Adıgey Üniversitesi 1940 yılında on iki öğretim görevlisi ve atmış öğrencisi ile pedagoji enstitüsü olarak kurulmuştur. On iki yıl içinde tüm Rusya çapında en iyiler içine girmiştir.
+''+1993 yılında iki enstitü ve on fakültesiyle üniversite statüsü almıştır. Şu an on iki bin öğrencisi (örgün ve açık öğretim) 181'i profesör 512 öğretim görevlisi, 500 bin kitaplık kütüphanesi, toplam 400 bilgisayarlı laboratuarları, iki yurt binası, iki yemekhanesi, polikliniği, spor salonlarıyla, dinlenme tesisleriyle bölgenin büyük üniversiteleri arasındadır.
1999 - 2000 yılında 43 yabancı öğrencisi olan üniversitenin her geçen yıl Adıgey'e; Suriye, İsrail, Türkiye ve Ürdün'den yerleşimlerin de artmasıyla üniversitenin yabancı öğrenci sayısı da artmaktadır.
Üniversitenin eğitim dili Rusça, bu nedenle yabancı öğrenciler ilk önce üniversite bünyesinde açılan Rusça hazırlık programına katılıyorlar. Bu hazırlık programı iki dönemden oluşuyor; Eylül - Ocak dönemi hafta da 36 saat Rusça, Ocak - Haziran dönemi ise haftada 24 saat Rusça ve sekiz saat bölüm hazırlık dersleri olmak üzere toplam bin saatten oluşuyor.
Bu yılki hazırlık sınıfı Suriye, Türkiye ve Ürdün'den olmak üzere on beş öğrenciden oluşuyor. Öğrenciler hazırlık programı sonunda Rusça ve bölüm derslerinden oluşan bir sınavı başarıyla geçtikleri taktirde fakülteye girme hakkı kazanıyorlar.
Üniversitenin eğitim süresi beş yıl ( ek olarak bir yıl hazırlık). Üniversite, dışardan gelen öğrencilerden lise bitirme belgelerini istiyor. Ayrıca eğer askerlik sorununuz varsa ve bunu Türkiye'de öğrencilik nedeniyle tecil ettirmek istiyorsanız - ki bu Türkiye'nin talebi - ÖSYM sınavına girip, barajı geçmeniz gerekiyor. Ayrıca buraya - turist vizesinin dışında - davetli (size buradan davetiye yollanmış olmalı) gelmeniz, Adıgey'de oturma izni almanız ve vatandaşlığa başvurmanız için önemli. Bu nedenle gelmeden önce Kaf-Der ile bağlantı kurmanız gerekiyor. Gerekli belgeler ve ayrıntılar için Kaf-Der yetkilileri sizleri aydınlatacaktır.
Genel olarak üniversiteyi tanımanın dışında buradaki yaşamla ilgili en sağlıklı bilgiyi diasporadan gelip burada yaşayan öğrencilerden alacağımızı düşünerek onların fikirlerini aldık.
CENAB AHMET (ÜRDÜN)
"Ben 6 ay önce Ürdün'den geldim. Yine Ürdün'den gelen arkadaşlarımla birlikte ev tuttuk. Şu an Rusça hazırlık kursuna gidiyorum. Önümüzdeki yıl bilgisayar bölümüne girmek istediğim için fizik ve matematik dersleri alıyorum. Adıgece biliyorum ama Üniversite için Rusça gerekli. İyi bir programla onu da en iyi şekilde öğreneceğimi düşünüyorum.
Kursların dışındaki zamanımız Maykop'u tanımakla geçiyor. Burada müthiş bir doğa var! Buraları keşfetmek müthiş bir şey!
Mezun olunca kendi iş yerimi açmak istiyorum. Bilgisayar sektörü tüm dünyada olduğu gibi burada da hızla yayılıyor. Umuyorum ki her şey beklediğimiz gibi olur.
KANŞAT DENEF (TÜRKİYE)
"Yedi ay önce annem ve kardeşimle geldim. Babam ve ablam Sinef geçen yıl gelmişlerdi. Ben şu an hazırlıkta okuyorum. Ablam ekonomi bölümü 1.sınıfta. Ben de ablam gibi ekonomi bölümüne girmek istiyorum, bu nedenle 2.dönem Rusça'nın yanı sıra matematik derslerine de başladım.
