık,

Doç. Dr. Kaan M. İşcan-Uzunyayla Atçılığı,

Doç. Dr. Harun Uysal-Kafkas Kökenli Süt Ürünleri

Tarım İl Müdürü ve Tarım İlçe Müdürü

Yaklaşık yedi ay süren soğuklar, kuraklık ve kırağı sonucu yaşanan sorunlara yönelik olarak çok sayıda üreticinin söz aldığı, soru sorduğu Pınarbaşı paneli de oldukça hareketli geçmiştir.

Kafkas Derneği tarafından düzenlenen her üç panel; bu tür çalışmalara üreticinin ihtiyacı bulunduğunu, teorik bilgilere ilaveten pratik ve uygulamaya yönelik bilgilerin ön planda tutulması gerektiğini, daha dar kapsamlı ve derinlemesine bilgiler vermek üzere yeni paneller düzenlenmesi gerektiğini ortaya koymuştur.

Bu nedenle Göksun ilçesinde güz aylarında "Elma üreticiliği ve sorunları" konulu yeni bir panel için mutabakat sağlanmıştır. Keza, Pınarbaşı ilçesinde de "Tarım için Tarım" yerine "Hayvancılık için Tarım" konulu yeni panellerin Tarım Bakanlığı ile ortaklaşa düzenlenmesinin şart olduğu hususunda genel bir mutabakat doğmuştur.

Kafkas Derneği, konuşmacıların tebliğlerini ve tespit edilebildiği kadarıyla üreticilerin sorularını bir kitapçıkta toplayıp yöre köylerine ve ilgili mercilere göndermeyi ve ihtiyaç doğrultusunda yeni paneller organize etmeyi kararlaştırmış bulunmaktadır.





Kaffed

Share