Uluslararası katılımlı Adıge-Abhaz Anadil ve Alfabe Konferansı toplantısının ilki, 16-17-18-19 Mayıs 2003 tarihlerine KAFDER'in organizasyonu ile Ankara'da yapılacaktır.
Bu toplantıda alınacak olan kararlar 7 Haziran günü Karaçay-Çerkes Cumhuriyetinin başkenti Çerkessk'de DÇB tarafından düzenlenen "DİL KONFERANSI"nda bir kez daha değerlendirmeye tabi tutulacaktır. Her iki konferansta da Adıge dil grupları ve Abhaz-Abaza dil gruplarında alfabe ve dil birliği sağlamaya yönelik arayış çalışmaları, anadil öğretimine ilişkin kursların açılabilmesi için gerekli altyapı çalışmaları ,uygulanacak teknikler, müfredat programının oluşturulması gibi sorunlar ele alınacaktır. (Yeterli talebin olması halinde diğer diller ve lehçeler için de benzeri konferansların düzenleneceği tabiidir.)
Bilindiği üzere Rusya Federasyonu Kafkasya'da ve tüm Federasyona bağlı yerlerde KİRİL harfleri dışında Latin harfleriyle eğitim ve öğretimi yasaklamıştır. Buna mukabil ülkemizde de şimdilik KİRİL harfleriyle kurslar açılmasına izin verilemeyeceği Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü ile yapılan görüşmede şifahi olarak ifade edilmiştir. (Doğaldır ki, bu ifadeye itibar edilmeden yazılı olarak hak aranmasına devam edilmektedir. DTCF ve Tömer'de Kiril okutuluyor olması da örnek gösterilerek, İnsan Hakları Başkanlığı ve ilgili diğer mercilerle hem yazılı ve hem de sözlü görüşmeler sürdürülmektedir)
KAFDER tarafından Ankara'da düzenlenen Konferansa Abhazya'dan Filolog profesör Şota. ARİSTAA.,Karaçay-Çerkes'den Filolog Profesörler Paz Sergey ve Baku Hançeri, Adıgey'den filolog Prof. Bloğaj Zulkarin, Kabardey-Balkar'dan Filolog Prof.Dr. Bijo Boris, Hollanda'dan Fethi Recep, Ürdün, Suriye ve İsrail'den henüz ismi netleşmemiş olan usta dil öğreticileriyle ülkemizden de Latin harfleriyle uzun zamandır Alfabe çalışması yapmış kişiler ve yabancı dil eğitimi uzmanlarının katılımı beklenmektedir. Ülkemizde Latin harfiyle alfabe çalışması yapan ve bilinen diğer insanlarımız da atölye çalışmalarında yer alacaklardır.
Ankara çalışmaları sonucunda, kiril harfli alfabeyle maksimum sayıda harfle örtüşebilecek Latin harfli taslak alfabeler arasında mutabakat sağlamaya; ayrıca dil eğitimine ilişkin yararlı tekniklerin tespitine, ders materyallerini hazırlayacak komisyonların teşkiline ve müfredat programı kapsamının belirlenmesine ve dolayısıyla dil kurslarının başlatılması bakımından zorunlu tutulan alt yapı çalışmalarında mesafe alınmasına çalışılacaktır.
NOT: Konferans öncesi son şeklini alacak olan taslak programı şöyledir:
ULUSLARARASI ANADİL ve ALFABE KONFERANSI ÖN PROGRAMI
- AÇILIŞ OTURUMU
- ANAVATANDA VE DİASPORADA ANADİL ÖÐRETİMİNDE BUGÜNE KADAR YAŞANAN TECRÜBELER VE GELİŞİM SÜRECİNİN İRDELENMESİ
- ANAYURTTA YABANCILARA ANADİLLERİMİZİN İKİNCİ DİL OLARAK ÖÐRETİLMESİNE İLİŞKİN ÇALIŞMALAR (Karşılaşılan güçlükler, getirilen çözümler ve sonuçlar hakkında değerlendirmeler)
- Adıgey Cumhuriyeti'nde
- Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti'nde (Adıgece ve Abaza)
- Kabardey-Balkar Cumhuriyeti'nde
- Abhazya Cumhuriyeti'nde
- MUHACERETTE ANADİL ÖÐRETİMİ UYGULAMALARININ TANITILMASI VE DEÐERLENDİRİLMESİ
- Ürdün Örneği
- Suriye Örneği
- İsrail Örneği
- Türkiye Deneyimleri (Dernekler çerçevesinde ve özel olarak yürütülen okuma-yazma kursları ve sonuç hakkında genel bir değerlendirme)
- UZMANLARIN, ÇAÐDAŞ DİL ÖÐRETİM TEKNİÐİ GÖRÜŞ ve TAVSİYELERİ
- BUGÜNE KADAR ÖNERİLEN / UYGULANAN LATİN ESASLI BAŞLICA ALFABELERİN TANITIMI ve UYGULAMA SONUÇLARININ SUNUMU
- Anayurtta Kullanılan Latin Esaslı Adıge ve Abaza Alfabelerinin Özellikleri ile Uygulama Sonuçlarının ve Terk Edilme Nedenlerinin Değerlendirilmesi
- Diasporada Önerilmiş Latin Esaslı Başlıca Alfabelerin değerlendirilmesi
- Blenaw Batekhue Harun'un Alfabesi
- Kube Şaban'ın alfabesi
- Mustafa Butbe'nin alfabesi
- George Hewitt'in alfabesi
- Slava Çhirikba'nın alfabesi
- Monika Höhlig'in alfabesi
- Fethi Receb'in alfabesini sunması
- Yemuz Yılmaz'ın alfabesini sunması
- Fahri Huvaj'ın alfabesini sunması
- Alfabelerin tartışılması ve olgunlaştırılması (Alternatif alfabe hazırlığı olanlar da katkıda bulunabilecekler, ayrıca "Alfabe Hazırlama Grubu" atölye çalışmasına da katılabileceklerdir.)
- AMACA VE KULLANIMA UYGUN ALFABELERİN SEÇİLİP; BİRLEŞTİRİLİP GELİŞTİRİLMESİ
- "ALFABE HAZIRLAMA GRUBU" ATÖLYE ÇALIŞMASI
- "SONUÇ BİLDİRGESİ HAZIRLAMA GRUBU" ATÖLYE ÇALIŞMASI
- KAPANIŞ OTURUMU
- ATÖLYE ÇALIŞMASI SONUÇLARININ KATILIMCILARA SUNULMASI
- KONFERANSIN SONUÇ BİLDİRGESİNİN SUNULMASI
- GENEL DEÐERLENDİRME
- KAPANIŞ
16 Mayıs 2003 Cuma Saat 20:00
p>17 Mayıs 2003 Cumartesi
p>18 Mayıs 2003 Pazar
p>Kaffed