Maykop'ta birçok farklı yerden gelmiş olan gençlerle birlikteyiz. Çok farklı ülkelerden geldik ama Adıgece konuşup, aynı şeyleri paylaşıyoruz. Anavatanda bu birlikteliği yaşıyor olmak güzel.
Mezun olduktan sonra Maykop'ta çalışmak istiyorum. Şu an yeni ekonomik atakların eşiğinde burası. Sanırım mezuniyetimize kadar birçok iş imkanı doğacaktır."
ŞOCEN MAFE (SURİYE)
"Maykop'a bu yıl yalnız geldim, ailem Suriye'de. Maykoplu bir bayanın evinde Abhazya'dan 2 öğrenciyle birlikte pansiyoner olarak kalıyorum. Ben de Denef ve Ahmet'le aynı sınıftayım, Rusça öğreniyoruz. Önümüzdeki yıl yabancı diller fakültesine girmek istiyorum, bu nedenle İngilizce derslerine de başladım. Okul çok yoğun, Rusça'nın yanı sıra fakülteye de hazırlanıyoruz, okul dışındaki zamanlar daha çok dinlenerek geçiyor. Kimi zaman gençlerle pikniğe, sinemaya gidiyoruz.
Suriye'deyken hayal edemeyeceğim şeyler vardı; yolda, pazarda televizyonda, Adıgece duymak.. Bu hayalimin gerçek olduğunu görmek beni çok mutlu ediyor."
ÇETAO GüNAY (TÜRKİYE)
"Biz sekiz yıl önce ailecek yerleştik Maykop'a, geldiğim yıl orta ikinci sınıftaydım. Orta okulu ve liseyi burada okudum, daha sonra da üniversiteye girdim. Şu an Rus filolojisi 3. sınıf öğrencisiyim. Rusça ile uğraşmayı seviyorum ve tam anlamıyla öğrenmek istediğim için bu seçtim.
Ailemle geldiğim için yurtta kalmak gibi bir durumum olmadı ama Rusça pratik anlamında yurtta kalmak iyi bir şans. Üniversite dışında çoğu zamanım bilgisayar başında internette geçiyor. Hafta sonlarım sinema tiyatro ve pazarlar da; dağ gezileriyle, pikniklerle geçiyor.
Maykop'ta yaşamak gerçekten güzel, Kafkasya topraklarının insanı kendine bağlayan farklı bir yanı var".
PSİDATOK NAVRUZ (ÜRDÜN)
"Üç yıl önce yalnız geldim Maykop'a. Bir yıl hazırlığın ardından ekonomi bölümüne girdim. Şu an 2.sınıf öğrencisiyim. Burada ev tuttum. Bu anlamda bir sorunum olmadı. Üniversite şehir merkezinde, dolayısıyla ulaşımla ilgili de bir sorunumuz olmuyor.
Anavatanda birçok yerden gelen gençlerle birlikteyiz. Herkes, geldiği yerde geleneklerimizi yaşatmaya çalışmış, ister istemez birlikte yaşadığımız halklardan etkilenmişiz, fakat şu an Adıgey'de yıllar önce korumaya çalıştığımız değerleri yaşıyoruz. Adıgey'in bu gelişim sırasında iyi eğitimli insanlara ihtiyacı var, bu nedenle okulumu en iyi şekilde bitirmek istiyorum".
FAKÜLTELER;
1.ADIGE FİLOLOJİSI VE KÜLTÜRÜ
2.SOSYAL BİLİMLER
3.EKONOMİ
4.HUKUK
5.YABANCI DİLLER
6.MATEMATİK VE BİLGİSAYAR
7.PEDAGOJİ
8.FİZİK
9.TARİH
10.RUS DİLİ VE EDEBİYATI
ENSTİTÜLER;
1.SANAT
2.BEDEN EĞİTİMİ
Bu bölümler dışında yurtdışından gelen öğrenciler için Rusça Hazırlık okulu ve lisans sonrası master, doktora eğitimi de mevcuttur. Daha fazla bilgi için www.adygnet.ru adresine bakabilirsiniz
+''+Guşef Uzun