1.Ege Kafkas Şenliği, Kafkas Derneği Manisa Şubesi önderliğinde Ege'deki tüm Kafkas Dernekleri'nin işbirliği ve Kültür Bakanlığı'nın katkılarıyla 29.02.2001 tarihinde Manisa'nın Saruhanlı ilçesine bağlı Yeni Osmaniye (Tepeağılı) köyünde gerçekleştirildi.
Yeni Osmaniye Köyü harman yerinin yanındaki Çamlıkta gerçekleştirilen etkinlikte havanın sıcak olması dışında hiçbir problem yaşanmadı. Bir gün önceden çevre il ve köylerden toplanan gençler arasında iş bölümü yapıldı. Sabanın ilk saatleri ile görev yerlerine giden gençler, konukları karşılayıp ağırlamaya başladılar.
Antalya, Ankara, Konya, Sivas ile çevre il ve köylerden gelen misafirler programın başlama saatine kadar geçen zaman diliminde kaynaşarak gruplar halinde gegu'lar yaptılar, woredler söylediler. Farklı yörelerden gelen insanların gegu yaparken aldıkları haz ve çoşku görülmeye değerdi.
Şenliğe katılanlar alanda kurulan standları dolaşıp, derneklerin hazırladığı Çerkes Yemeklerinden oluşan bol çeşitli menülerin tadına bakıyorlardı.
Öğle saatlerine kadar beklenen tüm konuklar şenlik alanında yerlerini aldılar ve şenlik programı başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Yeni Osmaniye Köyü Muhtarı Hasan Hırçıner bir hoşgeldiniz konuşması yaptı. Sn.Hırçıner konuşmasında böylesine güzel bir kalabalığı köylerinde her sene görmek istediklerini belirtti.
Kafkas Derneği Manisa Şubesi Başkanı Nihat Kafkas yaptığı konuşmada Kaf-Der Ankara Şubesi Elbrus Halk Dansları Topluluğu'na, Soma ve Manisa Minikler Ekibi'ne, ses sanatçılarına, Arıkbaşı, İlkkurşun, Yeniköy, Bağyolu, Gülbahçe, Yeni Mahmudiye köy muhtarları ve halkına, İzmir, Soma, Nazilli, Aydın, Kuşadası Dernek Başkanları ve yönetim kurullarına, ayrıca şenliğin ev sahipliğini üstlenen Yeni Osmaniye Köyü halkına ve muhtarına teşekkürlerini iletti.
Manisa Şubesi Başkanı Nihat Kafkas'ın konuşmasının ardından Kafkas Derneği Genel Başkanı Muhittin Ünal tüm Çerkesleri ilgilendiren ve bir çok konuya değinen açıklayıcı bir konuşma yaptı. Kaf-Der Genel Merkezi ile 34 Şubesi ve katılımcı kardeş dernekler adına tüm Çerkesleri selamladı. Bu şöleni gerçekleştiren şubelerimize, katılan ve katkıda bulunan tüm kuruluşlara,özgün kültürümüzü bir gün için dahi olsa birlikte yaşatma çabası verirken bizleri yalnız bırakmayan Kültür Bakanlığı'na ve şölenin gerçekleşmesinde katkıları olan İzmir Milletvekili Sn. Rahmi Sezgin'e teşekkürlerini iletti.
Kaf-Der'in amaç ve ilkeleri hakkında bilgi verdikten sonra tarihe deyinerek(Kafkas –Rus Savaşları ve Sürgün) II.Dünya Savaşındaki Yahudi Soykırımı göz önüne alınmadığında hiçbir halkın Çerkesler'in uğradığı soykırım ve sürgüne benzer bir duruma maruz kalmadığını belirtti. Ayrıca Ünal,bir röportajda Andre Mango'ya Ermeni Soykırımının derecesi ve boyutu hakkında sorulan bir soruya "Çerkeslerin uğradığı soykırım ve sürgünün yanında Ermeni Soykırımının adından bile söz edilemez" şeklinde cevap verdiğini hatırlatarak Çerkes Soykırımı'nın boyutunu ortaya koydu.
Swiss Otel baskınına değinen Muhittin Ünal, tasvip etmedikleri bu tür eylemlerin bir sebepleri olduğunu belirterek Çeçenistan'da yaşanan savaşa dikkatleri çekti. AGİT'i, Avrupa Konseyi'ni, Birleşmiş Milletler'i göreve çağırdı.
Dönüş konusunda bilgilendirme amacıyla Anavatanın şu anki durumu ve Adigey'deki siyasi yapı hakkında bilgi veren Ünal, Anavatanda ekonominin düzelmesi ile birlikte diasporada dönüşün yaygınlaşacağını belirtti.
Kurtuluş Savaşı konusunda araştırmaları bulunan Ünal,vatan kaybetmenin acısını bilen Çerkesler'in, bir daha aynı acılara katlanmamak için Ege'de büyük bir savunma hattı oluşturduklarını belirtti. Buna rağmen tarihte hak ettiğimiz yeri alamadığımızı üzüntü ile dile getirdi.
Genel Başkan Muhittin Ünal'ın konuşması Şenliğe katılan Çerkesler tarafından dakikalarca alkışlandı. Bu konuşmanın ardından Saruhanlı Kaymakamı Mustafa Ergün kürsüye gelerek gerçekleştirilen bu şölenin gelenekselleştirilmesini istedi. Daha sonra şenliğe katılamayan davetlilerin telgrafları okundu.
-Başkan Bülent Ecevit
-Kültür Bakanı İstemihan Talay
-Ege Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan
-DYP Genel Başkanı Tansu Çiller
-LDP Genel Başkanı Besim Tibuk
-Manisa Milletvekili Bülent Arınç
-Manisa Milletvekili Rıza Akçalı
-Manisa Milletvekili Hasan Gülay
-Manisa Milletvekili Ali Serdengeçti
-İzmir Milletvekili Rahmi Sezgin
-Konya Milletvekili Mehmet Gölhan
Programın ikinci kısmında Manisa Minikler Ekibi'nin şiir dinletisi katılımcıların yoğun ilgisini çekti. Soma Folklor Ekibi'nin gösterisi ise seyredenleri coşturdu. Bu gösterinin ardından sahne alan Kafkas Derneği Ankara Şubesi Elbruz Halk Dansları Topluluğu ise şenliğe katılan herkesi büyüledi.
Şenliğe katılan ses sanatçıları Hayri Kazbek, Kuşha Doğan ve Nurhan Fidan konuklara wored dolu saatler yaşattı. Programda yer alan defilede birbirinden güzel kıyafetler açık artırmaya sunularak, halkın ilgi ve beğenisi sağlandı.
Elbruz Ekibi'nin kapanış gösterisinin ardından Mahalli Düğüne geçildi. Coşku içinde geçen düğünlerin ardından konukların yola çıkma vakti gelmişti. Yola çıkacaklar çıkmak, kalanlar ise onları yolcu etmek istemiyorlardı. Bu güzel ortamı birkaç saat daha yaşamak istiyorlardı.
Bu güzel duygular içinde bir şenlik daha sona ermişti. Yeni Osmaniye Köyü Gençliği bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ederek, bu samimi ilişkinin devam etmesini istediklerini belirttiler.
Kaffed